Reseptiikkaa kliinisistä täydennysravintovalmisteista
Härmälä, Kaisa (2016)
Härmälä, Kaisa
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120418966
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120418966
Tiivistelmä
Suomessa yhä suurempi osa ikääntyneistä asuu yksin kotona (Jaako 2012). Kotona asuessa ikääntyneen ruokavalio saattaa jäädä liian yksipuoliseksi ja niukaksi (Sinisalo 2015, 97). Tämän myötä sairastuvuus, vajaaravitsemus sekä terveyspalveluiden käyttö lisääntyvät ja myös kustannukset (Suominen & Pitkälä 2010, 352). Kliiniset täydennysravintovalmisteet ovat ratkaisu vajaaravitsemuksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä ravitsemushoitoon (The Medical International Industry 2013, 12).
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa reseptiikkaa kliinisistä täydennysravintovalmisteista pääasiassa ikääntyneille kotioloihin, jotta valmisteiden käyttö olisi helpompaa ja jatkuisi pidempään. Tavoitteena oli myös laskea yhden annoksen energia- ja proteiinimäärä sekä hinta.
Reseptit suunniteltiin helpoiksi, yksinkertaisiksi, ikääntyneiden makumieltymyksien mukaisiksi ja niissä käytettiin valmisruokia. Valmisruoat ovat hyvä vaihtoehto, jos ruoanlaitosta on tullut hankalaa, se ei onnistu niin kuin ennen tai haluaa valmistaa pienemmän määrän ruokaa kerralla. Kotimaisissa valmisruoissa on otettu huomioon suomalaisten makumieltymyksiä, ja lisäaineita niissä käytetään maltillisesti. (Suominen 2008a, 28.)
Reseptit testattiin ja valokuvattiin kotioloissa, jonka jälkeen laskettiin annoksien energia- ja proteiinimäärä sekä hinta. Lopuksi nämä koottiin reseptivihkoon ja tehtiin kysely Vähässäkyrössä pääasiassa 50 – 70 -vuotiaille naisille koskien reseptivihon ulkonäköä ja helppolukuisuutta. Reseptivihkoa muutettiin kommenttien perusteella, muun muassa vihossa käytettyä kirkkaan sinistä väriä muutettiin hiukan tummemmaksi.
Tuloksena saatiin helppolukuinen, selkeä ja ikääntyneille sopiva reseptivihko. Oppaan voi tulostaa joko tavallisella tai väritulostimella.
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa reseptiikkaa kliinisistä täydennysravintovalmisteista pääasiassa ikääntyneille kotioloihin, jotta valmisteiden käyttö olisi helpompaa ja jatkuisi pidempään. Tavoitteena oli myös laskea yhden annoksen energia- ja proteiinimäärä sekä hinta.
Reseptit suunniteltiin helpoiksi, yksinkertaisiksi, ikääntyneiden makumieltymyksien mukaisiksi ja niissä käytettiin valmisruokia. Valmisruoat ovat hyvä vaihtoehto, jos ruoanlaitosta on tullut hankalaa, se ei onnistu niin kuin ennen tai haluaa valmistaa pienemmän määrän ruokaa kerralla. Kotimaisissa valmisruoissa on otettu huomioon suomalaisten makumieltymyksiä, ja lisäaineita niissä käytetään maltillisesti. (Suominen 2008a, 28.)
Reseptit testattiin ja valokuvattiin kotioloissa, jonka jälkeen laskettiin annoksien energia- ja proteiinimäärä sekä hinta. Lopuksi nämä koottiin reseptivihkoon ja tehtiin kysely Vähässäkyrössä pääasiassa 50 – 70 -vuotiaille naisille koskien reseptivihon ulkonäköä ja helppolukuisuutta. Reseptivihkoa muutettiin kommenttien perusteella, muun muassa vihossa käytettyä kirkkaan sinistä väriä muutettiin hiukan tummemmaksi.
Tuloksena saatiin helppolukuinen, selkeä ja ikääntyneille sopiva reseptivihko. Oppaan voi tulostaa joko tavallisella tai väritulostimella.