RUOKA-AINEALLERGIOIDEN VAIKUTUKSET ELÄMÄNLAATUUN
Vesterinen, Anna (2016)
Vesterinen, Anna
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112216870
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112216870
Tiivistelmä
Allergiat ovat viime vuosikymmeninä yleistyneet ja ne haastavat terveydenhuoltoa sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Ruoka-aineallergian suoranaista vaikutusta elämän pituuteen on vaikea mitata, ja se on usein sairautena aliarvioitu. Ruuhkautuneissa terveydenhuollon yksiköissä ei välttämättä ole aina mahdollista perehtyä laajasti ruoka-aineallergisen elämäntilanteeseen ja ruoka-aineallergian vaikutuksiin elämänlaatuun.
Tämän artikkelimuotoisen opinnäytetyön tarkoituksena on antaa tietoa ruoka-aineallergioiden vaikutuksista allergisen ja hänen läheistensä elämänlaatuun. Artikkelissa kuvataan, miten ruoka-aineallergiat vaikuttavat psyko-fyysis-sosiaalisiin elämän osa-alueisiin ja miten ruoka-aineallergian vaikutus elämänlaatuun koetaan suhteessa muita pitkäaikaissairauksia sairastaviin. Artikkeliin sisältyy terveydenhuoltoalalla työskenteleville suunnattu, hoitosuhdetyöskentelyä ruoka-aineallergisen kanssa käsittelevä osio.
Artikkeli pohjautuu tutkittuun, teoreettiseen tietoon. Tutkimusmetodina on käytetty systemaattista analyysia. Tutkimuksen perusteella ruoka-aineallergioilla on laajoja vaikutuksia sekä ruoka-aineallergisen että hänen läheistensä elämän psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen osa-alueeseen.
Tämän artikkelimuotoisen opinnäytetyön tarkoituksena on antaa tietoa ruoka-aineallergioiden vaikutuksista allergisen ja hänen läheistensä elämänlaatuun. Artikkelissa kuvataan, miten ruoka-aineallergiat vaikuttavat psyko-fyysis-sosiaalisiin elämän osa-alueisiin ja miten ruoka-aineallergian vaikutus elämänlaatuun koetaan suhteessa muita pitkäaikaissairauksia sairastaviin. Artikkeliin sisältyy terveydenhuoltoalalla työskenteleville suunnattu, hoitosuhdetyöskentelyä ruoka-aineallergisen kanssa käsittelevä osio.
Artikkeli pohjautuu tutkittuun, teoreettiseen tietoon. Tutkimusmetodina on käytetty systemaattista analyysia. Tutkimuksen perusteella ruoka-aineallergioilla on laajoja vaikutuksia sekä ruoka-aineallergisen että hänen läheistensä elämän psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen osa-alueeseen.