Elinatarvikeleikkurin toiminnan parannus
Rannala, Olavi (2017)
Rannala, Olavi
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705138025
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705138025
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin osana tuotekehitysprojektia keuruulaisen Vaissi Oy:n elintarviketuotteiden valmistuksessa käytetyn elintarvikeleikkurin toiminnan parantamiseksi. Ongelmaksi oli havaittu laitteiston kulumisesta aiheutuvat runsaat huoltoseisokit. Huoltoseisokkeja vähentämällä pyritään lisäämään leikkauslaitteiston käyttöastetta sekä alentamaan laitteen huoltokustannuksia.
Materiaalivalinnoilla elintarviketeollisuudessa on lopputuotteen turvallisuuden kannalta erittäin suuri merkitys. Materiaalin on kestettävä korkeaa kosteutta ja pesuaineiden emäksiset vaikutukset. Kaikkien käytettävien materiaalien tulee olla elintarviketeollisuuteen kelpaavia.
Lähtötilanteen tarkastelun jälkeen päädyttiin siihen tulokseen, että leikkurin johdelaakerit olivat alimitoitetut ja johdepintojen pintapaineet ylittivät monikertaisesti materiaalin salliman rajan.
Työssä perehdyttiin ruostumattomien elintarviketeollisuuteen soveltuvien teräksien ominaisuuksiin sekä niiden käyttäytymiseen eri termisissä käsittelyissä. Tutkimuksessa hyödynnettiin alan kirjallisuutta, terästoimittajien haastatteluja sekä konepajojen asiantunti-joiden haastatteluista saatuja kommentteja. Tehtyjen tutkimusten ja kokemukseen perustuvien havaintojen pohjalta laitteiston johdelevy päätettiin pintakäsitellä Kolsterising® -menetelmällä.
Korjaustoimenpiteissä onnistuttiin hyviin. Kriittisten osien kulumista ei ole havaittu korjaustoimenpiteiden jälkeen, eikä johdemekanismin säätötoiminnoista johtuvia tuotantokatkoksia ole tehtaalla esiintynyt. Myös työpisteen ergonomia parani ja laitteen toiminnasta syntyvä melutaso pieneni huomattavasti.
Työn kautta päädyttiin siihen lopputulokseen, että kolsterointi on erittäin kustannustehokas pintakäsittelymenetelmä austeniittisille ruostumattomille teräksille, vaikka se on teollisuudessa hyvin vähän tunnettu ja käytetty menetelmä.
Materiaalivalinnoilla elintarviketeollisuudessa on lopputuotteen turvallisuuden kannalta erittäin suuri merkitys. Materiaalin on kestettävä korkeaa kosteutta ja pesuaineiden emäksiset vaikutukset. Kaikkien käytettävien materiaalien tulee olla elintarviketeollisuuteen kelpaavia.
Lähtötilanteen tarkastelun jälkeen päädyttiin siihen tulokseen, että leikkurin johdelaakerit olivat alimitoitetut ja johdepintojen pintapaineet ylittivät monikertaisesti materiaalin salliman rajan.
Työssä perehdyttiin ruostumattomien elintarviketeollisuuteen soveltuvien teräksien ominaisuuksiin sekä niiden käyttäytymiseen eri termisissä käsittelyissä. Tutkimuksessa hyödynnettiin alan kirjallisuutta, terästoimittajien haastatteluja sekä konepajojen asiantunti-joiden haastatteluista saatuja kommentteja. Tehtyjen tutkimusten ja kokemukseen perustuvien havaintojen pohjalta laitteiston johdelevy päätettiin pintakäsitellä Kolsterising® -menetelmällä.
Korjaustoimenpiteissä onnistuttiin hyviin. Kriittisten osien kulumista ei ole havaittu korjaustoimenpiteiden jälkeen, eikä johdemekanismin säätötoiminnoista johtuvia tuotantokatkoksia ole tehtaalla esiintynyt. Myös työpisteen ergonomia parani ja laitteen toiminnasta syntyvä melutaso pieneni huomattavasti.
Työn kautta päädyttiin siihen lopputulokseen, että kolsterointi on erittäin kustannustehokas pintakäsittelymenetelmä austeniittisille ruostumattomille teräksille, vaikka se on teollisuudessa hyvin vähän tunnettu ja käytetty menetelmä.