Omavalvonnasta laatujärjestelmään : opas pienille elintarvikealan yrityksille
Tunnela, Marketta (2017)
Tunnela, Marketta
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052810659
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052810659
Tiivistelmä
Laatujärjestelmän integroiminen osaksi elintarvikealan yrityksen jokapäiväisiä toimintoja, organisaation kaikilla tasoilla on vaativa, mutta palkitseva projekti. Jotta pieni yritys selviäisi projektista aiotun aikataulun mukaisesti ja siihen varattujen resurssien puitteissa, olisi hyvä tietää joitakin elintarvikealan laatujärjestelmien perusasioita jo ennen projektin aloitusta. Projektin aikataulutus ja siihen varattavien resurssien määrittely on vaikeaa, jopa mahdotonta, ilman riittävää tietämystä standardinmukaisen laatujärjestelmän rakenteesta ja vaatimuksista. Tässä opinnäytetyössä käsitellään ISO 22000 -standardin mukaisen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän käyttöönottoa ja integrointia pienen yrityksen toimintaan.
Opinnäytetyön taustalla on erään pienen elintarvikealan yrityksen toimeksianto, koskien laatujärjestelmän integroimista osaksi yrityksen toimintamalleja sekä yrityksen pyrkimys kohti FSSC 22000 elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän sertifiointia lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä yrityksessä on käytössä omavalvontasuunnitelman mukainen järjestelmä. Toimeksiannon saamisen jälkeen ja laatujärjetelmäprojektin edetessä tuli vastaan asioita, joihin ei yrityksessä oltu osattu ennalta varautua määriteltäessä projektin vaatimia resursseja ja aikataulua. Työ yrityksen sisällä kohti FSSC 22000 -sertifiointiohjelman mukaista elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmää jatkuu edelleen ja tämän projektin varrelta saatujen kokemusten myötä tässä opinnäytetyössä tuodaan esille niitä seikkoja, joihin yrityksissä olisi hyvä varautua ja perehtyä jo ennen laatujärjestelmäprojektin varsinaista aloitusta.
Tässä opinnäytetyössä pyritään tuomaan esille myös joitakin ratkaisumalleja laatujärjestelmän rakentamiseen ja käyttöönottoon yrityksessä, joka haluaa laajentaa laadunhallintajärjestelmäänsä omavalvontasuunnitelman mukaisesta järjestelmästä kohti ISO 22000 -standardin mukaista elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmää.
Opinnäytetyön taustalla on erään pienen elintarvikealan yrityksen toimeksianto, koskien laatujärjestelmän integroimista osaksi yrityksen toimintamalleja sekä yrityksen pyrkimys kohti FSSC 22000 elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän sertifiointia lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä yrityksessä on käytössä omavalvontasuunnitelman mukainen järjestelmä. Toimeksiannon saamisen jälkeen ja laatujärjetelmäprojektin edetessä tuli vastaan asioita, joihin ei yrityksessä oltu osattu ennalta varautua määriteltäessä projektin vaatimia resursseja ja aikataulua. Työ yrityksen sisällä kohti FSSC 22000 -sertifiointiohjelman mukaista elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmää jatkuu edelleen ja tämän projektin varrelta saatujen kokemusten myötä tässä opinnäytetyössä tuodaan esille niitä seikkoja, joihin yrityksissä olisi hyvä varautua ja perehtyä jo ennen laatujärjestelmäprojektin varsinaista aloitusta.
Tässä opinnäytetyössä pyritään tuomaan esille myös joitakin ratkaisumalleja laatujärjestelmän rakentamiseen ja käyttöönottoon yrityksessä, joka haluaa laajentaa laadunhallintajärjestelmäänsä omavalvontasuunnitelman mukaisesta järjestelmästä kohti ISO 22000 -standardin mukaista elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmää.