Omavalvontaohjeistuksen laatiminen elintarvikesäännösten mukaan valvottaville tarjoilupaikoille
Ylisaari, Heini (2016)
Ylisaari, Heini
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060111372
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060111372
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia omavalvontaohjeistus elintarvikevalvonnan piiriin kuuluvien tarjoilupaikkojen omavalvontasuunnitelman laatimisen avuksi. Ohje rajattiin koskemaan itsenäisiä, ketjuihin kuulumattomia, tarjoilupaikkoja sekä tarjoilupaikkoja, joilla on lisäksi pitopalvelutoimintaa, pienimuotoista elintarvikkeiden myyntiä tai pienimuotoisia elintarvikekuljetuksia.
Ohje Laadittiin Vaasan kaupungin ympäristöosaston elintarvikevalvonnalle keväällä 2014. Ohjeelle oli tarve keväällä 2013 käynnistyneen Oiva-järjestelmän vuoksi. Oivan tarkoituksena on tuoda elintarvikealan yrityksiin tehtyjen tarkastusten tulokset aiempaa helpommin kuluttajan näkyville julkisen Oiva-raportin muodossa. Elin-tarvikevalvonnassa haluttiin ohjeistuksen pohjautuvan tarkastajien Oiva-arviointiohjeisiin. Vaasan elintarvikevalvonnassa koettiin myös tärkeäksi, että Vaasassa toimiville elintarvikealan toimijoille olisi oma ohjeistus. Ohjeesta toivottiin myös mahdollisimman lyhyttä, kuitenkin niin, että lainsäädännön vaatimukset tulevat esiin. Varsinaisen omavalvontasuunnitelmaohjeistuksen lisäksi ohjeeseen liitettiin säädösten ja ohjeiden mukaan noudatettavat säilytyslämpötilat helposti pilaantuville elintarvikkeille. Ohjeen lisäksi elintarvikevalvonnalla käytössä oleva tarkastuslomake päivitettiin. Lomaketta käytetään Oiva-järjestelmään kuulumattomien tarkastusten apuna.
Ohjeesta tuli kokonaisuudessaan 23-sivuinen. Elintarvikevalvonnassa ohjetta voidaan jakaa toimijoille, joille omavalvontasuunnitelman itsenäinen laatiminen on vaikeaa. Ohje on muokattavissa Oiva-ohjeistuksen muuttuessa.
Ohje Laadittiin Vaasan kaupungin ympäristöosaston elintarvikevalvonnalle keväällä 2014. Ohjeelle oli tarve keväällä 2013 käynnistyneen Oiva-järjestelmän vuoksi. Oivan tarkoituksena on tuoda elintarvikealan yrityksiin tehtyjen tarkastusten tulokset aiempaa helpommin kuluttajan näkyville julkisen Oiva-raportin muodossa. Elin-tarvikevalvonnassa haluttiin ohjeistuksen pohjautuvan tarkastajien Oiva-arviointiohjeisiin. Vaasan elintarvikevalvonnassa koettiin myös tärkeäksi, että Vaasassa toimiville elintarvikealan toimijoille olisi oma ohjeistus. Ohjeesta toivottiin myös mahdollisimman lyhyttä, kuitenkin niin, että lainsäädännön vaatimukset tulevat esiin. Varsinaisen omavalvontasuunnitelmaohjeistuksen lisäksi ohjeeseen liitettiin säädösten ja ohjeiden mukaan noudatettavat säilytyslämpötilat helposti pilaantuville elintarvikkeille. Ohjeen lisäksi elintarvikevalvonnalla käytössä oleva tarkastuslomake päivitettiin. Lomaketta käytetään Oiva-järjestelmään kuulumattomien tarkastusten apuna.
Ohjeesta tuli kokonaisuudessaan 23-sivuinen. Elintarvikevalvonnassa ohjetta voidaan jakaa toimijoille, joille omavalvontasuunnitelman itsenäinen laatiminen on vaikeaa. Ohje on muokattavissa Oiva-ohjeistuksen muuttuessa.