Katuruokatoiminnan omavalvonta ja sen suunnittelu
Tolonen, Lauri (2017)
Tolonen, Lauri
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
Creative Commons Attribution-NonCommercial 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704124665
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704124665
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli laatia ohjeistus omavalvontasuunnitelman laatimiseen liikkuvalle elintarvikehuoneistolle. Tutkimuksen tavoitteena oli ilmiön ymmärtäminen ja kriittisten kohtien esiin tuominen ohjeistukselle. Työn toimeksiantajana oli Street Food Crew Oy.
Työ toteutettiin toimintatutkimuksena, ja siinä käytettiin laadullista tutkimusta. Laadullinen tutkimus koostui kahdesta kyselystä ja niiden tulosten sisällönanalyysistä. Toinen kysely lähetettiin kahdelletoista katuruokayrittäjälle ja toinen neljälle ympäristöterveysviran- omaiselle. Kyselyissä kartoitettiin käytettyjä tietolähteitä suunnitelmaa kirjoitettaessa, yleisimpiä ongelmia sekä yleisimpiä huomautuksen kohteita liikkuvia elintarvikehuoneistoja tarkistettaessa.
Tuloksista ilmeni, että käytetyimmät tietolähteet ovat Evira, kunnan ympäristöterveysvirasto, internet sekä oma aiempi kokemus. Yleisimpiä ongelmia olivat omavalvontasuunnitelman pitäminen lyhyenä ja selkeänä, lämpötilojen hallinta sekä vaatimuksien toteuttaminen käytännössä. Huomautuksia toimijat olivat saaneet käsittelyhygieniasta, lämpötilojen hallinnasta sekä omavalvontasuunnitelman puutteellisuudesta.
Tutkimuksen tulokset olivat ennakko-odotusten mukaisia ja tukivat aiempaa näkemystä ohjeistuksesta. Ohjeistuksen piti opastaa kirjoittajaa tarpeeksi lyhyeen, selkeään ja toimi- vaan omavalvontasuunnitelmaan, joka voidaan helposti päivittää ja omaksua.
Työn tuloksena saatiin laadittua ohjeistus, jota uudet katuruokayrittäjät voivat käyttää apunaan. Jatkotutkimuksissa voidaan tutkia ohjeistuksen käyttöä ja sen tuomaa apua yrittäjille.
Työ toteutettiin toimintatutkimuksena, ja siinä käytettiin laadullista tutkimusta. Laadullinen tutkimus koostui kahdesta kyselystä ja niiden tulosten sisällönanalyysistä. Toinen kysely lähetettiin kahdelletoista katuruokayrittäjälle ja toinen neljälle ympäristöterveysviran- omaiselle. Kyselyissä kartoitettiin käytettyjä tietolähteitä suunnitelmaa kirjoitettaessa, yleisimpiä ongelmia sekä yleisimpiä huomautuksen kohteita liikkuvia elintarvikehuoneistoja tarkistettaessa.
Tuloksista ilmeni, että käytetyimmät tietolähteet ovat Evira, kunnan ympäristöterveysvirasto, internet sekä oma aiempi kokemus. Yleisimpiä ongelmia olivat omavalvontasuunnitelman pitäminen lyhyenä ja selkeänä, lämpötilojen hallinta sekä vaatimuksien toteuttaminen käytännössä. Huomautuksia toimijat olivat saaneet käsittelyhygieniasta, lämpötilojen hallinnasta sekä omavalvontasuunnitelman puutteellisuudesta.
Tutkimuksen tulokset olivat ennakko-odotusten mukaisia ja tukivat aiempaa näkemystä ohjeistuksesta. Ohjeistuksen piti opastaa kirjoittajaa tarpeeksi lyhyeen, selkeään ja toimi- vaan omavalvontasuunnitelmaan, joka voidaan helposti päivittää ja omaksua.
Työn tuloksena saatiin laadittua ohjeistus, jota uudet katuruokayrittäjät voivat käyttää apunaan. Jatkotutkimuksissa voidaan tutkia ohjeistuksen käyttöä ja sen tuomaa apua yrittäjille.