Leipomon tuotannossa syntyvän hävikin seuranta ja tulosten analysointi : Tuotantohävikin analysointi sekä keinoja sen pienentämiseen
Kovero, Mikko (2016)
Kovero, Mikko
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016053111021
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016053111021
Tiivistelmä
Opinnäytetyö sijoittui tamperelaisen Leivon leipomon tuotannossa syntyvän hävikin seuraamiseen ja ratkaisujen kehittämiseen hävikin poistamiseksi. Opinnäytetyössä käytettiin hyväksi aikaisempaa kokemusta leipomossa. Tavoitteena oli saada toimivia ratkaisuja leipomon hävikin pois saamiseksi. Tällöin opinnäytetyöstä olisi konkreettista hyötyä leipomolle.
Opinnäytetyö aikataulutettiin kahden kuukauden ajan jaksolle alkaen 1.3.2016 ja päättyen 30.4.2016. Suunnitelmassa ensimmäinen kuukasi oli lähes pelkästään seurantaa, mistä hävikkiä syntyy ja mitkä tuotteen sitä eniten aiheuttivat. Seuranta tapahtui leipomon pakkaamossa syntyvien hävikki kilojen määrästä, sekä seuraamalla leivottujen kilojen suhdetta kauppoihin päätyneille kiloille. Opinnäytetyössä käytettiin apuna leipomossa käytettäviä seurantataulukoita, sekä kehitettiin oma taulukointi, jolla saatiin selville suhde tuotettujen kilojen ja myytyjen kilojen välille.
Ensimmäisen seuranta kuukauden jälkeen selvitettiin muutaman suurimman hävikin aiheuttajan, (esim. yksittäinen tuote) jotka otettiin tarkempaan seurantaan. Toinen kuukausi seurattiin näiden valittujen tuotteiden koko tuotantoprosessia, taikinan leipomisesta aina lähettämöön asti. Tämän prosessin aikana oli tarkoitus löytää ongelmakohdat, jotka aiheuttavat hävikkiä ja löytää niihin ratkaisut.
Opinnäytetyö aikataulutettiin kahden kuukauden ajan jaksolle alkaen 1.3.2016 ja päättyen 30.4.2016. Suunnitelmassa ensimmäinen kuukasi oli lähes pelkästään seurantaa, mistä hävikkiä syntyy ja mitkä tuotteen sitä eniten aiheuttivat. Seuranta tapahtui leipomon pakkaamossa syntyvien hävikki kilojen määrästä, sekä seuraamalla leivottujen kilojen suhdetta kauppoihin päätyneille kiloille. Opinnäytetyössä käytettiin apuna leipomossa käytettäviä seurantataulukoita, sekä kehitettiin oma taulukointi, jolla saatiin selville suhde tuotettujen kilojen ja myytyjen kilojen välille.
Ensimmäisen seuranta kuukauden jälkeen selvitettiin muutaman suurimman hävikin aiheuttajan, (esim. yksittäinen tuote) jotka otettiin tarkempaan seurantaan. Toinen kuukausi seurattiin näiden valittujen tuotteiden koko tuotantoprosessia, taikinan leipomisesta aina lähettämöön asti. Tämän prosessin aikana oli tarkoitus löytää ongelmakohdat, jotka aiheuttavat hävikkiä ja löytää niihin ratkaisut.