Henkilöstön osaamisen kehittäminen - case ravintolamaailma Goodman
Leivo, Mika (2016)
Leivo, Mika
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112116719
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112116719
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli henkilöstön osaamisen kehittäminen Ravintolamaailma Goodmanissa. Opinnäytetyössä haettiin vastauksia osaamisen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi kohdeyrityksessä. Lisäksi tietoa haluttiin saada osaamistarpeesta eli minkälaista osaamista oli olemassa tällä hetkellä ja millaista osaamista tarvitaan tulevaisuudessa. Opinnäytetyöllä kartoitettiin lisäksi henkilöstön oman osaamisen tunnistamista ja kehittämishalukkuutta.
Teoriaosuudessa käytiin läpi osaamisen määrittelyä sekä henkilöstön -ja osaamisen kehittämistä. Osaamisen määrittelyssä käsiteltiin nimenomaan sitä, mitä osaaminen oli ja mistä kaikesta osaaminen muodostui yleisellä tasolla. Osaamisen osuudessa käsiteltiin osaamista myös eri tasoilla yksilöosaamisesta organisaatio-osaamiseen. Henkilöstön ja osaamisen kehittämisen osuudessa eriteltiin toisistaan henkilöstön kehittäminen ja osaamisen kehittäminen, vaikka nämä aihepiirit sisälsivät joitakin päällekkäisyyksiä.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Lähestymistapana oli tapaus- eli case-tutkimus. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin kyselyä, haastattelua ja havainnointia. Tutkimus toteutettiin kohdeyrityksessä ja siihen osallistui koko henkilökunta. Kysely toteutettiin ja kerättiin anonyymisti ja haastattelut olivat henkilökohtaisia.
Tutkimusten tulosten pohjalta havaittiin, että henkilökunta tunnisti oman osaamisensa hyvin ja oli erittäin halukas kehittämään osaamistaan. Perustehtävien osalta osaamista haluttiin ylläpitää ja kehittää edelleen ja lisäosaamista kaivattiin muun muassa kahvi- eli baristataitoihin, esimiestyöhön ja turvallisuusasioihin. Saatujen tutkimustulosten pohjalta rakennettiin kehittämissuunnitelma, jossa oli tuotu esille osaamistarpeet kohdeyrityksessä tällä hetkellä sekä niiden ylläpitäminen ja kehittäminen. Lisäksi kehittämissuunnitelmassa oli otettu huomioon uusien osaamistarpeiden hankkiminen tulevaisuutta varten ja saatujen tutkimustulosten pohjalta toivottujen osaamisalueiden kehittäminen ja kouluttaminen.
Teoriaosuudessa käytiin läpi osaamisen määrittelyä sekä henkilöstön -ja osaamisen kehittämistä. Osaamisen määrittelyssä käsiteltiin nimenomaan sitä, mitä osaaminen oli ja mistä kaikesta osaaminen muodostui yleisellä tasolla. Osaamisen osuudessa käsiteltiin osaamista myös eri tasoilla yksilöosaamisesta organisaatio-osaamiseen. Henkilöstön ja osaamisen kehittämisen osuudessa eriteltiin toisistaan henkilöstön kehittäminen ja osaamisen kehittäminen, vaikka nämä aihepiirit sisälsivät joitakin päällekkäisyyksiä.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Lähestymistapana oli tapaus- eli case-tutkimus. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin kyselyä, haastattelua ja havainnointia. Tutkimus toteutettiin kohdeyrityksessä ja siihen osallistui koko henkilökunta. Kysely toteutettiin ja kerättiin anonyymisti ja haastattelut olivat henkilökohtaisia.
Tutkimusten tulosten pohjalta havaittiin, että henkilökunta tunnisti oman osaamisensa hyvin ja oli erittäin halukas kehittämään osaamistaan. Perustehtävien osalta osaamista haluttiin ylläpitää ja kehittää edelleen ja lisäosaamista kaivattiin muun muassa kahvi- eli baristataitoihin, esimiestyöhön ja turvallisuusasioihin. Saatujen tutkimustulosten pohjalta rakennettiin kehittämissuunnitelma, jossa oli tuotu esille osaamistarpeet kohdeyrityksessä tällä hetkellä sekä niiden ylläpitäminen ja kehittäminen. Lisäksi kehittämissuunnitelmassa oli otettu huomioon uusien osaamistarpeiden hankkiminen tulevaisuutta varten ja saatujen tutkimustulosten pohjalta toivottujen osaamisalueiden kehittäminen ja kouluttaminen.