Omavalvonnan uudistuminen : Omavalvontasuunnitelma Osuusravintola Oksaan
Tamminen, Tiina-Riitta (2016)
Tamminen, Tiina-Riitta
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605249390
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605249390
Tiivistelmä
Pirkanmaan Osuuskauppa avasi tammikuussa 2016 Prisma Kalevaan uuden Osuusravintola Oksan. Ravintola toimii ruokatorina, joka kokoaa alleen kattavan ja monipuolisen valikoiman eri ruokatuotekonsepteja. Uuteen ravintolaan oli tarve tehdä omavalvonta-suunnitelma sekä perehdyttää henkilökunta siihen. Omavalvonnan teoriaan perehtyessä esille nousivat omavalvonnan uudistuminen ja kehittyminen. Opinnäytetyön tavoitteena oli perehtyä omavalvonnan kehittymiseen sekä selvittää omavalvonnan haasteita ja mahdollisia tulevaisuuden näkymiä. Tarkoituksena työssä oli laatia ajantasainen ja toimiva omavalvontasuunnitelma Osuusravintola Oksaan sekä perehdyttää henkilökunta siihen.
Työssä selvitettiin miksi omavalvontaa tehdään ja kuinka sen toteuttamista ravintoloissa seurataan. Keskeisenä osana työssä käsiteltiin omavalvontaan liittyvien lakien uudistumista sekä tekniikan kehittymisen ja digitalisoitumisen vaikutusta omavalvontaan. Mahdollisia tulevaisuuden näkymiä omavalvontaan liittyen selvitettiin tehtyjen tutkimusten avulla sekä haastateltiin elintarvikeviranomaista ja Pirkanmaan Osuuskaupan keittiöpäällikköä. Myös perehdytys nousi käytännön toteutuksen kautta osaksi työtä. Omavalvonnan perehdytys henkilökunnalle on ensisijaisen tärkeää, jotta omavalvonnan toteutus saadaan käytännön työssä toimimaan.
Omavalvontasuunnitelma Osuusravintola Oksaan laadittiin Matkailu- ja Ravintolapalveluiden MaRan ravintola-alalle tekemää hyvänkäytännön ohjetta sekä elintarviketurvallisuusvirasto Eviran antamia ohjeita apuna käyttäen. Omavalvonnan uudistuminen ja kehittyminen näkyivät selkeästi työn käytännön toteutuksessa Osuusravintola Oksaan. Tuotetietoja koskevan 1.4.2015 uudistuneen lain myötä omavalvontasuunnitelmaa laatiessa Osuusravintola Oksaan tärkeäksi osaksi nousivat tuotetiedot sekä allergeenit. Tekniikan kehittyminen näkyi myös uudessa ravintolassa, jossa omavalvonnan lämpötila-kirjauksissa käyttöön otettiin sähköinen järjestelmä.
Työssä selvitettiin miksi omavalvontaa tehdään ja kuinka sen toteuttamista ravintoloissa seurataan. Keskeisenä osana työssä käsiteltiin omavalvontaan liittyvien lakien uudistumista sekä tekniikan kehittymisen ja digitalisoitumisen vaikutusta omavalvontaan. Mahdollisia tulevaisuuden näkymiä omavalvontaan liittyen selvitettiin tehtyjen tutkimusten avulla sekä haastateltiin elintarvikeviranomaista ja Pirkanmaan Osuuskaupan keittiöpäällikköä. Myös perehdytys nousi käytännön toteutuksen kautta osaksi työtä. Omavalvonnan perehdytys henkilökunnalle on ensisijaisen tärkeää, jotta omavalvonnan toteutus saadaan käytännön työssä toimimaan.
Omavalvontasuunnitelma Osuusravintola Oksaan laadittiin Matkailu- ja Ravintolapalveluiden MaRan ravintola-alalle tekemää hyvänkäytännön ohjetta sekä elintarviketurvallisuusvirasto Eviran antamia ohjeita apuna käyttäen. Omavalvonnan uudistuminen ja kehittyminen näkyivät selkeästi työn käytännön toteutuksessa Osuusravintola Oksaan. Tuotetietoja koskevan 1.4.2015 uudistuneen lain myötä omavalvontasuunnitelmaa laatiessa Osuusravintola Oksaan tärkeäksi osaksi nousivat tuotetiedot sekä allergeenit. Tekniikan kehittyminen näkyi myös uudessa ravintolassa, jossa omavalvonnan lämpötila-kirjauksissa käyttöön otettiin sähköinen järjestelmä.