Välipalojen ravitsemuslaatu : Opaslehtinen välipalojen ravitsemuslaadun parantamiseksi Eurajoen kunna perhepäivähoitajille ja aamu- ja iltapäiväkerhojen ohjaajille
Ihalainen, Carita (2016)
Ihalainen, Carita
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211485
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211485
Tiivistelmä
Terveyttä edistävän ruokavalion tärkeyttä ei voi liiaksi painottaa. Se sisältää paljon kasviksia ja hedelmiä sekä marjoja. Siihen kuuluvat myös täysjyväviljatuotteet sekä palkokasvit, kuten myös kala, kasviöljyt ja kasviöljypohjaiset levitteet ja siemenet sekä pähkinät. Ateriarytmin säännöllisyys näyttelee tärkeää osaa terveyttä edistä-vässä ruokavaliossa. Neljästä viiteen ateriaa päivässä ylläpitää tasaista verensokeria ja auttaa jaksamaan päivän askareissa, olivat ne sitten lasten leikit, koululaisen keskittymistä vaativa koulupäivä tai aikuisen kiireinen työpäivä. (Valtion ravitsemus-neuvottelukunta 2014, 17.)
Monissa tutkimuksissa on todettu, että lapset ja nuoret saavat välipaloista jopa 40 % päivän energiamäärästä (Ruokatieto 2013). Pääosin välipalat ovat olleet makeita juomia, makeisia, energiapatukoita ym. vastaavia tuotteita joissa on paljon sokeria. Lapsille annetaan usein pillimehua, makuviilejä ja maustettuja jogurtteja, joissa on paljon lisättyä sokeria.
Tässä opinnäytetyössä keskityttiin perhepäivähoidossa ja aamu- ja iltapäiväkerhossa sekä koulussa tarjottavien välipalojen valmistamiseen. Tarkoituksena oli perhepäivähoitajille ja aamu- ja iltapäiväkerhojen ohjaajille tehdyn kyselyn perusteella selvittää heidän tarvitsemansa apua välipalojen koostamiseen.
Vastausten perusteella koottiin ohjelehtinen avuksi välipalojen valmistamiseen. Perhepäivähoitajille ja aamu- ja iltapäiväkerhojen ohjaajille teetetyn kyselyn vastauksista tuli ilmi, että konkreettisista neuvoista terveellisten välipalojen valmistukseen on eniten hyötyä. Myös tähderuokien hyödyntämiseen toivottiin neuvoja. Kyselytulosten mukaan lehtiseen koottiin esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joille on myönnetty Sydänmerkki sekä tuotteista, joiden ravintoarvot ovat lähellä Sydänmerkki-tuotteita. Opaslehtiseen koottiin myös välipalavaihtoehtoja ja vinkkejä tähderuokien hyödyntämisessä.
Opaslehtisestä toivotaan olevan hyötyä perhepäivähoitajille heidän valmistaessaan hoitolapsille välipaloja. Myös aamu- ja iltapäiväkerhojen ohjaajat sekä ruokapalveluhenkilöstö, jotka valmistavat kerhossa ja koulussa oleville oppilaille välipaloja, voivat hyödyntää opaslehtistä.
Monissa tutkimuksissa on todettu, että lapset ja nuoret saavat välipaloista jopa 40 % päivän energiamäärästä (Ruokatieto 2013). Pääosin välipalat ovat olleet makeita juomia, makeisia, energiapatukoita ym. vastaavia tuotteita joissa on paljon sokeria. Lapsille annetaan usein pillimehua, makuviilejä ja maustettuja jogurtteja, joissa on paljon lisättyä sokeria.
Tässä opinnäytetyössä keskityttiin perhepäivähoidossa ja aamu- ja iltapäiväkerhossa sekä koulussa tarjottavien välipalojen valmistamiseen. Tarkoituksena oli perhepäivähoitajille ja aamu- ja iltapäiväkerhojen ohjaajille tehdyn kyselyn perusteella selvittää heidän tarvitsemansa apua välipalojen koostamiseen.
Vastausten perusteella koottiin ohjelehtinen avuksi välipalojen valmistamiseen. Perhepäivähoitajille ja aamu- ja iltapäiväkerhojen ohjaajille teetetyn kyselyn vastauksista tuli ilmi, että konkreettisista neuvoista terveellisten välipalojen valmistukseen on eniten hyötyä. Myös tähderuokien hyödyntämiseen toivottiin neuvoja. Kyselytulosten mukaan lehtiseen koottiin esimerkkejä yksittäisistä tuotteista, joille on myönnetty Sydänmerkki sekä tuotteista, joiden ravintoarvot ovat lähellä Sydänmerkki-tuotteita. Opaslehtiseen koottiin myös välipalavaihtoehtoja ja vinkkejä tähderuokien hyödyntämisessä.
Opaslehtisestä toivotaan olevan hyötyä perhepäivähoitajille heidän valmistaessaan hoitolapsille välipaloja. Myös aamu- ja iltapäiväkerhojen ohjaajat sekä ruokapalveluhenkilöstö, jotka valmistavat kerhossa ja koulussa oleville oppilaille välipaloja, voivat hyödyntää opaslehtistä.