HACCP-järjestelmän päivitys
Rossi, Inka (2016)
Rossi, Inka
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605198671
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605198671
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä päivitettiin yrityksen HACCP-järjestelmä vastaamaan standardin FSSC 22000 vaatimuksia. Työssä tutustuttiin perusteellisesti yrityksen tuotantoprosesseihin ja standardin asettamiin vaatimuksiin. Järjestelmä päivitettiin standardin FSSC 22000 pohjalle, koska yrityksellä on tarkoituksena sertifioida standardi vuoden 2016 loppuun mennessä.
HACCP-järjestelmä on keskeisessä roolissa elintarvikkeiden turvallisuuden hallinnassa. Järjestelmän avulla tunnistetaan, arvioidaan ja hallitaan tuotteiden vaaroja. Järjestelmän myötä yritysten tietoisuus omista tuotantoprosessisesta ja niiden vaaroista paranee. HACCP-järjestelmä vaatii säännöllistä päivittämistä ja katselmusta varsinkin prosessien muutosten yhteydessä.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi standardin mukaiselle HACCP-järjestelmälle pohja, jota yrityksen on helppo jatkossa päivittää omien tarpeidensa mukaisesti. Järjestelmän päivityksen tuloksena syntyi myös kuvauksia tukiohjelmille, joiden avulla ennaltaehkäistään mahdollisia prosessien vaaroja. Tukiohjelmia otetaan käyttöön pikku hiljaa, jotta muutos ei olisi kerralla liian suuri. Kaikki tukiohjelmat tullaan hyväksyttämään HACCP-ryhmässä ennen käyttöönottoa. Työssä tehdyn vaarojen arvioinnissa nousi esiin vaaroja, joita ei ollut aikai-semmassa HACCP-järjestelmässä tunnistettu.
HACCP-järjestelmä on keskeisessä roolissa elintarvikkeiden turvallisuuden hallinnassa. Järjestelmän avulla tunnistetaan, arvioidaan ja hallitaan tuotteiden vaaroja. Järjestelmän myötä yritysten tietoisuus omista tuotantoprosessisesta ja niiden vaaroista paranee. HACCP-järjestelmä vaatii säännöllistä päivittämistä ja katselmusta varsinkin prosessien muutosten yhteydessä.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi standardin mukaiselle HACCP-järjestelmälle pohja, jota yrityksen on helppo jatkossa päivittää omien tarpeidensa mukaisesti. Järjestelmän päivityksen tuloksena syntyi myös kuvauksia tukiohjelmille, joiden avulla ennaltaehkäistään mahdollisia prosessien vaaroja. Tukiohjelmia otetaan käyttöön pikku hiljaa, jotta muutos ei olisi kerralla liian suuri. Kaikki tukiohjelmat tullaan hyväksyttämään HACCP-ryhmässä ennen käyttöönottoa. Työssä tehdyn vaarojen arvioinnissa nousi esiin vaaroja, joita ei ollut aikai-semmassa HACCP-järjestelmässä tunnistettu.