Keittiö- ja provianttitilojen perussuunnittelu matkustaja-aluksissa
Ankelo, Verneri (2017)
Ankelo, Verneri
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705229292
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705229292
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tehtävänä on tutkia keittiö- ja provianttitilojen suunnittelua aluksen perussuunnitteluvaiheessa sekä kerätä tietoa kokeneemmilta työntekijöiltä ja laitevalmistajilta haastattelemalla. Työ tutkii tärkeimpiä säännöstöjä ja sopimuksia sekä kokemukseen perustuvaa tarkastelua aluksen ruokavirrasta. Työtä voidaan käyttää oppaana vastavalmistuneen suunnittelijan tai insinööriopiskelijan perehdyttämisessä.
Työn toimeksiantajana toimi turkulainen Elomatic Oy. Elomatic tarjoaa asiakkailleen maailmanlaajuisesti konsultointi-, insinööri ja ohjelmistokehityspalveluita. Elomatic Oy on kehittänyt laiva- ja laitosteollisuussuunnitteluun tarkoitetun suunnitteluohjelmiston, Cadmaticin. Keittiö- ja provianttialueet ovat luonteeltaan erityislaatuisia aluksen muihin tiloihin verrattuna. Niitä suunnitellessa tulee ottaa huomioon monta eri osa-aluetta, kuten LVI- ja sähkötekniikan sijoittelu.
Työssä havainnollistetaan suurimpia solmukohtia aluksen ruokavirrassa sekä se kokoaa hyvin yhteen yrityksessä olevan kokemusperäisen tiedon ja tärkeimmät säännöt keittiö- ja provianttialueella.
Työn toimeksiantajana toimi turkulainen Elomatic Oy. Elomatic tarjoaa asiakkailleen maailmanlaajuisesti konsultointi-, insinööri ja ohjelmistokehityspalveluita. Elomatic Oy on kehittänyt laiva- ja laitosteollisuussuunnitteluun tarkoitetun suunnitteluohjelmiston, Cadmaticin. Keittiö- ja provianttialueet ovat luonteeltaan erityislaatuisia aluksen muihin tiloihin verrattuna. Niitä suunnitellessa tulee ottaa huomioon monta eri osa-aluetta, kuten LVI- ja sähkötekniikan sijoittelu.
Työssä havainnollistetaan suurimpia solmukohtia aluksen ruokavirrassa sekä se kokoaa hyvin yhteen yrityksessä olevan kokemusperäisen tiedon ja tärkeimmät säännöt keittiö- ja provianttialueella.