Mistä ruoka tulee? : sekä muita kysymyksiä ruoan alkuperästä
Laukkanen, Salla (2017)
Laukkanen, Salla
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060712759
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060712759
Tiivistelmä
Ruoan alkuperän tuntemus on muuttunut voimakkaasti muutamassa vuosikymmenessä. Samaan aikaan, kun ravitsemusoppi on kasvanut yhä merkittävämmäksi tekijäksi ihmisten arjessa, yleinen ymmärrys ruoan alkuperästä on huomattavasti heikentynyt. Nykyteknologian myötä tiedonhankinta on helpompaa kuin koskaan, mutta tietolähteiden luotettavuus on usein kyseenalaista. Erityisesti lapsille suunnattu mainonta yhdessä internetistä saatavan tiedon kanssa muokkaa lasten tietämystä ja mielikuvia ruoan alkuperästä, usein virheelliseen suuntaan. Lasten heikentynyt ruokatuntemus näyttää huolestuttavalta, ja on tärkeää kiinnittää huomiota sen parantamiseen. Ruokaopetus peruskouluissamme on painottunut ravitsemukselliseen tietoon, ja ruoan tie pellolta pöytään on vieras yhä useammalle lapselle.
Opinnäytteen aiheena oli selvittää, kuinka alakouluikäiset lapset itse kokevat oman ruokatietoutensa tason, ja millaiset raamit opetussuunnitelma luo kouluille ruokatietouden opettamiseen. Myös kotimaisen tuotannon merkitystä lapsille selvitettiin. Jatkossa on mahdollista tuottaa uusia oppimateriaaleja vapaaseen käyttöön tutkimuksella kerätyn informaation pohjalta.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella menetelmällä. Tutkimuksen kohderyhmäksi valittiin alakouluikäiset lapset. Tietoa kerättiin kyselylomakkeella, joka muodostui kysymysrungosta sekä vapaamuotoisten kysymysten osiosta. Kyselyyn osallistui yhteensä 160 lasta. Lisäksi joitakin opettajia pyydettiin kertomaan omia näkemyksiään ja kokemuksiaan siitä, millaisilla resursseilla ja opetusmateriaaleilla he voivat opettaa oppilailleen ruoan alkuperätietoutta.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että lapset eivät koe tuntevansa riittävän hyvin ruoan alkuperää. Kysymys “Mistä ruoka tulee?” toistui jokaisen ikäluokan esittämissä kysymyksissä. Hajontaa ruoan alkuperätietouden tasossa eri ikäryhmien sisällä ja välillä esiintyi, mutta yleisesti lapset vaikuttavat iästä riippumatta kiinnostuneilta oppimaan lisää ruoan alkuperästä.
Opinnäytteen aiheena oli selvittää, kuinka alakouluikäiset lapset itse kokevat oman ruokatietoutensa tason, ja millaiset raamit opetussuunnitelma luo kouluille ruokatietouden opettamiseen. Myös kotimaisen tuotannon merkitystä lapsille selvitettiin. Jatkossa on mahdollista tuottaa uusia oppimateriaaleja vapaaseen käyttöön tutkimuksella kerätyn informaation pohjalta.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella menetelmällä. Tutkimuksen kohderyhmäksi valittiin alakouluikäiset lapset. Tietoa kerättiin kyselylomakkeella, joka muodostui kysymysrungosta sekä vapaamuotoisten kysymysten osiosta. Kyselyyn osallistui yhteensä 160 lasta. Lisäksi joitakin opettajia pyydettiin kertomaan omia näkemyksiään ja kokemuksiaan siitä, millaisilla resursseilla ja opetusmateriaaleilla he voivat opettaa oppilailleen ruoan alkuperätietoutta.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että lapset eivät koe tuntevansa riittävän hyvin ruoan alkuperää. Kysymys “Mistä ruoka tulee?” toistui jokaisen ikäluokan esittämissä kysymyksissä. Hajontaa ruoan alkuperätietouden tasossa eri ikäryhmien sisällä ja välillä esiintyi, mutta yleisesti lapset vaikuttavat iästä riippumatta kiinnostuneilta oppimaan lisää ruoan alkuperästä.