TOIMITUSKETJURATKAISUJA Case: Yhteinen pöytä
Metso, Kim (2016)
Metso, Kim
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605249482
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605249482
Tiivistelmä
Tämän tutkielman tutkimusongelma on löytää Yhteisen pöytäprojektiin toimitusketjuratkaisuja, jotka kehittävät ja tekevät toiminnasta kustannustehokkaampaa. Tutkielma käsittelee toimitusketjuratkaisuja Yhteiselle pöydälle, joka on Vantaan kaupungin hävikkiruoan jakeluun keskittynyt organisaatio. Tässä projektissa Vantaan seurakuntayhtymä ja Diakonia-ammattikorkeakoulu toimivat läheisessä yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Tutkielman tarkoituksena on perehtyä toimitusketjun liittyviin analyyseihin, teorioihin ja luokitteluihin. Näitä hyväksi-käyttäen tehdään päätelmiä, joista tehdään ideoita ja suosituksia Yhteisen pöydän toimintaan.
Tutkielma on rajattu koskemaan toimitusketjuratkaisuissa nouto, toimitus ja varastoratkaisuja. Aikaisempiin tutkimuksiin ja toimitusketjuun liittyvään kirjallisuuteen on tutustuttu erittäin kattavasti. Aiemmista tutkimuksista on tutustuttu elintarviketeollisuuden jakeluketjujen käsi-teanalyysiin, ravintolalogistiikkaan, humanitaarisen logistiikan haasteisiin, lean-ajatteluun asuntorakentamisessa ja asiakkaiden kokemuksia ruoka-avusta. Mikään edellä mainituista ei kuitenkaan tutki täysin samaa aihetta kuin tämä tutkielma. Yhteinen pöytä-projekti jakaa hävikkiruokaa vähävaraisille tai ylipäänsä sitä tarvitseville. Vastaanottavat toimijat ovat vantaalaiset asukastilat, seurakunnat ja yhdistykset. Kirjallisuudesta on tutustuttu lean-toimintamalleihin useammasta lähteestä, tilaus-toimitusketjun hallinnasta, sekä useita muita julkaisuja toimitusketjuista. Tutkimusmenetelmänä käytettiin internetpohjaista survey-kyselyä ja teema-haastattelua. Nämä loivat pohjan tutkia perusteellisesti eri näkökulmista Yhteisen pöydän toimitusketjuratkaisuja. Useita erilaisia teorioita kuten esimerkiksi puollonkaula, vaihtelujen, tuotanto, varasto ja lean teorioita verrattiin nykyiseen Yhteisen pöydän toimintaan.
Johtopäätöksissä esitetään lukuisia ajatuksia Yhteisen pöydän toimitusketjuratkaisuista. Se ottaa kantaa varaston toimintaan, varaston kiertonopeuteen, ennusteisiin, tuotantotyyppeihin, pullonkauloihin, toiminnan vakiointiin, strategiaan ja lean-toimintamallin mukaisiin ratkaisuihin. Johtopäätöksissä esitellään ratkaisuja tehokkaampaan materiaalin hallinnan toimenpiteisiin abc- ja xyz luokittelujen kautta, kehittyneempiä nouto – ja toimitusmalleja, sekä turhien asioiden karsimista tehokkaammalla toiminnan johtamisella. Tutkielma tuo kasvun hallitsemiseen työkaluja, jotka eivät nosta Yhteisen pöydän juoksevia kuluja hallitsemattomasti, sekä työtehtäviin ja työntekijöiden hallintaa parantavia toimenpiteitä.
Tutkielma on rajattu koskemaan toimitusketjuratkaisuissa nouto, toimitus ja varastoratkaisuja. Aikaisempiin tutkimuksiin ja toimitusketjuun liittyvään kirjallisuuteen on tutustuttu erittäin kattavasti. Aiemmista tutkimuksista on tutustuttu elintarviketeollisuuden jakeluketjujen käsi-teanalyysiin, ravintolalogistiikkaan, humanitaarisen logistiikan haasteisiin, lean-ajatteluun asuntorakentamisessa ja asiakkaiden kokemuksia ruoka-avusta. Mikään edellä mainituista ei kuitenkaan tutki täysin samaa aihetta kuin tämä tutkielma. Yhteinen pöytä-projekti jakaa hävikkiruokaa vähävaraisille tai ylipäänsä sitä tarvitseville. Vastaanottavat toimijat ovat vantaalaiset asukastilat, seurakunnat ja yhdistykset. Kirjallisuudesta on tutustuttu lean-toimintamalleihin useammasta lähteestä, tilaus-toimitusketjun hallinnasta, sekä useita muita julkaisuja toimitusketjuista. Tutkimusmenetelmänä käytettiin internetpohjaista survey-kyselyä ja teema-haastattelua. Nämä loivat pohjan tutkia perusteellisesti eri näkökulmista Yhteisen pöydän toimitusketjuratkaisuja. Useita erilaisia teorioita kuten esimerkiksi puollonkaula, vaihtelujen, tuotanto, varasto ja lean teorioita verrattiin nykyiseen Yhteisen pöydän toimintaan.
Johtopäätöksissä esitetään lukuisia ajatuksia Yhteisen pöydän toimitusketjuratkaisuista. Se ottaa kantaa varaston toimintaan, varaston kiertonopeuteen, ennusteisiin, tuotantotyyppeihin, pullonkauloihin, toiminnan vakiointiin, strategiaan ja lean-toimintamallin mukaisiin ratkaisuihin. Johtopäätöksissä esitellään ratkaisuja tehokkaampaan materiaalin hallinnan toimenpiteisiin abc- ja xyz luokittelujen kautta, kehittyneempiä nouto – ja toimitusmalleja, sekä turhien asioiden karsimista tehokkaammalla toiminnan johtamisella. Tutkielma tuo kasvun hallitsemiseen työkaluja, jotka eivät nosta Yhteisen pöydän juoksevia kuluja hallitsemattomasti, sekä työtehtäviin ja työntekijöiden hallintaa parantavia toimenpiteitä.