Leikki-ikäisen lapsen terveellinen ruokavalio : Kirjallinen opas vanhemmille
Ranua, Eevamari; Haukka, Heidi (2016)
Ranua, Eevamari
Haukka, Heidi
Vaasan ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111516217
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111516217
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoitus oli tuottaa ajantasaiseen ja tutkittuun tietoon perustuva kirjallinen opas leikki-ikäisten lasten vanhemmille lasten terveellisestä ravitsemuksesta. Tavoitteena oli ohjata vanhempia säännöllisen ja monipuolisen sekä terveyttä edistävän ravitsemuksen toteuttamiseen kotona. Kiireinen elämänrytmi vaikuttaa ravitsemuksen laatuun ja säännöllisyyteen. Terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa oli herännyt tarve saada opas neuvonnan tueksi.
Opinnäytetyön keskeisiä käsitteitä olivat lapsi, perhe, ravitsemussuositukset, terveyden edistäminen sekä ohjaaminen. Teoreettista viitekehystä varten tehtiin tiedonhakuja eri tietokannoista sekä tutustuttiin alan kirjallisuuteen ja verkkolähteisiin. Opinnäytetyötä varten tehtiin kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla lasten sairaanhoitajaa, ravitsemusterapeuttia sekä neljän lapsen äitiä. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Opas perustui haastatteluihin sekä teoriatietoon.
Tutkimustulosten mukaan suurimpia ongelmia leikki-ikäisten ravitsemuksessa ovat säännöllisen rytmin ja yhdessä syömisen puuttuminen, epäterveellinen ravinto sekä suurienergiset, sokeriset ja huonoja rasvoja sisältävät välipalat. Kasvatusongelmat ja ruuan arvostuksen puuttuminen nousivat myös esille.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vanhemmilla on usein tietoa terveellisestä ravitsemuksesta, mutta se ei toteudu käytännössä. Perheet tarvitsevat tukea ravitsemusasioissa ja aihetta tulee käsitellä esimerkiksi neuvolassa. Vanhempien esimerkki vaikuttaa lasten ruokailutottumusten kehittymiseen, joten ravitsemuskasvatukseen tulee panostaa.
Opinnäytetyön keskeisiä käsitteitä olivat lapsi, perhe, ravitsemussuositukset, terveyden edistäminen sekä ohjaaminen. Teoreettista viitekehystä varten tehtiin tiedonhakuja eri tietokannoista sekä tutustuttiin alan kirjallisuuteen ja verkkolähteisiin. Opinnäytetyötä varten tehtiin kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla lasten sairaanhoitajaa, ravitsemusterapeuttia sekä neljän lapsen äitiä. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Opas perustui haastatteluihin sekä teoriatietoon.
Tutkimustulosten mukaan suurimpia ongelmia leikki-ikäisten ravitsemuksessa ovat säännöllisen rytmin ja yhdessä syömisen puuttuminen, epäterveellinen ravinto sekä suurienergiset, sokeriset ja huonoja rasvoja sisältävät välipalat. Kasvatusongelmat ja ruuan arvostuksen puuttuminen nousivat myös esille.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vanhemmilla on usein tietoa terveellisestä ravitsemuksesta, mutta se ei toteudu käytännössä. Perheet tarvitsevat tukea ravitsemusasioissa ja aihetta tulee käsitellä esimerkiksi neuvolassa. Vanhempien esimerkki vaikuttaa lasten ruokailutottumusten kehittymiseen, joten ravitsemuskasvatukseen tulee panostaa.