Ravitsemuksen merkitys urheilijoille : opas Kuopion Rugby Club ry:n miesten joukkueelle
Ahokas, Rita (2016)
Ahokas, Rita
Savonia-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112417145
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112417145
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin toiminallisena opinnäytetyönä. Toiminnallisen opinnäytetyön tuotoksena tehtiin Kuopion Rugby Club Ry:n pelaajille ravitsemusopas. Opinnäytetyön ravitsemusopas pohjautuu työn teoriatietoon. Teoriaosuudessa avattiin käsitteet ravitsemus, terveys ja terveyden edistäminen. Oppaan tarkoituksena on kannustaa pelaajia kiinnittämään huomiota riittävän ravinnon saantiin. Opas laitettiin Kuopion Rugby Club Ry:n pelaajien omalle internetsivustolle, josta pelaajat saavat ladata sen omaan käyttöönsä.
Rugby lukeutuu palloilulajeihin ja siinä korostuvat kestävyysurheilu ja voimantuotto. Lajin energiankulutus on suurta, sillä vauhdikkaat ottelut kestävät 80 minuuttia. Rugbyn lajin ominaisuudet luovat haasteen riittävän ravinnon saannille. Opas toimii apuna pelaajien ruokavalion koostamisessa. Opas sisältää ohjeet ravitsemuksen kokoamiseen arjen ympärille. Oppaan ohjeet ovat tarkoitettu fyysisesti harjoitteleville terveille ihmisille. Opas käsittelee asioita ravinnon tärkeydestä ja riittävästä ravinnon määrästä pelaajille. Oppaassa esiintyvät ateriaesimerkit on koostettu terveyttä ja fyysisen kunnon kehitystä ajatellen.
Erilaisten tutkimusten ja kirjalähteiden mukaan riittävä ravitsemus edistää terveyttä ja tukee urheilijan fyysisen kunnon kehittymistä. Vähäinen energiansaanti ravinnosta heikentää urheilijan kykyä palautua harjoittelusta sekä hidastaa fyysistä kehitystä. Ravinnon ja urheilun ollessa tasapainossa ovat fyysisen kehitys, harjoituksen teho ja sen aikainen suorituskyky kehittäviä. Kehon nestetasapaino vaikuttaa fyysiseen suorituskykyyn. Nestetasapainon ollessa negatiivinen kärsii urheilijan fyysinen suorituskyky ja palautuminen. Opas antaa ohjeita myös nestetasapainon ylläpitämiseen fyysisesti kuluttavassa urheilussa.
Rugby lukeutuu palloilulajeihin ja siinä korostuvat kestävyysurheilu ja voimantuotto. Lajin energiankulutus on suurta, sillä vauhdikkaat ottelut kestävät 80 minuuttia. Rugbyn lajin ominaisuudet luovat haasteen riittävän ravinnon saannille. Opas toimii apuna pelaajien ruokavalion koostamisessa. Opas sisältää ohjeet ravitsemuksen kokoamiseen arjen ympärille. Oppaan ohjeet ovat tarkoitettu fyysisesti harjoitteleville terveille ihmisille. Opas käsittelee asioita ravinnon tärkeydestä ja riittävästä ravinnon määrästä pelaajille. Oppaassa esiintyvät ateriaesimerkit on koostettu terveyttä ja fyysisen kunnon kehitystä ajatellen.
Erilaisten tutkimusten ja kirjalähteiden mukaan riittävä ravitsemus edistää terveyttä ja tukee urheilijan fyysisen kunnon kehittymistä. Vähäinen energiansaanti ravinnosta heikentää urheilijan kykyä palautua harjoittelusta sekä hidastaa fyysistä kehitystä. Ravinnon ja urheilun ollessa tasapainossa ovat fyysisen kehitys, harjoituksen teho ja sen aikainen suorituskyky kehittäviä. Kehon nestetasapaino vaikuttaa fyysiseen suorituskykyyn. Nestetasapainon ollessa negatiivinen kärsii urheilijan fyysinen suorituskyky ja palautuminen. Opas antaa ohjeita myös nestetasapainon ylläpitämiseen fyysisesti kuluttavassa urheilussa.