Synen på måltiden hemma och på daghemmen : Ur föräldrarnas- och daghemspersonalens perspektiv
Högnabba, Matilda; Yrjans, Cecilia (2016)
Högnabba, Matilda
Yrjans, Cecilia
Yrkeshögskolan Arcada
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016110515764
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016110515764
Tiivistelmä
Ruokailu on jokapäiväinen arkinen aktiviteetti. Ruokailu on arkipäiväisen tapahtuman lisäksi myös juhlallinen tapahtuma. Tämän lopputyön eräänä päämääränä on tutkia asioita, jotka ovat tärkeitä Sedmigradskyn ja Barnavårdsföreningenin päiväkodin henkilökunnalle heidän suunnitellessa ruokailua. Haluamme myös tutkia niitä asioita, jotka vanhemmat kokevat tärkeiksi ruokailua suunniteltaessa kotonaan. Haluamme tutkia ruokailun eri näkökulmia. Lisäksi tarkastelemme miten kommunikointi toimii ruokailun yhteydessä. Meitä kiinnostaa erityisesti se, mitä haasteita ruokailutilanteessa esiintyy. Olemme valinneet seuraavat kysymykset haastatteluun liittyen ruokailutottumuksiin: Mitkä asiat ovat ruokailun suhteen tärkeitä päiväkodin työntekijöille? Mitkä asiat ovat ruokailun suhteen tärkeitä lasten vanhemmille? Miten yhteistyö sujuu päiväkodin henkilökunnan ja vanhempien välillä? Teoreettiseksi viitekehykseksi olemme valinneet tutkimustieteellisen ja sosiaalipedagogisen näkemyksen. Valitsimme laadullisen metodin avoimilla ja jäsentämättömillä kyselylomakkeilla. Lomakkeet jaettiin kahden eri päiväkodin henkilökunnalle ja lasten vanhemmille. Kaiken kaikkiaan saimme vastaukset 15 vanhemmalta ja viideltä päiväkodin työntekijältä. Olemme käyttäneet ns. sisältöanalyysia, kun olemme analysoineet materiaalia. Päiväkotien henkilökunnan vastauksista kävi ilmi, että he panostavat ruokailutilanteeseen, jotta ruokailu olisi mahdollisimman rauhallinen. On tärkeä keskustella samalla kun syö ja lisäksi ruokailtaessa pitää voida oppia sosiaalisia normeja, joita ruokailuseremonia pitää sisällään. Vanhemmat taas korostavat yhdessä syömisen tärkeyttä ja säännöllisiä ruokailuaikoja. Vanhempien mielestä ruokailutilanteen olisi oltava mahdollisimman rauhallinen. Tavoitteena on myös se, että lapset maistaisivat kaikkea ruokaa mitä on tarjolla ja että he söisivät itsensä kylläiseksi. Pääosin sekä päiväkodin henkilökunta että vanhemmat kokivat heidän yhteistyön toimivan hyvin. Haluamme työllämme tuoda esille eri näkemyksiä ruokailuun liittyen ja mahdollistaa kasvatusyhteisön kehittämisen.