Kirjallisuuskatsaus satotasojen eroista luomuviljelyn ja tavanomaisen viljelyn välillä
Konttila, Mauno (2016)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Konttila, Mauno
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060912532
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060912532
Tiivistelmä
Maataloudessa luomuviljely on kasvava tuotantosuunta ja siitä tarvitaan jatkuvasti lisää tietoa. Keskimääräisiä satotasoeroja luomuviljelyn ja tavanomaisen viljelymallin välillä pidetään normina, mutta tarkka tieto asiasta on hajautunutta.
Opinnäytteen aihe saatiin Luomuinstituutin professorilta Pirjo Siiskoselta, jonka mielestä kirjallisuuskatsaus satotasoeroista luomun ja tavanomaisen viljelyn välillä yleisimmillä viljoilla olisi hyödyllinen. Tavoitteena oli tuottaa tarkat ja selkeät taulukot Tilastokeskuksen tietojen perusteella ja avata kirjallisuuskatsauksella suurimpia syitä eroihin.
Tarkasteltaviksi vuosiksi valikoitui 2006-2015, koska vasta 2006 alettiin tilastoimaan luomusatotietoja omana ryhmänään. Riittävän kattavuuden saavuttamiseksi aikaväliksi valikoitui kymmenen vuotta. Jokainen viljalaji taulukoitiin erikseen ja taulukoihin koottiin tarkasteltava vuosi, tavanomaisesti tuotettu satomäärä kilogrammaa/hehtaari, luomusatomäärä, näiden muuttujien erotus kiloissa ja kuinka monta prosenttia erotus on tavanomaisesta satomäärästä, eli kuinka paljon pienempi luomusato on. Eroja käsitellään omina kokonaisuuksinaan teemojen mukaan, joita ovat kasvinsuojelu, arvot ja periaatteet, lannoitus, viljelytekniikka, maaperä ja maan rakenne, sekä lajikkeet.
Työn tilastollisen osuuden perusteella tutkituilla viljalajeilla on satotasoeroja luonnonmukaisen- ja tavanomaisen viljelyn välillä. Erot ovat keskimäärin 42 % tavanomaisen tuotantotavan hyväksi. Tärkeimmät käytännön satotasojen erojen aiheuttajat ovat lannoitteet ja torjunta-aineet. Suurin osa tilastoiduista eroista selittyy näiden käytöllä.
Opinnäytteen aihe saatiin Luomuinstituutin professorilta Pirjo Siiskoselta, jonka mielestä kirjallisuuskatsaus satotasoeroista luomun ja tavanomaisen viljelyn välillä yleisimmillä viljoilla olisi hyödyllinen. Tavoitteena oli tuottaa tarkat ja selkeät taulukot Tilastokeskuksen tietojen perusteella ja avata kirjallisuuskatsauksella suurimpia syitä eroihin.
Tarkasteltaviksi vuosiksi valikoitui 2006-2015, koska vasta 2006 alettiin tilastoimaan luomusatotietoja omana ryhmänään. Riittävän kattavuuden saavuttamiseksi aikaväliksi valikoitui kymmenen vuotta. Jokainen viljalaji taulukoitiin erikseen ja taulukoihin koottiin tarkasteltava vuosi, tavanomaisesti tuotettu satomäärä kilogrammaa/hehtaari, luomusatomäärä, näiden muuttujien erotus kiloissa ja kuinka monta prosenttia erotus on tavanomaisesta satomäärästä, eli kuinka paljon pienempi luomusato on. Eroja käsitellään omina kokonaisuuksinaan teemojen mukaan, joita ovat kasvinsuojelu, arvot ja periaatteet, lannoitus, viljelytekniikka, maaperä ja maan rakenne, sekä lajikkeet.
Työn tilastollisen osuuden perusteella tutkituilla viljalajeilla on satotasoeroja luonnonmukaisen- ja tavanomaisen viljelyn välillä. Erot ovat keskimäärin 42 % tavanomaisen tuotantotavan hyväksi. Tärkeimmät käytännön satotasojen erojen aiheuttajat ovat lannoitteet ja torjunta-aineet. Suurin osa tilastoiduista eroista selittyy näiden käytöllä.