Laatu- ja validointitoiminta elintarviketeollisuudessa
Vanhatalo, Heidi (2017)
Vanhatalo, Heidi
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052910842
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052910842
Tiivistelmä
Opinnäytetyö laadittiin Zeus Tech Oy:n toimeksiannosta. Zeus Tech Oy tuottaa validointi-, mittaus-, testaus- ja laadunvarmistuspalveluja lääke- ja bioteollisuuden, sekä elintarviketeollisuuden alojen toimijoille. Tarkoituksena oli selvittää laatu- ja validointitoiminnan kehittämiskohteita elintarviketeollisuudessa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään laatua, laadunvalvontaa ja -hallintaa, sekä validointia elintarviketeollisuudessa. Työn kokeellisessa osuudessa luotiin kyselytutkimus, joka toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella. Kyselyllä haluttiin selvittää elintarviketeollisuuden alan toimijoiden mielipiteitä ja asenteita laadunvalvontaa, -hallintaa ja validointitoimintaa kohtaan. Vastauksista haluttiin myös selvittää mahdollisia laatuun ja validointiin liittyviä asiantuntijapalveluja, joista vastaajat olisivat kiinnostuneita ja halukkaita käyttämään omassa yrityksessään.
Kysely suunnattiin aluksi Turussa ja Turun lähikunnissa toimiville elintarvikealan yrityksille. Vastauksien määrän niukkuuden vuoksi kysely lähetettiin laajemmalle tutkimusjoukolle, jolloin vastaanottajayrityksiä valittiin satunnaisesti ympäri Suomea. Vastausaktiivisuus nousi lopulta 27 %: iin.
Kyselyn perusteella laadunvalvonta koettiin tärkeäksi osaksi elintarviketeollisuutta. Myös valvonnan tasoon Suomessa oltiin tyytyväisiä. Kehitettävistä kohteista esille nousi manuaalisten kirjaukset ja raportointi, joihin kaivattiin automatisointia ja helppokäyttöisyyttä. Henkilöstön kouluttaminen ja lisäresurssit laadunvalvontaan- ja hallintaan koettiin myös kehitystä vaativiksi kohteiksi yrityksissä.
Saatujen tulosten perusteella elintarvikealan toimijat ovat kiinnostuneita laatu- ja validointitoiminnasta ja niihin liittyvistä palveluista. Yritysten tarpeet ovat kuitenkin hyvin erilaisia, joten palvelujen tarjoajan on räätälöitävä tarjoamansa palvelut yksilöllisesti ja yrityskohtaisesti.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään laatua, laadunvalvontaa ja -hallintaa, sekä validointia elintarviketeollisuudessa. Työn kokeellisessa osuudessa luotiin kyselytutkimus, joka toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella. Kyselyllä haluttiin selvittää elintarviketeollisuuden alan toimijoiden mielipiteitä ja asenteita laadunvalvontaa, -hallintaa ja validointitoimintaa kohtaan. Vastauksista haluttiin myös selvittää mahdollisia laatuun ja validointiin liittyviä asiantuntijapalveluja, joista vastaajat olisivat kiinnostuneita ja halukkaita käyttämään omassa yrityksessään.
Kysely suunnattiin aluksi Turussa ja Turun lähikunnissa toimiville elintarvikealan yrityksille. Vastauksien määrän niukkuuden vuoksi kysely lähetettiin laajemmalle tutkimusjoukolle, jolloin vastaanottajayrityksiä valittiin satunnaisesti ympäri Suomea. Vastausaktiivisuus nousi lopulta 27 %: iin.
Kyselyn perusteella laadunvalvonta koettiin tärkeäksi osaksi elintarviketeollisuutta. Myös valvonnan tasoon Suomessa oltiin tyytyväisiä. Kehitettävistä kohteista esille nousi manuaalisten kirjaukset ja raportointi, joihin kaivattiin automatisointia ja helppokäyttöisyyttä. Henkilöstön kouluttaminen ja lisäresurssit laadunvalvontaan- ja hallintaan koettiin myös kehitystä vaativiksi kohteiksi yrityksissä.
Saatujen tulosten perusteella elintarvikealan toimijat ovat kiinnostuneita laatu- ja validointitoiminnasta ja niihin liittyvistä palveluista. Yritysten tarpeet ovat kuitenkin hyvin erilaisia, joten palvelujen tarjoajan on räätälöitävä tarjoamansa palvelut yksilöllisesti ja yrityskohtaisesti.