Lautasmalli tutuksi : Interventio kouluruokailusta 2. luokan oppilaille
Sivelä, Sanna; Liikola, Alina (2016)
Lataukset:
Sivelä, Sanna
Liikola, Alina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121420411
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121420411
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Keski-Palokan koulun kanssa syksyllä 2016. Opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää interventio kouluruokailusta toisen luokan oppilaille ja tavoitteena oli lisätä näiden oppilaiden lautasmallin mukaista kouluruokailua. Kohderyhmässä oli lapsia, joille kouluruokailu tuotti haasteita.
Opinnäytetyössä tarkasteltiin toisen luokan oppilaiden lautasmallin mukaista kouluruoan syömistä kahden viikon ajan. Lautasmallin mukaista syömistä seurattiin opinnäytetyön tekijöiden kehittelemän kuvallisen seurantalistan avulla. Kuvalliset seurantalistat tehtiin lautasmallikuvasta, johon oppilaat merkitsivät syömänsä kouluruuan eri osat päivittäin. Interventio eli väliintulo kouluruokailusta järjestettiin ensimmäisen seurantaviikon jälkeen, joka oli kahden oppitunnin mittainen. Seuranta jatkui vielä viikon intervention jälkeen. Interventio koostui mm. ravitsemussuositusten mukaisen lautasmallin opettelusta ja eri aistien käyttämisestä ruokaillessa.
Interventiossa käytettiin apuna Sapere- menetelmää, jossa tutustuttiin eri aistein ruoka-aineisiin. Kokonaisuutena interventio ja seurantalistat osoittautuivat toimiviksi keinoiksi. Palaute oli myönteistä sekä sisällöstä että käytetyistä keinoista. Kuvalliset seurantalistat osoittivat, että oppilaiden kouluruokailu muuttui lautasmallin mukaisemmaksi.
Opinnäytetyössä tarkasteltiin toisen luokan oppilaiden lautasmallin mukaista kouluruoan syömistä kahden viikon ajan. Lautasmallin mukaista syömistä seurattiin opinnäytetyön tekijöiden kehittelemän kuvallisen seurantalistan avulla. Kuvalliset seurantalistat tehtiin lautasmallikuvasta, johon oppilaat merkitsivät syömänsä kouluruuan eri osat päivittäin. Interventio eli väliintulo kouluruokailusta järjestettiin ensimmäisen seurantaviikon jälkeen, joka oli kahden oppitunnin mittainen. Seuranta jatkui vielä viikon intervention jälkeen. Interventio koostui mm. ravitsemussuositusten mukaisen lautasmallin opettelusta ja eri aistien käyttämisestä ruokaillessa.
Interventiossa käytettiin apuna Sapere- menetelmää, jossa tutustuttiin eri aistein ruoka-aineisiin. Kokonaisuutena interventio ja seurantalistat osoittautuivat toimiviksi keinoiksi. Palaute oli myönteistä sekä sisällöstä että käytetyistä keinoista. Kuvalliset seurantalistat osoittivat, että oppilaiden kouluruokailu muuttui lautasmallin mukaisemmaksi.