Pitopalvelutoiminnan aloittaminen Ravintola Laulumiehissä
Martikainen, Heidi (2016)
Martikainen, Heidi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111716375
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111716375
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kuvataan pitopalvelutoiminnan aloittaminen toimeksiannon antaneelle yritykselle Ravintola Laulumiehille, jonka ravintoloitsijana toimii Tarja Byman. Toimeksianto on saatu lokakuussa 2014. Ravintoloitsijan tavoitteena on saada aikaiseksi lisämyyntiä pitopalvelu- ja noutomyyntitoiminnalla. Toiminnan tarpeellisuutta kartoittaakseen hän tilasi Haaga-Helia Ammattikorkeakoulun opiskelijalta työn aiheesta.
Opinnäytetyössä yhdistyy teoreettinen osuus sekä käytäntö, kuinka perustaa uusi palvelu ravintolalle ja mitä tähän tarvitaan. Opinnäytetyön tietoperustassa on käyty läpi ravitsemusalaa yleisenä käsitteenä, ravintola-alan taloustilannetta ja syvennytty pitopalvelutoimintoihin käsitteenä ja kuvataan toimeksiantaja yrityksen tietoja ja ravintolan nykyistä tilannetta. Toimeksiantajayritystä varten on varattu oma lukunsa ravintolan pitkän historian vuoksi. Ravintola on perustettu sodan jälkeen vuonna 1949 ja sen tiloissa on järjestetty perhe- ja yritysjuhlia siitä lähtien. Pääasiassa ravintolan asiakkaat koostuvat kertaluontoisista muistotilaisuusasiakkaista, mutta työssä selvitetään mahdollisia väyliä kanta-ansiokkuuksien kerryttämiseen muun muassa lähialueen yrityksien, juhlatilojen ja seurakuntien kautta.
Asiakkaiden tarpeiden kartoittamista varten on tehty empiirinen tutkimus, jossa on tutkittu pitopalvelun tarvetta, kohderyhmää ja parannusehdotuksia. Tutkimus on suoritettu kyselylomakkeella, jossa viimeinen kohta on jätetty avoimeksi, jolloin kysely on ollut kvalitatiivinen eli laadullinen. Ravintoloitsijan pyynnöstä kerättiin kyselytutkimuksen lisänä asiakaspalautetta ravintolalle, jotta ravintolan nykyisestä toiminnasta saataisiin kerättyä tärkeitä tietoja toiminnan kehittämistyötä varten.
Pitopalvelu- ja noutomyyntihinnastot eli opinnäytetyöstä syntynyt tuotos on tehty yhdessä ravintoloitsija Tarja Bymanin ja keittiövastaava Kirsi Kostiaisen kanssa. Pitopalvelu-esite ja noutomyyntihinnasto löytyvät kokonaisuudessaan opinnäytetyön liiteosiosta liitteinä 5 ja 8.
Esite ja hinnasto miellyttivät toimeksiantajaa ja muutamia tuotteita on jo päästy kokeilemaan asiakkailla. Lopullisessa muodossaan esite ja hinnasto tulevat käyttöön keväällä 2017, kun ravintoloitsija on viemässä Ravintola Laulumiesten brändin esille Kaapelitehtaalla järjestet-täville Love Me Do-messuille.
Opinnäytetyössä yhdistyy teoreettinen osuus sekä käytäntö, kuinka perustaa uusi palvelu ravintolalle ja mitä tähän tarvitaan. Opinnäytetyön tietoperustassa on käyty läpi ravitsemusalaa yleisenä käsitteenä, ravintola-alan taloustilannetta ja syvennytty pitopalvelutoimintoihin käsitteenä ja kuvataan toimeksiantaja yrityksen tietoja ja ravintolan nykyistä tilannetta. Toimeksiantajayritystä varten on varattu oma lukunsa ravintolan pitkän historian vuoksi. Ravintola on perustettu sodan jälkeen vuonna 1949 ja sen tiloissa on järjestetty perhe- ja yritysjuhlia siitä lähtien. Pääasiassa ravintolan asiakkaat koostuvat kertaluontoisista muistotilaisuusasiakkaista, mutta työssä selvitetään mahdollisia väyliä kanta-ansiokkuuksien kerryttämiseen muun muassa lähialueen yrityksien, juhlatilojen ja seurakuntien kautta.
Asiakkaiden tarpeiden kartoittamista varten on tehty empiirinen tutkimus, jossa on tutkittu pitopalvelun tarvetta, kohderyhmää ja parannusehdotuksia. Tutkimus on suoritettu kyselylomakkeella, jossa viimeinen kohta on jätetty avoimeksi, jolloin kysely on ollut kvalitatiivinen eli laadullinen. Ravintoloitsijan pyynnöstä kerättiin kyselytutkimuksen lisänä asiakaspalautetta ravintolalle, jotta ravintolan nykyisestä toiminnasta saataisiin kerättyä tärkeitä tietoja toiminnan kehittämistyötä varten.
Pitopalvelu- ja noutomyyntihinnastot eli opinnäytetyöstä syntynyt tuotos on tehty yhdessä ravintoloitsija Tarja Bymanin ja keittiövastaava Kirsi Kostiaisen kanssa. Pitopalvelu-esite ja noutomyyntihinnasto löytyvät kokonaisuudessaan opinnäytetyön liiteosiosta liitteinä 5 ja 8.
Esite ja hinnasto miellyttivät toimeksiantajaa ja muutamia tuotteita on jo päästy kokeilemaan asiakkailla. Lopullisessa muodossaan esite ja hinnasto tulevat käyttöön keväällä 2017, kun ravintoloitsija on viemässä Ravintola Laulumiesten brändin esille Kaapelitehtaalla järjestet-täville Love Me Do-messuille.