Työttömien tarpeet ja toiveet terveyden edistämiseksi ravitsemuksen keinoin : tietoa Ruori-hankkeelle
Flego, Daniel; Heikkinen, Minna; Jokela, Matti (2016)
Flego, Daniel
Heikkinen, Minna
Jokela, Matti
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702222610
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702222610
Tiivistelmä
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2016 syyskuussa 204 000 työtöntä, mikä oli 21 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Salossa työttömyysaste on kuitenkin lähes kolminkertaistunut vuodesta 2008 lähtien. Erityisesti pitkäaikaistyöttömien eli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleiden määrä on Salossa jatkuvasti kasvanut sitten vuoden 2009.
Työttömyys, erityisesti pitkittyessään, tuo mukanaan fyysisen ja psyykkisen terveydentilan sekä työkyvyn heikkenemistä sekä sosiaalisten suhteiden katkeamista ja köyhyyttä. Lisäksi tilannetta hankaloittaa, että työttömät jäävät usein terveyspalveluiden ja tarkastusten ulkopuolelle, koska eivät kuulu työterveydenhuollon piiriin. Tutkimuksen mukaan koulutuksen puute, alhainen tulotaso tai työttömyys vaikuttavat myös ruokavalioon epäedullisesti. Työttömillä ei ole aina taloudellisesti mahdollista noudattaa terveellistä ruokavaliota.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää työttömien tarpeita ja toiveita terveyden edistämiseksi ravitsemuksen keinoin. Tavoitteena oli antaa Turun ammattikorkeakoulun Ruori-hankkeelle tietoa työttömien ravitsemuksesta ja tarjota hankkeelle ideoita kehittää toimintaansa työttömien terveyden edistämiseksi. Opinnäytetyön toiminnallisen osuuden aineisto kerättiin Learning Café-menetelmällä salolaisten työttömien kanssa lokakuussa 2016. Learning Café-menetelmällä pyrittiin jakamaan informaatiota ja oppimaan avoimesti keskustelemalla rennossa kahvilamaisessa tunnelmassa. Pyrkimyksenä oli osallistaa työttömät ja hyödyntää heidän omaa asiantuntijuuttaan.
Learning Cafén tulokset osoittavat, että työttömillä on paljon tietoa terveellisen ruokavalion toteuttamisesta, mutta varallisuus sen noudattamiseksi ei aina riitä. Eineksiin sorruttiin helposti, koska ne olivat helppo vaihtoehto. Palveluilta ravitsemusterveyden edistämiseksi toivottiin joustavuutta ja monipuolisuutta. Terveyden ja työllistymisen näkökulmasta oli huomioitavaa, että työttömät voisivat hyötyä monipuolisesti tuotetusta ravitsemusneuvonnasta ja tuesta. He hyötyisivät myös erilaisista ravitsemukseen liittyvistä yhteistoimintamuodoista. Elämän mielekkyyteen ja hyvään terveyteen positiivisesti vaikuttavat ravitsemus, työ, päiväjärjestys, sosiaaliset suhteet ja mielekäs toiminta.
Työttömyys, erityisesti pitkittyessään, tuo mukanaan fyysisen ja psyykkisen terveydentilan sekä työkyvyn heikkenemistä sekä sosiaalisten suhteiden katkeamista ja köyhyyttä. Lisäksi tilannetta hankaloittaa, että työttömät jäävät usein terveyspalveluiden ja tarkastusten ulkopuolelle, koska eivät kuulu työterveydenhuollon piiriin. Tutkimuksen mukaan koulutuksen puute, alhainen tulotaso tai työttömyys vaikuttavat myös ruokavalioon epäedullisesti. Työttömillä ei ole aina taloudellisesti mahdollista noudattaa terveellistä ruokavaliota.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää työttömien tarpeita ja toiveita terveyden edistämiseksi ravitsemuksen keinoin. Tavoitteena oli antaa Turun ammattikorkeakoulun Ruori-hankkeelle tietoa työttömien ravitsemuksesta ja tarjota hankkeelle ideoita kehittää toimintaansa työttömien terveyden edistämiseksi. Opinnäytetyön toiminnallisen osuuden aineisto kerättiin Learning Café-menetelmällä salolaisten työttömien kanssa lokakuussa 2016. Learning Café-menetelmällä pyrittiin jakamaan informaatiota ja oppimaan avoimesti keskustelemalla rennossa kahvilamaisessa tunnelmassa. Pyrkimyksenä oli osallistaa työttömät ja hyödyntää heidän omaa asiantuntijuuttaan.
Learning Cafén tulokset osoittavat, että työttömillä on paljon tietoa terveellisen ruokavalion toteuttamisesta, mutta varallisuus sen noudattamiseksi ei aina riitä. Eineksiin sorruttiin helposti, koska ne olivat helppo vaihtoehto. Palveluilta ravitsemusterveyden edistämiseksi toivottiin joustavuutta ja monipuolisuutta. Terveyden ja työllistymisen näkökulmasta oli huomioitavaa, että työttömät voisivat hyötyä monipuolisesti tuotetusta ravitsemusneuvonnasta ja tuesta. He hyötyisivät myös erilaisista ravitsemukseen liittyvistä yhteistoimintamuodoista. Elämän mielekkyyteen ja hyvään terveyteen positiivisesti vaikuttavat ravitsemus, työ, päiväjärjestys, sosiaaliset suhteet ja mielekäs toiminta.