FSSC 22000 ELINTARVIKETURVALLISUUDEN HALLINTAJÄRJESTELMÄN EDELLYTYKSET JA TOTEUTUS PIENELLE ELINTARVIKEYRITYKSELLE
Roukala, Matti (2017)
Roukala, Matti
Hämeen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086768
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086768
Tiivistelmä
FSSC 22000 elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä on standardi, jonka pohjana on vuonna 2005 julkaistu ISO 22000 -standardi. ISO 22000 -standardia täydennettiin teknisellä lisäosalla TS 22002-1:2009 ja FSSC li-sävaatimuksilla, joista muodostui nykyinen FSSC 22000 -standardi. FSSC 22000 on Foundation for Food Safety Certificationin kehittämä itsenäinen hallintajärjestelmä. (FSSC 22000, 2015.)
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli konditoria ja leipomotuotteita valmistava Hakafood Oy, jonka tuotantolaitos sijaitsee Valkeakoskella. Työn tavoit-teena oli rakentaa heille toimiva hallintajärjestelmä, joka vastaa FSSC 22000 -standardia. Lisäksi työn tavoitteena oli antaa valmiuksia pienille elintarvikelaitoksille hallintajärjestelmän tekoon.
Työssä paneuduttiin tarkasti yrityksen toimintaan ja käytiin kaikki Haka-foodin tuotannolliset asiat läpi ISO 22000 -standardin ja lisäosan avulla. Standardi antaa vaatimuksia osa-alueista, joista laadittiin ja laitettiin käytäntöön toimintamallit, jotka soveltuvat tämän suuruiselle yritykselle.
Omavalvonta saatiin standardin vaatimusten mukaiseksi, tästä osoituksena Hakafoodille myönnettiin joulukuussa 2016 FSSC 22000 -sertifikaatti. Sertifikaatin myöntämisen jälkeen huomattuja hyötyjä toiminnalle ovat reklamaatioiden pienentyminen, yleisen hygienian, siisteyden ja järjestyksen paraneminen ja myös uusien myyntikanavien saaminen.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli konditoria ja leipomotuotteita valmistava Hakafood Oy, jonka tuotantolaitos sijaitsee Valkeakoskella. Työn tavoit-teena oli rakentaa heille toimiva hallintajärjestelmä, joka vastaa FSSC 22000 -standardia. Lisäksi työn tavoitteena oli antaa valmiuksia pienille elintarvikelaitoksille hallintajärjestelmän tekoon.
Työssä paneuduttiin tarkasti yrityksen toimintaan ja käytiin kaikki Haka-foodin tuotannolliset asiat läpi ISO 22000 -standardin ja lisäosan avulla. Standardi antaa vaatimuksia osa-alueista, joista laadittiin ja laitettiin käytäntöön toimintamallit, jotka soveltuvat tämän suuruiselle yritykselle.
Omavalvonta saatiin standardin vaatimusten mukaiseksi, tästä osoituksena Hakafoodille myönnettiin joulukuussa 2016 FSSC 22000 -sertifikaatti. Sertifikaatin myöntämisen jälkeen huomattuja hyötyjä toiminnalle ovat reklamaatioiden pienentyminen, yleisen hygienian, siisteyden ja järjestyksen paraneminen ja myös uusien myyntikanavien saaminen.