Ruokamatkailun tulevaisuuden näkymät : Case Ahlströmin ruukit
Aalto, Sirja (2016)
Aalto, Sirja
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121420314
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121420314
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten ruokamatkailua voitaisiin kehittää Ahlströmin ruukeissa toimivammaksi kokonaisuudeksi liitettynä alueen luontoon ja kulttuuriin. Tulosten pohjalta luotiin yhteenveto potentiaalisesta ruokamatkasta, jota ei kuitenkaan tässä työssä tuotteistettu. Tämä opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Ahlströmin ruukkien palveluliiketoiminnalle.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrottiin lukijalle taustatietoja Ahlströmin ruukeista ja niiden toiminnasta tänä päivänä. Tämän lisäksi esiteltiin ruokamatkailun käsite sekä esiteltiin Suomen ensimmäisen ruokamatkastrategian vaiheet ja tavoitteet. Teoriaa oli myös satakuntalaisesta ruokakulttuurista ja ruokaperinteistä sekä Satakunnan luonnon ja kulttuurin vetovoimatekijöistä.
Tässä opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Tutkimus toteutettiin teemahaastattelemalla seitsemää Satakunnan alueen kulttuuri- ja matkailutoimijaa sekä kahta henkilöä Ahlströmin ruukkien työntekijöistä. Ahlströmin ruukkien asiakkuuspäällikkö pohjusti minulle aihetta ja antoi hyviä ideoita sekä näkemyksiä opinnäytetyötäni ajatellen. Toinen Ahlströmin ruukkien työntekijöistä valittiin hänen työnkuvansa ja villiruokatietoutensa vuoksi. Muut haastateltavat henkilöt valikoituivat tasapuolisesti molempien ruukkien lähiseuduilta.
Opinnäytetyön tuloksista selvisi, että Ahlströmin ruukeissa olisi erinomaiset mahdollisuudet järjestää ruokamatkoja, sillä heidän miljöönsä ovat ainutkertaiset. Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia ruukkialueilla pidettiin valttikorttina. Myös Ahlströmin ruokatuotetta pidettiin laadukkaana ja laajasti tunnettuna lähiruuan käytön vuoksi.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrottiin lukijalle taustatietoja Ahlströmin ruukeista ja niiden toiminnasta tänä päivänä. Tämän lisäksi esiteltiin ruokamatkailun käsite sekä esiteltiin Suomen ensimmäisen ruokamatkastrategian vaiheet ja tavoitteet. Teoriaa oli myös satakuntalaisesta ruokakulttuurista ja ruokaperinteistä sekä Satakunnan luonnon ja kulttuurin vetovoimatekijöistä.
Tässä opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Tutkimus toteutettiin teemahaastattelemalla seitsemää Satakunnan alueen kulttuuri- ja matkailutoimijaa sekä kahta henkilöä Ahlströmin ruukkien työntekijöistä. Ahlströmin ruukkien asiakkuuspäällikkö pohjusti minulle aihetta ja antoi hyviä ideoita sekä näkemyksiä opinnäytetyötäni ajatellen. Toinen Ahlströmin ruukkien työntekijöistä valittiin hänen työnkuvansa ja villiruokatietoutensa vuoksi. Muut haastateltavat henkilöt valikoituivat tasapuolisesti molempien ruukkien lähiseuduilta.
Opinnäytetyön tuloksista selvisi, että Ahlströmin ruukeissa olisi erinomaiset mahdollisuudet järjestää ruokamatkoja, sillä heidän miljöönsä ovat ainutkertaiset. Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia ruukkialueilla pidettiin valttikorttina. Myös Ahlströmin ruokatuotetta pidettiin laadukkaana ja laajasti tunnettuna lähiruuan käytön vuoksi.