Tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisy Vähärauman koululla interventioiden avulla
Lähdemäki, Susanna; Jussila, Anne-Mari; Mannonen, Tiia (2017)
Lähdemäki, Susanna
Jussila, Anne-Mari
Mannonen, Tiia
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061913759
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061913759
Tiivistelmä
Tyypin 2 diabetes yleistyy jatkuvasti lapsilla ja nuorilla. Sen syntyyn ja puhkeamiseen voidaan vaikuttaa merkittävästi terveellisillä elämäntavoilla. Ylipaino, epäterveellinen ruokavalio sekä liian vähäinen liikunta ovat merkittävimmät tyypin 2 diabeteksen riskitekijät. Varhaisessa vaiheessa aloitetulla ennaltaehkäisyllä on suuri merkitys riskitekijöiden syntyyn.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa Vähärauman koulun ala-asteen oppilaille interventio terveellisten elämäntapojen edistämisestä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Tavoitteena oli edistää lasten terveellisiä ruoka- ja liikuntatottumuksia tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi.
Kouluinterventiossa toteutettiin sokeripalanäyttely, jossa oppilaat saivat tietoa elintarvikkeiden sisältämistä sokerimääristä. Näyttelyyn yhdistettiin pienimuotoinen peli, jossa oppilaat saivat yhdistää oikean tuotteen oikeaan sokerimäärään. Tulevaisuudessa opettajien on tarkoitus järjestää sokeripalanäyttely uudestaan koululla. Sokeripalanäyttelyn lisäksi oppilaille suunniteltiin kolmenlaiset taukojumppaohjeet ja ne käytiin muutamien valittujen oppilaiden kanssa yksityiskohtaisesti läpi. Oppilaiden on tarkoitus ensimmäisen yhdessä tehdyn jumppakerran jälkeen pitää taukojumppia omaehtoisesti ja itsenäisesti muille oppilaille.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena projektina, osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen organisoimaa Fiilis-hanketta. Fiilis-hanke toteutuu Satakunnan alakouluissa vuosina 2016-2018 ja se on osa kansainvälistä Feel4Diabetes-hanketta. Fiilis-hankkeen tarkoituksena on edistää alakouluikäisten lasten ja heidän perheidensä terveellisiä elämäntapoja sekä ehkäistä tyypin 2 diabetesta heillä, joilla on suurentunut riski sairastua siihen.
Interventioiden jälkeen Vähärauman koulun oppilailta ja opettajilta kerättiin palautetta kirjallisesti. Lisäksi suullista palautetta saatiin melko paljon. Oppilaiden antama palaute oli pääasiassa positiivista ja monet oppilaat kokivat oppineensa uusia asioita elintarvikkeiden sisältämästä sokerista ja sokerin käytöstä.
Jatkoprojektina ehdotetaan uneen painottuvaa interventiota.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa Vähärauman koulun ala-asteen oppilaille interventio terveellisten elämäntapojen edistämisestä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Tavoitteena oli edistää lasten terveellisiä ruoka- ja liikuntatottumuksia tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi.
Kouluinterventiossa toteutettiin sokeripalanäyttely, jossa oppilaat saivat tietoa elintarvikkeiden sisältämistä sokerimääristä. Näyttelyyn yhdistettiin pienimuotoinen peli, jossa oppilaat saivat yhdistää oikean tuotteen oikeaan sokerimäärään. Tulevaisuudessa opettajien on tarkoitus järjestää sokeripalanäyttely uudestaan koululla. Sokeripalanäyttelyn lisäksi oppilaille suunniteltiin kolmenlaiset taukojumppaohjeet ja ne käytiin muutamien valittujen oppilaiden kanssa yksityiskohtaisesti läpi. Oppilaiden on tarkoitus ensimmäisen yhdessä tehdyn jumppakerran jälkeen pitää taukojumppia omaehtoisesti ja itsenäisesti muille oppilaille.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena projektina, osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen organisoimaa Fiilis-hanketta. Fiilis-hanke toteutuu Satakunnan alakouluissa vuosina 2016-2018 ja se on osa kansainvälistä Feel4Diabetes-hanketta. Fiilis-hankkeen tarkoituksena on edistää alakouluikäisten lasten ja heidän perheidensä terveellisiä elämäntapoja sekä ehkäistä tyypin 2 diabetesta heillä, joilla on suurentunut riski sairastua siihen.
Interventioiden jälkeen Vähärauman koulun oppilailta ja opettajilta kerättiin palautetta kirjallisesti. Lisäksi suullista palautetta saatiin melko paljon. Oppilaiden antama palaute oli pääasiassa positiivista ja monet oppilaat kokivat oppineensa uusia asioita elintarvikkeiden sisältämästä sokerista ja sokerin käytöstä.
Jatkoprojektina ehdotetaan uneen painottuvaa interventiota.