Uuden ravintola-alan yrityksen liiketoimintasuunnitelma
Makkonen, Saija (2016)
Makkonen, Saija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086958
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086958
Tiivistelmä
Tulen seuraavina vuosina perustamaan lounaskahvilan. Tämän 2016 vuonna kootun opinnäytetyön ensisijaisena tavoitteena on luoda tälle kahvilalle alustava liiketoimin-tasuunnitelma, jonka pohjalle voidaan koota lopullinen liiketoimintasuunnitelma.
Työni koostuu viitekehyksestä, jossa käsitellään yrityksen perustamisen tärkeimpiä vaiheita ja produktista, joka on lounaskahvilan liiketoimintasuunnitelma. Rajaan teori-an koskemaan ravintola-alan yrityksen perustamista. Liiketoimintasuunnitelma sisäl-tää liikesalaisuuksia ja siitä syystä julkaistaan liitteissä.
Teoriaosuuden tavoitteena on tarjota lukijalle tiivistetty ja helppolukuinen ohje yrityk-sen perustamisen tärkeimpiin vaiheisiin sekä kasvattaa kirjoittajan tietämystä aihees-ta. Ensimmäiseksi listaan ravintola-alan yrityksen perustamisen keskeisimmät vaiheet, joita ovat oman valmiuden selvittäminen, liikeidean jalostaminen, liiketoimintasuunni-telma, markkinatutkimus, luvanvaraisuuden ja ilmoitusvelvollisuuden selvittäminen, markkinointisuunnitelma, rahoituksen hankkiminen, yritysmuodon valinta, liiketoimin-tasopimukset, yrityksen rekisteröinti, liiketilan hankinta, vakuutukset ja kirjanpidon järjestäminen. Tärkeimpiin vaiheisiin, kuten rahoituksen hankkiminen ja kirjanpito perehdyn tarkemmin muutamassa seuraavassa kappaleessa.
Selvitän liitteisiin yritykseni optimaalisen kohderyhmän, tuotteet, toiminnot ja strategi-aan, markkinointiin ja rahoitukseen liittyvät asiat. Sijaintiin, aikaan ja markkinatilan-teeseen yhteydessä olevat luvut ja muut seikat tulen selvittämään vasta kun yrityksen perustaminen on ajankohtaista.
Pyrin löytämään johtopäätösteni tueksi mahdollisimman kattavaa ja luotettavaa tietoa eri tutkimus- ja tiedonhankinnan keinoin. Päälähteinäni käytin eri kirjallisuutta ja yksi-tyisyrittäjien haastatteluja.
Liiketoimintasuunnitelman pohjana käytin Helen Jamiesonin My Business My Succes -teoksen ohjeita, Ahosen, Koskisen ja Romeon ravintola-alan yrityksen liiketoiminta-suunnitelmamallia, virallisia oppaita, asiantuntijoiden haastatteluja, kirjallisuutta ja nettilähteitä.
Tiivistääkseni liiketoimintasuunnitelman pääkohdat yhdeksi kuvaksi, loin liiketoimin-tamallin Business Model Alchemistin julkaiseman englanninkielisen Business Model Canvasin pohjalta. Se on luotu lähtökohtaisesti jo olemassa olevien liiketoimintamal-lien kehittämiseen, mutta hyödynsin mallia siltä osin, että se palveli tämän työn tarkoi-tusta parhaiten.
Työn tuloksena on tiivis ja helppolukuinen tietopaketti yrittäjyyden ensiaskelien tueksi. Sitä seuraa noin 60 sivun mittainen kattava liiketoimintasuunnitelma, joka toimii suunnannäyttäjänä ja pohjana lähivuosina perustettavalle kahvilalle.
Työni koostuu viitekehyksestä, jossa käsitellään yrityksen perustamisen tärkeimpiä vaiheita ja produktista, joka on lounaskahvilan liiketoimintasuunnitelma. Rajaan teori-an koskemaan ravintola-alan yrityksen perustamista. Liiketoimintasuunnitelma sisäl-tää liikesalaisuuksia ja siitä syystä julkaistaan liitteissä.
Teoriaosuuden tavoitteena on tarjota lukijalle tiivistetty ja helppolukuinen ohje yrityk-sen perustamisen tärkeimpiin vaiheisiin sekä kasvattaa kirjoittajan tietämystä aihees-ta. Ensimmäiseksi listaan ravintola-alan yrityksen perustamisen keskeisimmät vaiheet, joita ovat oman valmiuden selvittäminen, liikeidean jalostaminen, liiketoimintasuunni-telma, markkinatutkimus, luvanvaraisuuden ja ilmoitusvelvollisuuden selvittäminen, markkinointisuunnitelma, rahoituksen hankkiminen, yritysmuodon valinta, liiketoimin-tasopimukset, yrityksen rekisteröinti, liiketilan hankinta, vakuutukset ja kirjanpidon järjestäminen. Tärkeimpiin vaiheisiin, kuten rahoituksen hankkiminen ja kirjanpito perehdyn tarkemmin muutamassa seuraavassa kappaleessa.
Selvitän liitteisiin yritykseni optimaalisen kohderyhmän, tuotteet, toiminnot ja strategi-aan, markkinointiin ja rahoitukseen liittyvät asiat. Sijaintiin, aikaan ja markkinatilan-teeseen yhteydessä olevat luvut ja muut seikat tulen selvittämään vasta kun yrityksen perustaminen on ajankohtaista.
Pyrin löytämään johtopäätösteni tueksi mahdollisimman kattavaa ja luotettavaa tietoa eri tutkimus- ja tiedonhankinnan keinoin. Päälähteinäni käytin eri kirjallisuutta ja yksi-tyisyrittäjien haastatteluja.
Liiketoimintasuunnitelman pohjana käytin Helen Jamiesonin My Business My Succes -teoksen ohjeita, Ahosen, Koskisen ja Romeon ravintola-alan yrityksen liiketoiminta-suunnitelmamallia, virallisia oppaita, asiantuntijoiden haastatteluja, kirjallisuutta ja nettilähteitä.
Tiivistääkseni liiketoimintasuunnitelman pääkohdat yhdeksi kuvaksi, loin liiketoimin-tamallin Business Model Alchemistin julkaiseman englanninkielisen Business Model Canvasin pohjalta. Se on luotu lähtökohtaisesti jo olemassa olevien liiketoimintamal-lien kehittämiseen, mutta hyödynsin mallia siltä osin, että se palveli tämän työn tarkoi-tusta parhaiten.
Työn tuloksena on tiivis ja helppolukuinen tietopaketti yrittäjyyden ensiaskelien tueksi. Sitä seuraa noin 60 sivun mittainen kattava liiketoimintasuunnitelma, joka toimii suunnannäyttäjänä ja pohjana lähivuosina perustettavalle kahvilalle.