Sertifiointitasoisen laatu- ja elintarviketurvallisuusjärjestelmän rakentaminen pk-yritykselle
Lepistö, Kari (2017)
Lepistö, Kari
Lahden ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017091815180
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017091815180
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli rakentaa erään suomalaisen elintarvikealan yrityksen toimintajärjestelmä vastaamaan laatustandardin SFS - EN ISO 9001:2015 ja elintarviketurvallisuusstandardin SFS - EN ISO 22000:2006 vaatimuksia. Elintarvikealalla on suuntaus siihen, että varsinkin suuret toimijat edellyttävät toimittajiltaan dokumentoituja sertifiointitasoisia toimintajärjestelmiä. Sertifiointitason saavuttaminen edellyttää, että yrityksellä on standardeja vastaava johtamisjärjestelmä, joka tuottaa tärkeimmille prosesseille politiikan mukaiset tavoitteet ja tavoitteiden toteuttamiseen vaadittavat toimenpideohjelmat. Saavuttaakseen sertifiointitason elintarviketurvallisuudessa yrityksellä on lisäksi oltava tehokas omavalvontasuunnitelma ja ristikontaminaatioita estävät tukiohjelmat.
Opinnäytetyön teoriaosa käsittelee laatujärjestelmän toimintaperiaatetta eri näkökulmista. Teoriaosassa korostetaan taloudellisia arvoja, johtamisen merkitystä ja henkilökunnan mukaan ottamista kokonaisvaltaiseen kehitystyöhön. Teoriaosassa avaa myös elintarviketurvallisuuteen liittyviä standardin ja lainsäädännön vaatimuksia.
Opinnäytetyön yrityskohtaisessa osassa kuvataan kehitysprosessin suunnittelun, vaiheistuksen ja toteutuksen. Liiteaineistoon on kerätty malleja yritykselle suunnitelluista tärkeimmistä menettelytavoista.
Kehitystyö tuotti yritykselle sertifiointitasoisen toimintamallin, joka kattaa liiketoimintasuunnitelman, tavoitteiden jalkauttamisen toimenpideohjelmien avulla organisaatioon, jatkuvan parantamisen, omavalvontasuunnitelman ja standardien vaatimat menettelytavat.
Opinnäytetyön lopussa pohditaan työn onnistumista ja yrityksen johtamisjärjestelmän merkitystä liiketoiminnan menestymisen kannalta.
Yritys edellytti, että sen nimeä ei käytetä opinnäytetyössä.
Opinnäytetyön teoriaosa käsittelee laatujärjestelmän toimintaperiaatetta eri näkökulmista. Teoriaosassa korostetaan taloudellisia arvoja, johtamisen merkitystä ja henkilökunnan mukaan ottamista kokonaisvaltaiseen kehitystyöhön. Teoriaosassa avaa myös elintarviketurvallisuuteen liittyviä standardin ja lainsäädännön vaatimuksia.
Opinnäytetyön yrityskohtaisessa osassa kuvataan kehitysprosessin suunnittelun, vaiheistuksen ja toteutuksen. Liiteaineistoon on kerätty malleja yritykselle suunnitelluista tärkeimmistä menettelytavoista.
Kehitystyö tuotti yritykselle sertifiointitasoisen toimintamallin, joka kattaa liiketoimintasuunnitelman, tavoitteiden jalkauttamisen toimenpideohjelmien avulla organisaatioon, jatkuvan parantamisen, omavalvontasuunnitelman ja standardien vaatimat menettelytavat.
Opinnäytetyön lopussa pohditaan työn onnistumista ja yrityksen johtamisjärjestelmän merkitystä liiketoiminnan menestymisen kannalta.
Yritys edellytti, että sen nimeä ei käytetä opinnäytetyössä.