Ikääntyneen ravitsemus sairaanhoitajan näkökulmasta : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Topra, Sofia (2016)
Topra, Sofia
Hämeen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060712248
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060712248
Tiivistelmä
Ikääntyneiden ihmisten määrä on ollut kasvussa jo pitkään. Tutkimusten mukaan virheravitsemuksen riskit ovat iäkkäillä muuta väestöä suurempia. Erityisen suuressa virheravitsemuksen riskissä ovat ne ikääntyneet, jotka ovat riippuvaisia toisten avusta. Ravitsemukseen liittyvät ongelmat ovat hyvin yleisiä esimerkiksi palvelutaloissa ja vanhainkodeissa.
Tämä opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Optifel-hankkeen kanssa. Hankkeen tarkoituksena on ollut kerätä tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta sekä kehittää erityisesti ikääntyneille suunnattuja ravitsemustuotteita.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, minkälainen on ikääntyneen ihmisen hyvä ravitsemus ja kuinka hyvää ravitsemusta voidaan tukea hoitotyössä. Opinnäytetyö on hyödyksi ikääntyneiden parissa työskenteleville hoitajille.
Työ on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistohaut tehtiin Medic-, Arto-, Melinda- ja CINAHL with full text -tietokannoista. Haku rajattiin koskemaan vuosina 2010–2016 julkaistuja tekstejä.
Kirjallisuuskatsauksen tuloksista nousi esille, että heikentynyt ruokahalu ja muut syömiseen liittyvät ongelmat tuovat haasteita riittävien ravintoaineiden saannin varmistamiseen. Riittävä proteiinin ja muiden suojaravintoaineiden saannin varmistaminen on oleellista.
Hoitohenkilökunnan riittävä koulutus ikääntyneiden ravitsemusta koskien on erittäin tärkeää. Ravitsemusongelmien ajoissa havaitsemiseen tulisi panostaa. Moniammatillisesti suunniteltu ja toteutettu ravitsemushoito parantaa tutkimusten mukaan iäkkäiden ihmisten elämänlaatua, terveyttä, lisää sairaan henkilön hoidon tehoa sekä vähentää sairaanhoidon kustannuksia.
Tämä opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Optifel-hankkeen kanssa. Hankkeen tarkoituksena on ollut kerätä tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta sekä kehittää erityisesti ikääntyneille suunnattuja ravitsemustuotteita.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, minkälainen on ikääntyneen ihmisen hyvä ravitsemus ja kuinka hyvää ravitsemusta voidaan tukea hoitotyössä. Opinnäytetyö on hyödyksi ikääntyneiden parissa työskenteleville hoitajille.
Työ on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistohaut tehtiin Medic-, Arto-, Melinda- ja CINAHL with full text -tietokannoista. Haku rajattiin koskemaan vuosina 2010–2016 julkaistuja tekstejä.
Kirjallisuuskatsauksen tuloksista nousi esille, että heikentynyt ruokahalu ja muut syömiseen liittyvät ongelmat tuovat haasteita riittävien ravintoaineiden saannin varmistamiseen. Riittävä proteiinin ja muiden suojaravintoaineiden saannin varmistaminen on oleellista.
Hoitohenkilökunnan riittävä koulutus ikääntyneiden ravitsemusta koskien on erittäin tärkeää. Ravitsemusongelmien ajoissa havaitsemiseen tulisi panostaa. Moniammatillisesti suunniteltu ja toteutettu ravitsemushoito parantaa tutkimusten mukaan iäkkäiden ihmisten elämänlaatua, terveyttä, lisää sairaan henkilön hoidon tehoa sekä vähentää sairaanhoidon kustannuksia.