Lammastuotannon aloittaminen ja mahdollisuudet Saviahon tilalla
Piesala, Milla-Roosa; Waris, Antti (2016)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Piesala, Milla-Roosa
Waris, Antti
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060612100
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060612100
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Konnevedellä sijaitseva Saviahon tila. Työssä tutkittiin lammastuotannon aloittamista ja mahdollisuuksia tilalla. Tutkimuksessa selvisi, että suomenlammastuotannon eri vaihtoehdot kannattavat laskennallisesti hyvin Saviahon tilan tapauksessa, ja uuhimääristä riippuen työllistävät joko yhden tai molemmat tilallisista. Suoramyynti ja teurastamolle myynti kannattavat vertailukelpoisesti, ja luonnonmukaiseen viljelyyn sitoutuminen lisää kannattavuutta entisestään.
Tutkimus suoritettiin katetuottomenetelmän, tunnuslukutarkastelun ja tuotteen hinnan vaihteluun perustuvan herkkyysanalyysin avulla. Tuotannon kannattavuuden ehdoiksi asetettiin yrittäjän palkkavaatimuksen täyttyminen ja tuotannon taloudellinen kannattavuus. Tutkimuksessa käsiteltiin kahtatoista eri tuotantoskenaariota.
Työn tilaajat olivat kiinnostuneita uuden päätuotantosuunnan mahdollisuudesta tilallaan, ja halusivat tutkimuksen avulla selvittää, olisiko tilalla mahdollista käynnistää toisen tai molemmat tilallisista työllistävä ja taloudellisesti kannattava lammastuotanto. Tilaajat toivoivat opinnäytetyön tutkimuksen tarkastelevan lammastalouden eri vaihtoehtoja, kuten eri uuhimääriä, rotuvaihtoehtoja, suoramyynnin ja teurastamolle myynnin vertailua, sekä luomutuotannon ja tavanomaisen tuotannon kannattavuuseroja.
Suomessa karitsanlihan kulutus ja kotimaisuusaste ovat kasvaneet, ja lammas on löytänyt tiensä kuluttajien ruokapöytään. Suomen karitsanlihamarkkinoiden suunta on nousujohteinen ja uusia tuottajia kaivataan alalle lisää.
Tutkimuksen myötä työn tilaajat voinevat tarkastella Saviahon tilan uusia mahdollisuuksia saatuja tuloksia hyödyntäen.
Tutkimus suoritettiin katetuottomenetelmän, tunnuslukutarkastelun ja tuotteen hinnan vaihteluun perustuvan herkkyysanalyysin avulla. Tuotannon kannattavuuden ehdoiksi asetettiin yrittäjän palkkavaatimuksen täyttyminen ja tuotannon taloudellinen kannattavuus. Tutkimuksessa käsiteltiin kahtatoista eri tuotantoskenaariota.
Työn tilaajat olivat kiinnostuneita uuden päätuotantosuunnan mahdollisuudesta tilallaan, ja halusivat tutkimuksen avulla selvittää, olisiko tilalla mahdollista käynnistää toisen tai molemmat tilallisista työllistävä ja taloudellisesti kannattava lammastuotanto. Tilaajat toivoivat opinnäytetyön tutkimuksen tarkastelevan lammastalouden eri vaihtoehtoja, kuten eri uuhimääriä, rotuvaihtoehtoja, suoramyynnin ja teurastamolle myynnin vertailua, sekä luomutuotannon ja tavanomaisen tuotannon kannattavuuseroja.
Suomessa karitsanlihan kulutus ja kotimaisuusaste ovat kasvaneet, ja lammas on löytänyt tiensä kuluttajien ruokapöytään. Suomen karitsanlihamarkkinoiden suunta on nousujohteinen ja uusia tuottajia kaivataan alalle lisää.
Tutkimuksen myötä työn tilaajat voinevat tarkastella Saviahon tilan uusia mahdollisuuksia saatuja tuloksia hyödyntäen.