Baarimestarin ensiapuopas
Nahkamäki, Iiro (2016)
Nahkamäki, Iiro
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112317076
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112317076
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on toiminnallinen opinnäyte, jonka tavoitteiksi asetettiin ensiapumateriaalin tuottaminen, sen avulla kouluttaminen ja tätä kautta työturvallisuuden sekä asiakaspalvelun parantuminen. Lisäksi tarkoitus oli päivittää toimeksiantaja Shaker Jyväskylän ensiapuvarustus asianmukaiseen kuntoon.
Tarkoitus oli aikaansaada juuri ravintola-alalle kohdennettua ensiapumateriaalia, jota voi hyödyntää myös työn ulkopuolella. Järjestettyyn ensiapukoulutukseen kutsuttiin myös läheisten ravintoloiden ja yökerhojen työntekijöitä. Ensiapuohjeissa painotettiin toiminnan yksinkertaisuutta, erilaisten hätätilanteiden tunnistamista sekä lisäavun hälyttämistä paikalle. Ohjeet on tarkoitettu maallikoille, jotka toimivat ensiauttajina erilaisissa tilanteissa. Koulutuksessa pyrittiin siihen, että osallistujat harjoittelevat ensiaputaitoja mahdollisimman paljon saadakseen varmuutta todellisissa tilanteissa toimimiseen.
Tietopohja ensiapuohjeiden sisällöille hankittiin ammatillisesta kirjallisuudesta, haastatteluin ja järjestyksenvalvojien ja muun henkilöstön täyttämistä tapahtumailmoituksista ravintola Shakerissa vuosilta 2004 - 2016. Tämä tapahtumailmoitustilasto sisälsi tietoa asiakasmääristä ja erilaisista poikkeustilanteista. Tilastoista, materiaaleista sekä haastatteluista esiin nousseiden yleisten ensiaputilanteiden kautta valittiin oppaaseen ja koulutukseen sisältö.
Toimeksiantajalla oli todellinen tarve tällaiselle toimintaa kehittävälle projektille, sillä henkilökuntaa ei aiemmin ollut koulutettu vastaavasti ja ensiaputarpeisto ei ollut ajantasaista. Tiedostaessani tämän seikan halusin tehdä työstäni entistä laadukkaamman. Työssä pyrittiin alusta asti hankkimaan teoriatietoa laajasti eri lähteitä käyttäen. Teoriatiedon tuli olla tutkittua ja näyttöön perustuvaa, jotta sen luotettavuudesta ja asianmukaisuudesta voitaisiin varmistua.
Tarkoitus oli aikaansaada juuri ravintola-alalle kohdennettua ensiapumateriaalia, jota voi hyödyntää myös työn ulkopuolella. Järjestettyyn ensiapukoulutukseen kutsuttiin myös läheisten ravintoloiden ja yökerhojen työntekijöitä. Ensiapuohjeissa painotettiin toiminnan yksinkertaisuutta, erilaisten hätätilanteiden tunnistamista sekä lisäavun hälyttämistä paikalle. Ohjeet on tarkoitettu maallikoille, jotka toimivat ensiauttajina erilaisissa tilanteissa. Koulutuksessa pyrittiin siihen, että osallistujat harjoittelevat ensiaputaitoja mahdollisimman paljon saadakseen varmuutta todellisissa tilanteissa toimimiseen.
Tietopohja ensiapuohjeiden sisällöille hankittiin ammatillisesta kirjallisuudesta, haastatteluin ja järjestyksenvalvojien ja muun henkilöstön täyttämistä tapahtumailmoituksista ravintola Shakerissa vuosilta 2004 - 2016. Tämä tapahtumailmoitustilasto sisälsi tietoa asiakasmääristä ja erilaisista poikkeustilanteista. Tilastoista, materiaaleista sekä haastatteluista esiin nousseiden yleisten ensiaputilanteiden kautta valittiin oppaaseen ja koulutukseen sisältö.
Toimeksiantajalla oli todellinen tarve tällaiselle toimintaa kehittävälle projektille, sillä henkilökuntaa ei aiemmin ollut koulutettu vastaavasti ja ensiaputarpeisto ei ollut ajantasaista. Tiedostaessani tämän seikan halusin tehdä työstäni entistä laadukkaamman. Työssä pyrittiin alusta asti hankkimaan teoriatietoa laajasti eri lähteitä käyttäen. Teoriatiedon tuli olla tutkittua ja näyttöön perustuvaa, jotta sen luotettavuudesta ja asianmukaisuudesta voitaisiin varmistua.