Lasten ravitsemusohjaukseen tarkoitetut ateriakuvat
Tiainen, Matleena (2016)
Tiainen, Matleena
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120118571
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120118571
Tiivistelmä
Suomen Diabetesliitto ry on julkaissut jo useita vuosia erilaisia repäisylehtiöitä esimerkki ateriakuvista. Repäisylehtiöt on tarkoitettu hoidonohjauksen tueksi ravitsemuksen asiantuntijoille, sillä kuvat helpottavat asiakkaan kykyä hahmottaa hänelle sopivia ruokamääriä. Diabetesliiton julkaisemat ateriakuvat eivät kuitenkaan sovellu lapsiperheiden ohjaukseen energiamäärien sekä ruokavalintojen vuoksi, ja tästä syystä on syntynyt tarve ateriakuville, jotka on suunnattu nimenomaan terveille leikki-ikäisille lapsille.
Työn tavoitteena oli suunnitella ja valmistaa esimerkit päivän aterioista 2—3-vuotiaille sekä 5—6-vuotiaille lapsille ja kuvata ne. Kuvat tulevat Seinäjoen keskussai-raalan ravitsemusterapiayksikön käyttöön tukemaan ja hahmottamaan suullisesti annettua ravitsemusohjausta.
Kuvattavaksi valittujen aterioiden suunnitteluun pohjana käytettiin Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille -julkaisun (Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille 2016) uusia ravitsemussuosituksia leikki-ikäisille sekä DAGIS-hankkeelta saaduista ruokapäiväkirjoista tehty analyysi, jossa selvitettiin lasten yleisimmin nauttimia ruokia. Jokaiseen ateriaan pyrittiin sisällyttämään kasviksia, marjoja tai hedelmiä, sillä aiemmin tehdyn Lasten ruokavalio ennen kouluikää -tutkimuksen mukaan (Kyttälä ym. 2008) lasten ruokavaliossa on puutteita juuri näiden raaka-aineiden sisältämistä vitamiineista sekä kivennäisaineista.
Valmiita kuvia syntyi yhteensä 20 kappaletta, sillä jokaisesta päivän ateriasta suunniteltiin kaksi vaihtoehtoa molemmille ikäryhmälle. Kuvista muodostettiin yhteensä neljä esimerkkipäivää päivän aterioista, ja niiden yhteyteen lisättiin tietoja päivittäisistä ruokamääräsuosituksista, jotka ovat olennaisesti vaikuttaneet aterioiden sisältöön.
Työn tavoitteena oli suunnitella ja valmistaa esimerkit päivän aterioista 2—3-vuotiaille sekä 5—6-vuotiaille lapsille ja kuvata ne. Kuvat tulevat Seinäjoen keskussai-raalan ravitsemusterapiayksikön käyttöön tukemaan ja hahmottamaan suullisesti annettua ravitsemusohjausta.
Kuvattavaksi valittujen aterioiden suunnitteluun pohjana käytettiin Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille -julkaisun (Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille 2016) uusia ravitsemussuosituksia leikki-ikäisille sekä DAGIS-hankkeelta saaduista ruokapäiväkirjoista tehty analyysi, jossa selvitettiin lasten yleisimmin nauttimia ruokia. Jokaiseen ateriaan pyrittiin sisällyttämään kasviksia, marjoja tai hedelmiä, sillä aiemmin tehdyn Lasten ruokavalio ennen kouluikää -tutkimuksen mukaan (Kyttälä ym. 2008) lasten ruokavaliossa on puutteita juuri näiden raaka-aineiden sisältämistä vitamiineista sekä kivennäisaineista.
Valmiita kuvia syntyi yhteensä 20 kappaletta, sillä jokaisesta päivän ateriasta suunniteltiin kaksi vaihtoehtoa molemmille ikäryhmälle. Kuvista muodostettiin yhteensä neljä esimerkkipäivää päivän aterioista, ja niiden yhteyteen lisättiin tietoja päivittäisistä ruokamääräsuosituksista, jotka ovat olennaisesti vaikuttaneet aterioiden sisältöön.