Elintarvikkeen alkuperän vaikutus nuorten kokemaan ruoan aistinvaraiseen laatuun : Elintarviketalouden uudet prosessit -hanke
Maunuksela, Jonna; Ylitalo, Minna (2016)
Maunuksela, Jonna
Ylitalo, Minna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112918026
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112918026
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on osa Uudet ruokatuotantoprosessit -hanketta. Hankkeen tavoitteena oli selvittää, miten pienten elintarvikealan raaka-ainetoimittajien liittäminen osaksi julkisen organisaation hankintarengasta muuttaa tilaus-toimitusprosessia. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia nuorten kuluttajien tyytyväisyyttä kouluruokalassa tarjottavan salaatti- ja leipävalikoiman aistittavaan laatuun. Lisäksi tutkittiin, vaikuttiko tieto ruoan alkuperästä kokemuksiin.
Kaikki esi- ja peruskoulun oppilaat, ammatillisen perusasteen ja lukion opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan kouluateriaan. Nuorten mielipiteen tietäminen kouluruoasta on tärkeää, koska joukkoruokailu on olennainen osa heidän elämäänsä. Lähiruoan suosio kasvaa, siksi on tärkeää selvittää, arvostavatko nuoret lähiruokaa.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin strukturoitu kysely, joka sisälsi yhden avoimen kysymyksen ja seitsemän monivalintakysymystä. Lomakkeessa kysyttiin arvosanaa leivän ja salaatin ulkonäölle, maulle ja rakenteelle.
Tutkimus koostui kolmesta eri kyselystä, jotka tehtiin Seinäjoen lukion ja lyseon oppilaille. Ensimmäisellä kyselykerralla tutkittiin nuorten kokemaa ruoan aistitta-van laadun nykytilaa, toisella kyselykerralla lähialueen pientoimittajat toimittavat raaka-aineet, mutta nuorille ei tiedotettu asiasta ja viimeisellä kyselykerralla nuorille oli tiedotettu noin viikon ajan raaka-aineiden toimittajien olevan lähituottajia.
Vastauksia saatiin yhteensä 602. Tulosten mukaan raaka-ainetoimittajien muutos ei vaikuttanut huomattavasti nuorten mielipiteisiin silloin, kun siitä ei ollut viestitty. Viestinnän jälkeen nuorten antamat arvosanat salaatti- ja leipävalikoimasta parantuivat hieman, mutta eivät merkittävästi. Suurin osa vastaajista piti kuitenkin lähiruokaa laadukkaana.
Kaikki esi- ja peruskoulun oppilaat, ammatillisen perusasteen ja lukion opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan kouluateriaan. Nuorten mielipiteen tietäminen kouluruoasta on tärkeää, koska joukkoruokailu on olennainen osa heidän elämäänsä. Lähiruoan suosio kasvaa, siksi on tärkeää selvittää, arvostavatko nuoret lähiruokaa.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin strukturoitu kysely, joka sisälsi yhden avoimen kysymyksen ja seitsemän monivalintakysymystä. Lomakkeessa kysyttiin arvosanaa leivän ja salaatin ulkonäölle, maulle ja rakenteelle.
Tutkimus koostui kolmesta eri kyselystä, jotka tehtiin Seinäjoen lukion ja lyseon oppilaille. Ensimmäisellä kyselykerralla tutkittiin nuorten kokemaa ruoan aistitta-van laadun nykytilaa, toisella kyselykerralla lähialueen pientoimittajat toimittavat raaka-aineet, mutta nuorille ei tiedotettu asiasta ja viimeisellä kyselykerralla nuorille oli tiedotettu noin viikon ajan raaka-aineiden toimittajien olevan lähituottajia.
Vastauksia saatiin yhteensä 602. Tulosten mukaan raaka-ainetoimittajien muutos ei vaikuttanut huomattavasti nuorten mielipiteisiin silloin, kun siitä ei ollut viestitty. Viestinnän jälkeen nuorten antamat arvosanat salaatti- ja leipävalikoimasta parantuivat hieman, mutta eivät merkittävästi. Suurin osa vastaajista piti kuitenkin lähiruokaa laadukkaana.