Ruoka- ja ravitsemuskasvatus Etelä-Pohjanmaan varhaiskasvatuksessa
Ylinen, Katja (2017)
Ylinen, Katja
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061113254
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061113254
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli saada kattava kuva ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen toteuttamisesta Etelä-Pohjanmaan kuntien varhaiskasvatuksessa. Työn toimeksiantaja oli Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö Aksila, jonka tehtäviin kuuluvat väestön terveyden edistäminen ja koulutuksen järjestäminen esim. terveelliseen ruoka- ja ravitsemuskasvatukseen liittyen.
Työssä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää ja kyselyn tulokset analysoitiin sisällön analyysillä. Tutkimus toteutettiin etsimällä Etelä-Pohjanmaan kuntien verkkosivuilta käytössä oleva varhaiskasvatussuunnitelma, josta haettiin seuraavia asioita: päivittämisvuosi, terveellinen ruoka ja ravinto, ravitsemussuositus ja ruokakasvatus. Tätä tietoa täydennettiin kahdella sähköpostikyselyllä, jotka lähetettiin sekä kuntien varhaiskasvatuksesta että ruokapalvelusta vastaaville. Kysymykset olivat avoimia ja niissä kysyttiin muun muassa ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen toteuttamisesta, ruokalistoista, välipaloista, ravitsemussuosituksista ja elintarvikehankinnoista.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kuntien varhaiskasvatussuunnitelmissa on kirjattu vaihtelevasti ruoka- ja ravitsemuskasvatukseen liittyviä asioita ja niitä toteutetaan eri kunnissa erilailla. Ruokapalveluissa on haasteellista valmistaa ruokaa samalla kertaa erilaisille asiakasryhmille, niin että se tyydyttäisi kaikkien tarpeet, myös terveellisten välipalojen toteutukseen on kiinnitettävä enemmän huomiota. Varhaiskasvatukseen valmistettavan ruoan toteutuksen seuranta oli vähäistä tai sitä ei ollut lainkaan ja yhteistyön lisääminen varhaiskasvatuksen ja ruokapalvelujen kesken koettiin tärkeäksi.
Tutkimuksesta saatua tietoa voidaan jatkossa hyödyntää Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikössä, kun he suunnittelevat ja toteuttavat koulutuksia esim. Etelä-Pohjanmaan alueen varhaiskasvatuksen ja ruokapalvelujen henkilökunnalle lasten terveellisestä ravitsemuksesta tai välipalojen oikeaoppisesta koostamisesta.
Työssä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää ja kyselyn tulokset analysoitiin sisällön analyysillä. Tutkimus toteutettiin etsimällä Etelä-Pohjanmaan kuntien verkkosivuilta käytössä oleva varhaiskasvatussuunnitelma, josta haettiin seuraavia asioita: päivittämisvuosi, terveellinen ruoka ja ravinto, ravitsemussuositus ja ruokakasvatus. Tätä tietoa täydennettiin kahdella sähköpostikyselyllä, jotka lähetettiin sekä kuntien varhaiskasvatuksesta että ruokapalvelusta vastaaville. Kysymykset olivat avoimia ja niissä kysyttiin muun muassa ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen toteuttamisesta, ruokalistoista, välipaloista, ravitsemussuosituksista ja elintarvikehankinnoista.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kuntien varhaiskasvatussuunnitelmissa on kirjattu vaihtelevasti ruoka- ja ravitsemuskasvatukseen liittyviä asioita ja niitä toteutetaan eri kunnissa erilailla. Ruokapalveluissa on haasteellista valmistaa ruokaa samalla kertaa erilaisille asiakasryhmille, niin että se tyydyttäisi kaikkien tarpeet, myös terveellisten välipalojen toteutukseen on kiinnitettävä enemmän huomiota. Varhaiskasvatukseen valmistettavan ruoan toteutuksen seuranta oli vähäistä tai sitä ei ollut lainkaan ja yhteistyön lisääminen varhaiskasvatuksen ja ruokapalvelujen kesken koettiin tärkeäksi.
Tutkimuksesta saatua tietoa voidaan jatkossa hyödyntää Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikössä, kun he suunnittelevat ja toteuttavat koulutuksia esim. Etelä-Pohjanmaan alueen varhaiskasvatuksen ja ruokapalvelujen henkilökunnalle lasten terveellisestä ravitsemuksesta tai välipalojen oikeaoppisesta koostamisesta.