Ikääntyneiden ravitsemusohjaus : ohjausmateriaali sekä ruokaohjeet Kysterin sairaanhoitajien vastaanotoille
Wiik, Anni; Peltolehto, Petra (2017)
Wiik, Anni
Peltolehto, Petra
Savonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704245186
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704245186
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on kehittämistyö, jonka tarkoituksena on tuottaa ohjausmateriaali ravitsemuksesta iäkkäille sairaanhoitajien käyttöön. Työmme toimeksiantaja on Vesannon terveysasema, mutta tuottamamme materiaali menee jakoon koko Kysterin alueelle. Ohjausmateriaalin tueksi laadittiin ruokaohjeet asiakkaiden käyttöön. Oh-jausmateriaali antaa ajantasaista sekä näyttöön perustuvaa tietoa ravitsemussuosituksista ja ravitsemuksen merki-tyksestä terveydelle ja sairauksien ehkäisyyn sairaanhoitajille. Tämä kehittämistyö tarjoaa myös yleisesti tietoa ravitsemuksesta kaikille siitä kiinnostuneille.
Ohjausmateriaali on toimeksiantajan toiveiden mukaan laadittu käytettäväksi sairaanhoitajan ja asiakkaan kahden keskeiseen ohjaukseen ja mahdollisesti tehtävien ansiosta asiakkaalle kotiin annettavaksi. Ohjausmateriaali toimii täten ohjauksen tukena, asiakkaan opiskeluvälineenä sekä sairaanhoitajan tietolähteenä. Materiaalin laatimiseen on käytetty luotettavia ja mahdollisimman uusia tietolähteitä, korostaen Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan laatimia ravitsemussuosituksia 2014. Materiaalin ulkonäköön on kiinnitetty huomiota, jotta se olisi helppolukuista.
Keskeisintä ikääntyneiden ravitsemuksessa ovat laadukas ruokavalio sekä oikein koostetut ateriat, jotta ikääntynei-den yleiskunto ja terveydentila pysyisivät mahdollisimman pitkään, mahdollisimman hyvinä. Ravitsemussuosituksis-sa korostetaan on terveyden edistämistä, sairauksien ehkäisyä ja niistä toipumista. Koska erityisesti ikääntyneiden ravitsemuksessa on useita ongelmia muun muassa ikääntymisen seurauksena tapahtuvien fysiologisten ja mahdol-listen sosiaalisten muutosten vuoksi, ovat Suomalaiset ravitsemussuositukset ikääntyneidenkin ravitsemuksen tär-kein ohjeistus.
Terveyskeskuksessa käydessään sairaus- tai vuosikontrollissa tulee asiakkaiden ravitsemustila aina selvittää. Mikäli sairaanhoitaja huomaa näissä puutteita, ovat ravitsemusohjaus ja siinä käytettävä asianmukainen materiaali kes-keisessä roolissa tilanteen korjaamiseksi. Täten myös sairaanhoitajien rooli ravitsemuksen edistämisessä on korostunut.
Ohjausmateriaali on toimeksiantajan toiveiden mukaan laadittu käytettäväksi sairaanhoitajan ja asiakkaan kahden keskeiseen ohjaukseen ja mahdollisesti tehtävien ansiosta asiakkaalle kotiin annettavaksi. Ohjausmateriaali toimii täten ohjauksen tukena, asiakkaan opiskeluvälineenä sekä sairaanhoitajan tietolähteenä. Materiaalin laatimiseen on käytetty luotettavia ja mahdollisimman uusia tietolähteitä, korostaen Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan laatimia ravitsemussuosituksia 2014. Materiaalin ulkonäköön on kiinnitetty huomiota, jotta se olisi helppolukuista.
Keskeisintä ikääntyneiden ravitsemuksessa ovat laadukas ruokavalio sekä oikein koostetut ateriat, jotta ikääntynei-den yleiskunto ja terveydentila pysyisivät mahdollisimman pitkään, mahdollisimman hyvinä. Ravitsemussuosituksis-sa korostetaan on terveyden edistämistä, sairauksien ehkäisyä ja niistä toipumista. Koska erityisesti ikääntyneiden ravitsemuksessa on useita ongelmia muun muassa ikääntymisen seurauksena tapahtuvien fysiologisten ja mahdol-listen sosiaalisten muutosten vuoksi, ovat Suomalaiset ravitsemussuositukset ikääntyneidenkin ravitsemuksen tär-kein ohjeistus.
Terveyskeskuksessa käydessään sairaus- tai vuosikontrollissa tulee asiakkaiden ravitsemustila aina selvittää. Mikäli sairaanhoitaja huomaa näissä puutteita, ovat ravitsemusohjaus ja siinä käytettävä asianmukainen materiaali kes-keisessä roolissa tilanteen korjaamiseksi. Täten myös sairaanhoitajien rooli ravitsemuksen edistämisessä on korostunut.