Tarjoilijoiden työpaikkakoulutus : vastaako tarjonta tarvetta
Huurre, Kalle (2016)
Huurre, Kalle
Savonia-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060511916
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060511916
Tiivistelmä
Ravintolan työntekijöilleen tarjoama työpaikkakoulutus on tarjoilijoiden tyypillisin, ja usein myös ainoa tapa kehittää ja ylläpitää ammatillista osaamistaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli saada selville, millaista koulutusta tarjoiluhenkilökunnalle on kahden edeltävän vuoden aika järjestetty ja kuinka hyödylliseksi he ovat koulutuksen omaa työtään ajatellen kokeneet. Tutkimuksessa kartoitettiin myös, millaista koulutusta tarjoilijat itse toivoisivat saavansa. Tämän lisäksi selvitettiin, vaikuttaako työntekijän koulutustausta, alan työkokemus, ikä tai työsuhde heidän suhtautumiseensa työpaikkakoulutukseen.
Opinnäytetyössä käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimukseen osallistui 30 tarjoilijaa kahdesta helsinkiläisestä à la carte-ravintolasta. Tutkimuksen aineisto kerättiin kyselylomakkeiden avulla keväällä 2016. Saatu aineisto muutettiin ensin numeraaliseen muotoon käyttäen Excel -taulukkolaskenta ohjelmaa, jonka jälkeen tutkimustuloksia kuvailtiin sanallisesti sekä havainnollistettiin kuvioin.
Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa ruokaravintolan tarjoilijoiden olevan tyytyväisiä saamaansa työpaikkakoulutukseen. Tarjoilijat ovat myös motivoituneita osallistumaan työpaikkakoulutukseen. Toivotuimpia työpaikkakoulutuksen aiheita olivat tarjoilijoiden mielestä viinikoulutus ja alkoholijuomakoulutus. Tutkimustuloksista kävi myös ilmi, että pitkä työkokemus saattaa vähentää motivaatiota työpaikkakoulutukseen. Myös henkilön työsuhteen laadulla oli merkitystä saadun työpaikkakoulutuksen määrään.
Opinnäytetyössä käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimukseen osallistui 30 tarjoilijaa kahdesta helsinkiläisestä à la carte-ravintolasta. Tutkimuksen aineisto kerättiin kyselylomakkeiden avulla keväällä 2016. Saatu aineisto muutettiin ensin numeraaliseen muotoon käyttäen Excel -taulukkolaskenta ohjelmaa, jonka jälkeen tutkimustuloksia kuvailtiin sanallisesti sekä havainnollistettiin kuvioin.
Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa ruokaravintolan tarjoilijoiden olevan tyytyväisiä saamaansa työpaikkakoulutukseen. Tarjoilijat ovat myös motivoituneita osallistumaan työpaikkakoulutukseen. Toivotuimpia työpaikkakoulutuksen aiheita olivat tarjoilijoiden mielestä viinikoulutus ja alkoholijuomakoulutus. Tutkimustuloksista kävi myös ilmi, että pitkä työkokemus saattaa vähentää motivaatiota työpaikkakoulutukseen. Myös henkilön työsuhteen laadulla oli merkitystä saadun työpaikkakoulutuksen määrään.