Laatukäsikirjan laatiminen munituskanalaan
Järvinen, Heli (2016)
Järvinen, Heli
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016062113280
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016062113280
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee laatukäsikirjan laatimista munituskanalaan. Varsinainen laatukäsikirja tuli vain tilan omaan käyttöön. Opinnäytetyön kirjallisessa osiossa on kerrottu millaisia osioita siinä on ja mitä siinä on käsitelty.
Laatukäsikirjan tarkoituksena on kertoa miten tilalla tuotetaan kananmunia, ja se toimii samalla tilalla työskenteleville työohjeistuksena. Laatukäsikirja kuvailee tarkasti miten tilalla tehdään päivittäisiä ja viikoittaisia työtehtäviä. Laatukäsikirjasta saa tarvittavat tilan tiedot ja puhelinnumerot, johon voi tarvittaessa ottaa yhteyttä.
Laadun yksi tekijä on oikeanlainen perehdyttäminen tilalla työskenteleville henkilöille. Tämä koskee maatalouslomittajia sekä muita tilalla työskenteleviä henkilöitä. Tilan oikeissa työtilanteissa perehdyttäminen parantaa työturvallisuutta, työnsujuvuutta ja tukee työn laatua. Tarvittaessa laatukäsikirjan työntoimenkuvista voi tarkistaa tehtävän työn tarkemmin.
Laatukäsikirjan kirjoittaminen sujui hyvin. Tilan työvaiheet olivat minulle tuttuja, kun työskentelen tilalla kunnallisena maatalouslomittajana ja tein osan erikoistumisharjoitteluani siellä. Tilan isännän kanssa yhteistyö sujui hyvin.
Suomessa valvotaan kananmunantuotantoa tarkasti. Suomalaiset kananmunat ovat laadultaan turvallisia. Kananmunia tuotetaan valvotusti eläinsuojelusäännösten ja salmonellavalvonnan alaisuudessa. Eläinsuojelusäännöksistä huolehtii Maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosasto ja salmonellavalvonnasta huolehtii Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Kanojen tuotantohygienia ja tautien ennaltaehkäisy ovat tärkeitä asioita. Niillä pystytään estämään useita eri taudinaiheuttajia ja leviäminen.
Laatukäsikirjan tarkoituksena on kertoa miten tilalla tuotetaan kananmunia, ja se toimii samalla tilalla työskenteleville työohjeistuksena. Laatukäsikirja kuvailee tarkasti miten tilalla tehdään päivittäisiä ja viikoittaisia työtehtäviä. Laatukäsikirjasta saa tarvittavat tilan tiedot ja puhelinnumerot, johon voi tarvittaessa ottaa yhteyttä.
Laadun yksi tekijä on oikeanlainen perehdyttäminen tilalla työskenteleville henkilöille. Tämä koskee maatalouslomittajia sekä muita tilalla työskenteleviä henkilöitä. Tilan oikeissa työtilanteissa perehdyttäminen parantaa työturvallisuutta, työnsujuvuutta ja tukee työn laatua. Tarvittaessa laatukäsikirjan työntoimenkuvista voi tarkistaa tehtävän työn tarkemmin.
Laatukäsikirjan kirjoittaminen sujui hyvin. Tilan työvaiheet olivat minulle tuttuja, kun työskentelen tilalla kunnallisena maatalouslomittajana ja tein osan erikoistumisharjoitteluani siellä. Tilan isännän kanssa yhteistyö sujui hyvin.
Suomessa valvotaan kananmunantuotantoa tarkasti. Suomalaiset kananmunat ovat laadultaan turvallisia. Kananmunia tuotetaan valvotusti eläinsuojelusäännösten ja salmonellavalvonnan alaisuudessa. Eläinsuojelusäännöksistä huolehtii Maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosasto ja salmonellavalvonnasta huolehtii Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Kanojen tuotantohygienia ja tautien ennaltaehkäisy ovat tärkeitä asioita. Niillä pystytään estämään useita eri taudinaiheuttajia ja leviäminen.