Sinuhe Ky:n Lahden leipomon materiaali- ja energiatehokkuus : Esiselvitys
Virto, Efe (2017)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705219188
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705219188
Tiivistelmä
Teollisen ruoantuotannon energia- ja materiaalisivuvirroissa on merkittäviä mahdollisuuksia hyötykäyttöön. Hyödyntämällä sivuvirtoja oikeaoppisesti voidaan pienentää tuotannon jättämää hiilijalanjälkeä sekä mahdollisesti tuottaa taloudellista hyötyä alan toimijoille. Erityisesti leipomoyritysten toiminnassa voimakkaasti läsnä oleva, uunien käytöstä syntyvä ylijäämälämpö muodostaa potentiaalin, jota ei välttämättä tiedosteta ja täten osata hyödyntää. Toinen merkittävä sivuvirta on tuotannossa syntynyt biojae, jota harvemmin hyödynnetään etenkään paikallisesti.
Työn toimeksiantajana toimi Sinuhe Ky, joka vaikuttaa ensisijaisesti Lahden seudulla. Valveutuneena ympäristötoimijana yritys etsii jatkuvasti uusia mahdollisuuksia kehittää toimintaansa ja omavaraisuuttaan. Materiaali- ja energiatehokkuuttaan kehittämällä se lisää kilpailukykyään ja kantaa kasvavan osan yhteiskuntavastuustaan.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Sinuhe Ky:n Lahden leipomon resurssivirtoja sekä niiden potentiaalisia hyötykäyttökohteita ja -mahdollisuuksia. Tulosten perusteella saadaan käsitys leipomon tuottamista ylijäämistä ja potentiaalista niiden pienentämiseen sekä hyötykäyttöön. Työtä ja sen tuloksia voidaan käyttää Sinuhe Ky:n sekä muiden vastaavan kokoluokan leipomoyritysten toiminnan tarkastelussa ja kehitysmahdollisuuksien etsimisessä.
Selvityksen aikana yrityksen toiminnassa ilmeni hyödyntämättömiä ja merkittäviäkin materiaali- ja energiavirtoja. Niiden käyttöön valjastaminen voi kuitenkin vaatia kyseisen kokoluokan yritykselle jokseenkin suuria mutta pidemmän päälle hyödyllisiä investointeja.
Työn toimeksiantajana toimi Sinuhe Ky, joka vaikuttaa ensisijaisesti Lahden seudulla. Valveutuneena ympäristötoimijana yritys etsii jatkuvasti uusia mahdollisuuksia kehittää toimintaansa ja omavaraisuuttaan. Materiaali- ja energiatehokkuuttaan kehittämällä se lisää kilpailukykyään ja kantaa kasvavan osan yhteiskuntavastuustaan.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Sinuhe Ky:n Lahden leipomon resurssivirtoja sekä niiden potentiaalisia hyötykäyttökohteita ja -mahdollisuuksia. Tulosten perusteella saadaan käsitys leipomon tuottamista ylijäämistä ja potentiaalista niiden pienentämiseen sekä hyötykäyttöön. Työtä ja sen tuloksia voidaan käyttää Sinuhe Ky:n sekä muiden vastaavan kokoluokan leipomoyritysten toiminnan tarkastelussa ja kehitysmahdollisuuksien etsimisessä.
Selvityksen aikana yrityksen toiminnassa ilmeni hyödyntämättömiä ja merkittäviäkin materiaali- ja energiavirtoja. Niiden käyttöön valjastaminen voi kuitenkin vaatia kyseisen kokoluokan yritykselle jokseenkin suuria mutta pidemmän päälle hyödyllisiä investointeja.