Erikoispiirteet elintarviketuotantolaitoksen sähkösuunnittelussa
Saarenmaa, Teemu (2016)
Saarenmaa, Teemu
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112317010
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112317010
Tiivistelmä
Insinöörityö toteutettiin SRV Rakennus Oy:lle, joka kuuluu suomalaiseen rakennusalan pörssiyhtiö SRV Yhtiöt Oyj:öön. Aiheeksi insinöörityöhön valittiin käynnissä olevan projektin pohjalta elintarviketuotantolaitoksen sähkösuunnitteluun liittyvien erikoispiirteiden selvittäminen, joita voidaan käyttää jatkossa hyväksi vastaavien kohteiden suunnittelun ohjauksessa.
Työssä perehdyttiin ensin eri elintarvikkeiden tuotantotiloihin ja tuotantoon liittyviin hygieenisiin riskeihin keräämällä tietoa alaan liittyvästä kirjallisuudesta ja European Hygienic Engineering and Designing Group:n ohjeistuksista elintarviketehtaille.
Perehtymisen pohjalta voitiin todeta tiloilta vaadittavan äärimmäisen puhtaita ja hygieenisiä olosuhteita varsinkin raakojen elintarvikkeiden käsittelyssä ja toisaalta taas tuotantotilat voivat olla räjähdysvaarallisia tiloja, jos tuotannossa käytetään jauhoja tai muita pölyäviä materiaaleja. Työssä tutkittiin sekä puhtaiden että räjähdysvaarallisten tilojen vaikutuksia eri järjestelmien sähkösuunnitteluun. Tilaajalta saatavat lähtötiedot ovat tärkeimpiä asioita suunnittelun onnistumiselle, jotta jo suunnitteluvaiheessa voidaan huomioida käsiteltävän tuotteen hygieniavaatimukset, käytettävät puhdistusmenetelmät, prosessilaitteiden sijainnit ja tuotantoalueiden olosuhteet.
Elintarviketuotantotilat antavat vaatimuksia sähkölaitteille ja asennustarvikkeille, kuten kaapeleille, käsiteltävästä elintarvikkeesta ja sen tuotantotavoista riippuen. Suunnittelussa pitää huomioida laitteiden rakenteelliset ominaisuudet ja kotelointiluokat, niiden sijoituspaikat sekä kemikaalinkestoisuudet. Räjähdysvaarallisissa tiloissa laitevalinta pitää tehdä tilan käyttötarkoituksen mukaan ja virtapiirien suojaukseen pitää valita oikeat suojalaitteet sekä maadoituksien toteutus vaarallisen kipinöinnin estämiseksi.
Insinöörityön tuloksena saatiin hyvät lähtövalmiudet elintarviketuotantotilojen sähkösuunnittelussa huomioitaviin asioihin.
Työssä perehdyttiin ensin eri elintarvikkeiden tuotantotiloihin ja tuotantoon liittyviin hygieenisiin riskeihin keräämällä tietoa alaan liittyvästä kirjallisuudesta ja European Hygienic Engineering and Designing Group:n ohjeistuksista elintarviketehtaille.
Perehtymisen pohjalta voitiin todeta tiloilta vaadittavan äärimmäisen puhtaita ja hygieenisiä olosuhteita varsinkin raakojen elintarvikkeiden käsittelyssä ja toisaalta taas tuotantotilat voivat olla räjähdysvaarallisia tiloja, jos tuotannossa käytetään jauhoja tai muita pölyäviä materiaaleja. Työssä tutkittiin sekä puhtaiden että räjähdysvaarallisten tilojen vaikutuksia eri järjestelmien sähkösuunnitteluun. Tilaajalta saatavat lähtötiedot ovat tärkeimpiä asioita suunnittelun onnistumiselle, jotta jo suunnitteluvaiheessa voidaan huomioida käsiteltävän tuotteen hygieniavaatimukset, käytettävät puhdistusmenetelmät, prosessilaitteiden sijainnit ja tuotantoalueiden olosuhteet.
Elintarviketuotantotilat antavat vaatimuksia sähkölaitteille ja asennustarvikkeille, kuten kaapeleille, käsiteltävästä elintarvikkeesta ja sen tuotantotavoista riippuen. Suunnittelussa pitää huomioida laitteiden rakenteelliset ominaisuudet ja kotelointiluokat, niiden sijoituspaikat sekä kemikaalinkestoisuudet. Räjähdysvaarallisissa tiloissa laitevalinta pitää tehdä tilan käyttötarkoituksen mukaan ja virtapiirien suojaukseen pitää valita oikeat suojalaitteet sekä maadoituksien toteutus vaarallisen kipinöinnin estämiseksi.
Insinöörityön tuloksena saatiin hyvät lähtövalmiudet elintarviketuotantotilojen sähkösuunnittelussa huomioitaviin asioihin.