Karjalaisten kesäjuhlien suunnittelu ja toteutus
Wardi, Lilian (2016)
Wardi, Lilian
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111015977
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111015977
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli suunnitella ja toteuttaa karjalaiset kesäjuhlat. Tämä toimeksiantona tehty opinnäytetyö on toiminnallinen työ, jonka produkti koostuu juhlien suunnittelusta ja toteutuksesta. Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa onnistuneet Karjalan kulttuuria tukevat karjalaiset kesäjuhlat. Tavoitteena oli tuoda karjalaisuutta esille ruoan, juoman, ohjelman ja koristelun myötä.
Opinnäytetyön tietoperustassa ensimmäisenä käsitellään perhe- ja sukujuhlia yleisesti Suomessa, jonka jälkeen siirrytään juhlien suunnitteluun ja järjestämiseen. Tässä osiossa käydään läpi juhlien suunnittelun vaiheet kutsukorteista koristeluun ja juhlapaikan valitsemisesta pitopalvelun käyttöön. Suunnitteluvaiheisiin sisältyy lisäksi katsaus juhlien erilaisista ohjelmanumeroista ja tarkemmin vielä karjalaisten juhlien ohjelmanumeroista. Opinnäytetyön tietoperustan seuraava osuus kertoo Karjalasta ja karjalaisuudesta sekä Karjalankannaksella sijainneesta Räisälästä. Näiden jälkeen opinnäytetyössä kerrotaan Karjalan ruoka- ja juomakulttuurista.
Työn suunnitteluosuudessa käydään läpi kaikki karjalaisten kesäjuhlien toteutukseen vaadittavat asiat. Tässä osuudessa kerrotaan muun muassa juhlapaikan valinnasta, kutsukorttien suunnittelusta, teosta ja lähettämisestä, menun suunnittelusta, ruokien tarjoilusta ja juhlapaikan koristelusta sekä pitopalvelun hankinnasta ja ohjelmanumeroiden suunnittelusta. Lisäksi tässä osiossa käsitellään juhlien aikataulua sekä turvallisuus- ja riskisuunnitelmaa.
Juhlien toteutusosiossa eli itse produktissa selviää kuvien ja tekstin myötä, miten juhlat käytännössä toteutuivat. Produktissa kerrotaan tarkemmin juhlapaikasta ja juhlien kulusta sekä tarjoilusta. Juhlat järjestettiin lauantaina heinäkuun 30. päivä vuonna 2016. Juhlista saatujen palautteiden ansiosta voidaan päätellä, että juhlat olivat onnistuneet ja karjalainen kulttuuri tuli ilmi sekä ruoan, juoman, koristelun että ohjelmanumeroiden myötä.
Opinnäytetyön tietoperusta kirjoitettiin kevään loppupuolella ja kesän alussa. Suunnitteluosuuden kirjoittaminen sijoittui kesän keskivaiheille ja juhlapäivän jälkeen eli loppukesästä alkusyksyyn tehtiin itse produkti. Opinnäytetyön viimeistelyä tehtiin alkusyksystä syksyn pimeimpiin päiviin asti.
Opinnäytetyön tietoperustassa ensimmäisenä käsitellään perhe- ja sukujuhlia yleisesti Suomessa, jonka jälkeen siirrytään juhlien suunnitteluun ja järjestämiseen. Tässä osiossa käydään läpi juhlien suunnittelun vaiheet kutsukorteista koristeluun ja juhlapaikan valitsemisesta pitopalvelun käyttöön. Suunnitteluvaiheisiin sisältyy lisäksi katsaus juhlien erilaisista ohjelmanumeroista ja tarkemmin vielä karjalaisten juhlien ohjelmanumeroista. Opinnäytetyön tietoperustan seuraava osuus kertoo Karjalasta ja karjalaisuudesta sekä Karjalankannaksella sijainneesta Räisälästä. Näiden jälkeen opinnäytetyössä kerrotaan Karjalan ruoka- ja juomakulttuurista.
Työn suunnitteluosuudessa käydään läpi kaikki karjalaisten kesäjuhlien toteutukseen vaadittavat asiat. Tässä osuudessa kerrotaan muun muassa juhlapaikan valinnasta, kutsukorttien suunnittelusta, teosta ja lähettämisestä, menun suunnittelusta, ruokien tarjoilusta ja juhlapaikan koristelusta sekä pitopalvelun hankinnasta ja ohjelmanumeroiden suunnittelusta. Lisäksi tässä osiossa käsitellään juhlien aikataulua sekä turvallisuus- ja riskisuunnitelmaa.
Juhlien toteutusosiossa eli itse produktissa selviää kuvien ja tekstin myötä, miten juhlat käytännössä toteutuivat. Produktissa kerrotaan tarkemmin juhlapaikasta ja juhlien kulusta sekä tarjoilusta. Juhlat järjestettiin lauantaina heinäkuun 30. päivä vuonna 2016. Juhlista saatujen palautteiden ansiosta voidaan päätellä, että juhlat olivat onnistuneet ja karjalainen kulttuuri tuli ilmi sekä ruoan, juoman, koristelun että ohjelmanumeroiden myötä.
Opinnäytetyön tietoperusta kirjoitettiin kevään loppupuolella ja kesän alussa. Suunnitteluosuuden kirjoittaminen sijoittui kesän keskivaiheille ja juhlapäivän jälkeen eli loppukesästä alkusyksyyn tehtiin itse produkti. Opinnäytetyön viimeistelyä tehtiin alkusyksystä syksyn pimeimpiin päiviin asti.