Majoitus- ja ravitsemisalan esimieskoulutuksen käynnistäminen Sedu Aikuiskoulutuksessa
Tuominen, Johanna (2016)
Tuominen, Johanna
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605188531
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605188531
Tiivistelmä
Lähtökohtana Majoitus- ja ravitsemisalan esimies koulutuksen käynnistämiseen Sedu Aikuis-koulutuksessa oli, käytännönläheisen esimieskoulutuksen puuttuminen Etelä-Pohjanmaan alu-eelta.
Tiivis yhteistyö työelämän toimijoiden kanssa toi esille koulutustarpeen suorittavassa työssä toimiville suurtalous- ja ravintolaesimiehille. Oppilaitoksessa toimii majoitus- ja ravitsemisalan seurantaryhmä, jonka puitteissa myös kartoitettiin alan toimijoiden koulutustarpeita. Työelä-mältä saatu viesti oli selkeä, esimieskoulutus, joka antaa valmiuksia käytännön työhön, on tarpeellinen.
Sedu Aikuiskoulutuksessa on jo pitkään koulutettu eri alojen esimiehiä yhdessä moniammatil-lisessa ryhmässä, Esimiesareenassa. Tavoitteena on palvella Etelä-Pohjanmaan alueen eri-laisia ravitsemisalan työpaikkoja, kehittää majoitus- ja ravitsemisalalla toimivien esimiesten ammattitaitoa sekä laajentaa Sedu Aikuiskoulutuksen majoitus- ja ravitsemisalan koulutustarjontaa.
Tämän työn tavoite on prosessoida jo käynnistettyä koulutusta ja löytää sen myötä uusi näkökulma koulutuksen edelleen kehittämiseksi. Käytännössä majoitus- ja ravitsemisalan esi-mieskoulutuksen liitettiin Esimiesareenaan onnistuneesti. Esimieskoulutusten yhteinen teematarjonta soveltui majoitus- ja ravitsemisalalle ennakoitua paremmin ja uudet esimiesopis-kelijat liittyivät ryhmään vaivatta. Ensimmäiset majoitus- ja ravitsemisalan esimiehet valmistuivat tänä keväänä.
Työ on toteutettu vetoketjuperiaatteella, koska käytetty tietoperusta vastasi hyvin työelämän käytäntöjä ja nivoutui luontevasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Työ selkeytti koulutuksen tavoitteita ja toi esille sisältöjen ajanmukaisuuden. Yhteistyö majoitus- ja ravitsemisalan toimipaikkojen kanssa auttoi tunnistamaan työelämän tarpeet, koulutuksen tarpeellisuuden ja yhteistyön tärkeyden näyttötutkintojen joustavassa toteutuksessa.
Tiivis yhteistyö työelämän toimijoiden kanssa toi esille koulutustarpeen suorittavassa työssä toimiville suurtalous- ja ravintolaesimiehille. Oppilaitoksessa toimii majoitus- ja ravitsemisalan seurantaryhmä, jonka puitteissa myös kartoitettiin alan toimijoiden koulutustarpeita. Työelä-mältä saatu viesti oli selkeä, esimieskoulutus, joka antaa valmiuksia käytännön työhön, on tarpeellinen.
Sedu Aikuiskoulutuksessa on jo pitkään koulutettu eri alojen esimiehiä yhdessä moniammatil-lisessa ryhmässä, Esimiesareenassa. Tavoitteena on palvella Etelä-Pohjanmaan alueen eri-laisia ravitsemisalan työpaikkoja, kehittää majoitus- ja ravitsemisalalla toimivien esimiesten ammattitaitoa sekä laajentaa Sedu Aikuiskoulutuksen majoitus- ja ravitsemisalan koulutustarjontaa.
Tämän työn tavoite on prosessoida jo käynnistettyä koulutusta ja löytää sen myötä uusi näkökulma koulutuksen edelleen kehittämiseksi. Käytännössä majoitus- ja ravitsemisalan esi-mieskoulutuksen liitettiin Esimiesareenaan onnistuneesti. Esimieskoulutusten yhteinen teematarjonta soveltui majoitus- ja ravitsemisalalle ennakoitua paremmin ja uudet esimiesopis-kelijat liittyivät ryhmään vaivatta. Ensimmäiset majoitus- ja ravitsemisalan esimiehet valmistuivat tänä keväänä.
Työ on toteutettu vetoketjuperiaatteella, koska käytetty tietoperusta vastasi hyvin työelämän käytäntöjä ja nivoutui luontevasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Työ selkeytti koulutuksen tavoitteita ja toi esille sisältöjen ajanmukaisuuden. Yhteistyö majoitus- ja ravitsemisalan toimipaikkojen kanssa auttoi tunnistamaan työelämän tarpeet, koulutuksen tarpeellisuuden ja yhteistyön tärkeyden näyttötutkintojen joustavassa toteutuksessa.