Elintarvikkeiden sertifoinnin merkitys vastuullisuudessta kiinnostuneelle kuluttujalle
Hyttilä, Susanna (2016)
Hyttilä, Susanna
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060912594
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060912594
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä selvitetään elintarvikkeiden sertifioinnin merkitystä vastuulliselle kuluttajalle. Työn tavoitteena on helpottaa vastuullisuudesta kiinnostuneen kuluttajan elintarvikevalintoja. Vastuullisen ostamisen ongelmallisuutta tuodaan esille erilaisten esimerkkien kautta kuluttajan näkökulmasta katsottuna.
Tämä opinnäytetyö on selvitystyö, ja se tarkastelee useita eri lähteitä, jotka käsittelevät vastuullisuutta elintarvikeketjuissa ja kuluttajakäyttäytymistä. Opinnäytetyössä tutkitaan sertifiointijärjestelmiä ja erityisesti niiden valvontaa.
Opinnäytetyössä ilmi tulleiden eri tutkimusten valossa, voidaan todeta, että vastuullisuus tuotantoketjussa kiinnostaa, mutta tavallisen kuluttajan on vaikea saada selville, mitä elintarviketeollisuudessa todellisuudessa tapahtuu ja mikä on elintarvikkeiden todellinen reitti kuluttajalle. Yritysten toimintaan tulisi saada lisää läpinäkyvyyttä. Pelkkä yritysten oma vakuuttelu ei riitä antamaa takuita yrityksen vastuullisuudesta. Elintarvikeketjujen valvonnan tulisi tapahtua aina kolmannen osapuolen toimesta.
Sertifiointimerkit antavat kuluttajalle tiedon vastuullisesta tuotteesta, mutta merkkejä on monia, ja ne pitävät eri vaatimuksia sisällään. Informaatiota sertifiointimerkeistä tulisi lisätä, ja tiedon löytäminen vastuullisista tuotteista tulisi tehdä helpommaksi kuluttajalle.
Kehitysehdotuksena esitetään sertifiointimerkkiä, joka pitäisi sisällään kaikki vastuullisuuden ulottuvuudet. Tällainen merkki helpottaisi kuluttaa tekemään kokonaisvaltaisesti vastuullisen elintarvikevalinnan.
Tämä opinnäytetyö on selvitystyö, ja se tarkastelee useita eri lähteitä, jotka käsittelevät vastuullisuutta elintarvikeketjuissa ja kuluttajakäyttäytymistä. Opinnäytetyössä tutkitaan sertifiointijärjestelmiä ja erityisesti niiden valvontaa.
Opinnäytetyössä ilmi tulleiden eri tutkimusten valossa, voidaan todeta, että vastuullisuus tuotantoketjussa kiinnostaa, mutta tavallisen kuluttajan on vaikea saada selville, mitä elintarviketeollisuudessa todellisuudessa tapahtuu ja mikä on elintarvikkeiden todellinen reitti kuluttajalle. Yritysten toimintaan tulisi saada lisää läpinäkyvyyttä. Pelkkä yritysten oma vakuuttelu ei riitä antamaa takuita yrityksen vastuullisuudesta. Elintarvikeketjujen valvonnan tulisi tapahtua aina kolmannen osapuolen toimesta.
Sertifiointimerkit antavat kuluttajalle tiedon vastuullisesta tuotteesta, mutta merkkejä on monia, ja ne pitävät eri vaatimuksia sisällään. Informaatiota sertifiointimerkeistä tulisi lisätä, ja tiedon löytäminen vastuullisista tuotteista tulisi tehdä helpommaksi kuluttajalle.
Kehitysehdotuksena esitetään sertifiointimerkkiä, joka pitäisi sisällään kaikki vastuullisuuden ulottuvuudet. Tällainen merkki helpottaisi kuluttaa tekemään kokonaisvaltaisesti vastuullisen elintarvikevalinnan.