Theseus käyttökatko ma 22.4. klo 12 alkaen. Katko jatkuu 22.4. klo 15 asti ja on koko Theseuksen laajuinen. Lisäksi töiden käsittely ja syöttö on estetty ti 23.4. ainakin klo 12 asti. Theseus service break from Mon 22.4. at 12:00. The break will last until 15:00 on Mon 22.4. and is Theseus-wide. In addition, processing and uploading of work will be blocked until at least 12:00 on Tue 23.4.
Mitä suomalaisesta ruoasta, ruokakulttuurista ja Suomen ruokamatkailusta kirjoitetaan venäjäksi?
Shakhnovich, Aleksandra (2017)
Shakhnovich, Aleksandra
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086804
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086804
Tiivistelmä
Ruoka on merkittävä osa matkaa, ja tällä hetkellä yleinen matkailun trendi: paikallista ja autenttista ruokaa halutaan usein maistaa matkalla kuin matkalla ja joskus ruoka itsessään voi jo motivoida matkustamaan. Ruoan merkitys matkailijan kokonaisvaltaisen kokemuksen kannalta on ymmärretty myös Suomessa, ja niinpä maan ruokakulttuuria ja ruokamatkailutuotteita pyritään kehittämään erilaisin menetelmin, muun muassa RUOKA&MATKAILU-hankkeen avulla, joka toimii samalla kyseisen opinnäytetyön toimeksiantajana.
Venäläiset matkailijat ovat puolestaan kiistatta Suomen tärkeimpiä matkailijaryhmiä: he matkustavat Suomeen eniten, jättävät maahan eniten rahaa ja tuovat pääkaupunkiseudun lisäksi merkittävää matkailutuloa myös maakuntiin.
Vaikka venäläiset ovatkin merkittävä matkailijaryhmä Suomessa, ja ruokamatkailu yksi tärkeitä matkailun kehityksen kohteista, Suomesta löytyy tällä hetkellä vain vähän tietoa siitä, mitä mieltä venäläiset matkailijat ovat suomalaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista. Aiheesta on pyritty saamaan lisätietoja tämän opinnäytetyön puitteissa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimus kertoo opinnäytetyön nimen mukaisesti siitä, mitä suomalaisesta ruoasta, ruokakulttuurista ja Suomen ruokamatkailusta kirjoitetaan venäjäksi. Tutkimusaineisto on kerätty internetistä.
Opinnäytetyön ensimmäisessä osassa, eli tietoperustassa kerrotaan Suomen näkökulmaa ja lähtökohtia painottaen yleistä tutkittua tietoa ruoasta, ruokakulttuurista ja ruokamatkailusta sekä venäläisistä matkailijoista, millaisia he ovat ja mitä he odottavat matkaltaan. Toisessa osassa, eli tutkimusosassa kerrotaan opinnäytetyön yhteydessä tehdystä sisällönanalyysistä, jossa on kerätty ja analysoitu 360 Suomen ruokaan, ruokakulttuuriin tai Suomen ruokamatkailuun liittyvää venäjänkielistä sisältöä. Lisäksi käsitellään aineistosta muodostuvaa kokonaiskuvaa.
Sisällöt ovat löytyneet kahdesta Venäjän yleisimmästä hakukoneesta kuudella eri Suomen ruokaan sekä ruokakulttuuriin liittyvällä hakusanalla, kolmella eri paikannuksella. Työ on toteutettu elokuu 2016 – huhtikuu 2017 välisenä aikana. Tutkimusaineisto on kerätty loka-marraskuussa 2016 sekä osittain helmikuussa 2017. Analyysin perusteella on saatu selville, että venäjän kielellä löytyy verrattaen vähän tietoa suomalaisesta ruoasta sekä ruokakulttuurista, ja tieto saattaa olla usein virheellistä. Hyvä asia on, että suomalaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista tunnutaan puhuvan pääosin positiiviseen sävyyn ja suomalaista ruokaa sekä sen laatua tunnutaan arvostavan hyvin paljon.
Tutkitun aineiston perusteella, aihe tarvitsisi jatkotutkimuksia. Sellaiset voivat olla muiden medioiden tutkiminen, online-sisältöjen tutkiminen muulla tavoin tai esimerkiksi sen selvittäminen, miten kyseiset sisällöt ovat vaikuttaneet matkailijoiden mielipiteisiin ja ostopäätöksiin.
Venäläiset matkailijat ovat puolestaan kiistatta Suomen tärkeimpiä matkailijaryhmiä: he matkustavat Suomeen eniten, jättävät maahan eniten rahaa ja tuovat pääkaupunkiseudun lisäksi merkittävää matkailutuloa myös maakuntiin.
Vaikka venäläiset ovatkin merkittävä matkailijaryhmä Suomessa, ja ruokamatkailu yksi tärkeitä matkailun kehityksen kohteista, Suomesta löytyy tällä hetkellä vain vähän tietoa siitä, mitä mieltä venäläiset matkailijat ovat suomalaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista. Aiheesta on pyritty saamaan lisätietoja tämän opinnäytetyön puitteissa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimus kertoo opinnäytetyön nimen mukaisesti siitä, mitä suomalaisesta ruoasta, ruokakulttuurista ja Suomen ruokamatkailusta kirjoitetaan venäjäksi. Tutkimusaineisto on kerätty internetistä.
Opinnäytetyön ensimmäisessä osassa, eli tietoperustassa kerrotaan Suomen näkökulmaa ja lähtökohtia painottaen yleistä tutkittua tietoa ruoasta, ruokakulttuurista ja ruokamatkailusta sekä venäläisistä matkailijoista, millaisia he ovat ja mitä he odottavat matkaltaan. Toisessa osassa, eli tutkimusosassa kerrotaan opinnäytetyön yhteydessä tehdystä sisällönanalyysistä, jossa on kerätty ja analysoitu 360 Suomen ruokaan, ruokakulttuuriin tai Suomen ruokamatkailuun liittyvää venäjänkielistä sisältöä. Lisäksi käsitellään aineistosta muodostuvaa kokonaiskuvaa.
Sisällöt ovat löytyneet kahdesta Venäjän yleisimmästä hakukoneesta kuudella eri Suomen ruokaan sekä ruokakulttuuriin liittyvällä hakusanalla, kolmella eri paikannuksella. Työ on toteutettu elokuu 2016 – huhtikuu 2017 välisenä aikana. Tutkimusaineisto on kerätty loka-marraskuussa 2016 sekä osittain helmikuussa 2017. Analyysin perusteella on saatu selville, että venäjän kielellä löytyy verrattaen vähän tietoa suomalaisesta ruoasta sekä ruokakulttuurista, ja tieto saattaa olla usein virheellistä. Hyvä asia on, että suomalaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista tunnutaan puhuvan pääosin positiiviseen sävyyn ja suomalaista ruokaa sekä sen laatua tunnutaan arvostavan hyvin paljon.
Tutkitun aineiston perusteella, aihe tarvitsisi jatkotutkimuksia. Sellaiset voivat olla muiden medioiden tutkiminen, online-sisältöjen tutkiminen muulla tavoin tai esimerkiksi sen selvittäminen, miten kyseiset sisällöt ovat vaikuttaneet matkailijoiden mielipiteisiin ja ostopäätöksiin.