Ravitsemusopas ammattikuskeille metabolisen oireyhtymän ehkäisemiseksi
Laitinen, Annamari; Dahl, Milla; Torkki, Pauliina (2016)
Lataukset:
Laitinen, Annamari
Dahl, Milla
Torkki, Pauliina
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605188503
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605188503
Tiivistelmä
Kyseessä on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tarkoitus oli tuottaa ravitsemusopas ammattikuskeille. Opinnäytetyön tavoite oli edistää ammattikuskien terveellistä ravitsemusta metabolisen oireyhtymän ehkäisemiseksi. Ravitsemusoppaan tarkoitus oli tarjota tietoa terveellisestä ravitsemuksesta ammattikuskeille.
Opinnäytetyön kirjallinen raportti käsittelee yleisesti terveellistä ravitsemusta, metabolista oireyhtymää, ammattikuskeja metabolisen oireyhtymän riskiryhmänä ja heidän ravitsemuksensa keinoja työaikana sekä potilasohjausta hoitotyössä. Teoreettinen viitekehys on kirjoitettu hoitotyönnäkökulmasta ja se perustuu alan tutkimuksiin ja lähdekirjallisuuteen.
Ravitsemusoppaan avulla ohjataan ammattikuskeja toteuttamaan terveellistä ravitsemusta työaikana. Opas käsittelee terveellistä ravitsemusta tasapainoisena kokonaisuutena, johon kuuluvat ravitsemuksen laatu, säännöllinen ateriarytmi, sopiva ateriakoko ja päivittäinen energiantarve. Näitä on havainnollistettu erilaisin esimerkein, kuten lautasmallin avulla. Opas tarjoaa myös aiheeseen liittyvää lisätietoa ja keinoja ammattikuskien työaikaisen ruokailun tukemiseksi sekä pysyvän elämäntavan omaksumiseksi.
Ravitsemusopasta arvioitiin testaamalla opas kohderyhmällä ja työterveyshoitajien antamalla palautteella, joka oli kokonaisuudessaan positiivista. Opas koettiin hyväksi muistilistaksi ammattikuskeille. Tulevaisuudessa opasta voidaan viedä eteenpäin tutkimalla ammattikuskien työaikaisen ruokailun toteutumista ja kehittämällä opasta vastaamaan ruokailun pääongelmiin.
Opinnäytetyön kirjallinen raportti käsittelee yleisesti terveellistä ravitsemusta, metabolista oireyhtymää, ammattikuskeja metabolisen oireyhtymän riskiryhmänä ja heidän ravitsemuksensa keinoja työaikana sekä potilasohjausta hoitotyössä. Teoreettinen viitekehys on kirjoitettu hoitotyönnäkökulmasta ja se perustuu alan tutkimuksiin ja lähdekirjallisuuteen.
Ravitsemusoppaan avulla ohjataan ammattikuskeja toteuttamaan terveellistä ravitsemusta työaikana. Opas käsittelee terveellistä ravitsemusta tasapainoisena kokonaisuutena, johon kuuluvat ravitsemuksen laatu, säännöllinen ateriarytmi, sopiva ateriakoko ja päivittäinen energiantarve. Näitä on havainnollistettu erilaisin esimerkein, kuten lautasmallin avulla. Opas tarjoaa myös aiheeseen liittyvää lisätietoa ja keinoja ammattikuskien työaikaisen ruokailun tukemiseksi sekä pysyvän elämäntavan omaksumiseksi.
Ravitsemusopasta arvioitiin testaamalla opas kohderyhmällä ja työterveyshoitajien antamalla palautteella, joka oli kokonaisuudessaan positiivista. Opas koettiin hyväksi muistilistaksi ammattikuskeille. Tulevaisuudessa opasta voidaan viedä eteenpäin tutkimalla ammattikuskien työaikaisen ruokailun toteutumista ja kehittämällä opasta vastaamaan ruokailun pääongelmiin.