Ruokavalioiden tuottaminen ja tulevaisuuden ruokapalvelut : Case Tekme Oy
Lindholm, Päivi (2017)
Lindholm, Päivi
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703213524
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703213524
Tiivistelmä
Tulevaisuudella on suuri merkitys tänä päivänä tehtävien päätösten ja ratkaisujen onnistuneeseen ja kannattavaan toteutukseen. Tästä syystä tulevaisuuden näkökulma on otettu vahvasti tämän tutkimuksen viitekehykseksi. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaisia erilaisia tuotantotapoja ja prosesseja erityisruokavalioiden valmistamisessa voidaan hyödyntää ja millaisissa mahdollisissa konteksteissa tuotanto voidaan toteuttaa. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa alan tulevaisuuden näkymiä ja esittää ajatuksia mihin suuntaan Tekme Oy:n erityisruokavalioiden tuotantoa voidaan kehittää tulevaisuusnäkökulmaan perustuen.
Tutkimustapana on käytetty laadullista tapaustutkimusta. Tutkimusmenetelminä ovat olleet teemahaastattelut ja kysely. Kysely on suoritettu sähköpostin välityksellä lähetetyn sähköisen linkin avulla ja osoitettu julkisen ruokatuotannon toimijoille koko maan laajuudella. Vastauksia kyselyyn saatiin 69 kappaletta. Teemahaastatteluita on suoritettu sekä omassa organisaatiossa että kolmen ulkopuolisen organisaation asiantuntijoille. Haastateltujen edelläkävijäorganisaatioiden asiantuntijat on valittu eri puolilta maata. Aineisto on analysoitu eri teemojen alle ja muodostettu tästä teemoitetusta aineistosta synteesin kautta tulos.
Tutkimuksen tuloksissa näkyi epävarmuus alan tulevaisuudesta sekä suunnista, joihin kehittämistyö tulisi suunnata. Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus ja sen mukanaan tuomat vaikutukset tukipalveluiden tuottamiseen lisäävät epävarmuutta. Keskittäminen, yhteistyö, asiakkaan kuuleminen ja kilpailukykyisyys olivat tutkimuksen mukaan tärkeitä osa-alueita tulevaisuuden kannattavassa ja kustannustehokkaassa keittiötoiminnassa. Erityisruokavalioiden kehitys jakoi myös mielipiteitä. Merkittävimmiksi trendeiksi nostettiin kasvisvoittoisempi ruoka, terveellisyys- ja ympäristönäkökulmat sekä niin sanotut mielihaludieetit. Keskinäisen kilpailun lisääntyminen koettiin osittain alan yhteisen kehittämisen esteeksi.
Alan epävarmuus heijastuu toiminnan kehittämiseen. Kilpailutilanteen kehittyminen ja se kuka kenenkin kilpailija lopulta on, saattaa haitata alan tulevaisuutta. Sote-uudistuksen vaikutuksia voidaan vain arvailla ja valmistautuminen on osin näiden arvailujen varassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää ruokapalveluissa tulevaisuuden ratkaisuja etsiessä. Jatkotutkimuksen kohteena voisi olla sote-uudistuksen todelliset vaikutukset sekä tulevaisuuden skenaariot ruokapalvelualalla.
Tutkimustapana on käytetty laadullista tapaustutkimusta. Tutkimusmenetelminä ovat olleet teemahaastattelut ja kysely. Kysely on suoritettu sähköpostin välityksellä lähetetyn sähköisen linkin avulla ja osoitettu julkisen ruokatuotannon toimijoille koko maan laajuudella. Vastauksia kyselyyn saatiin 69 kappaletta. Teemahaastatteluita on suoritettu sekä omassa organisaatiossa että kolmen ulkopuolisen organisaation asiantuntijoille. Haastateltujen edelläkävijäorganisaatioiden asiantuntijat on valittu eri puolilta maata. Aineisto on analysoitu eri teemojen alle ja muodostettu tästä teemoitetusta aineistosta synteesin kautta tulos.
Tutkimuksen tuloksissa näkyi epävarmuus alan tulevaisuudesta sekä suunnista, joihin kehittämistyö tulisi suunnata. Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus ja sen mukanaan tuomat vaikutukset tukipalveluiden tuottamiseen lisäävät epävarmuutta. Keskittäminen, yhteistyö, asiakkaan kuuleminen ja kilpailukykyisyys olivat tutkimuksen mukaan tärkeitä osa-alueita tulevaisuuden kannattavassa ja kustannustehokkaassa keittiötoiminnassa. Erityisruokavalioiden kehitys jakoi myös mielipiteitä. Merkittävimmiksi trendeiksi nostettiin kasvisvoittoisempi ruoka, terveellisyys- ja ympäristönäkökulmat sekä niin sanotut mielihaludieetit. Keskinäisen kilpailun lisääntyminen koettiin osittain alan yhteisen kehittämisen esteeksi.
Alan epävarmuus heijastuu toiminnan kehittämiseen. Kilpailutilanteen kehittyminen ja se kuka kenenkin kilpailija lopulta on, saattaa haitata alan tulevaisuutta. Sote-uudistuksen vaikutuksia voidaan vain arvailla ja valmistautuminen on osin näiden arvailujen varassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää ruokapalveluissa tulevaisuuden ratkaisuja etsiessä. Jatkotutkimuksen kohteena voisi olla sote-uudistuksen todelliset vaikutukset sekä tulevaisuuden skenaariot ruokapalvelualalla.