Mindfulness painonhallinnan tukena : artikkeli Terveydenhoitaja-lehteen
Kauppila-Hopeevaara, Pauliina (2016)
Kauppila-Hopeevaara, Pauliina
Lapin ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605147820
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605147820
Tiivistelmä
Kehittämistehtävä on jatkoa opinnäytetyöhön Erittäin niukkaenerginen dieetti, ENED - Asiakkaiden kokemuksia painonhallintaryhmistä painonhallinnassa ja laihdutustulosten pysyvyydessä. Tämän työn tarkoituksena oli kirjoittaa artikkeli ja julkaista se Internet-artikkelina alan nettilehden sivulla. Valitsin Internet-artikkelin työlle sen helpon saatavuuden ja kattavan yleisön saavutettavuuden vuoksi.
Artikkelissa käsitellään mindfulnessia, tietoista syömistä, ylipainoisen väestön kasvua ja aiemmin valmistuneen opinnäytetyön tuloksia. Opinnäytetyön tutkimustuloksissa nousi esille ehdotuksia mielenhallinnan ja tietoisen syömisen käytöstä Erittäin niukkaenergisen dieetin, eli ENE-dieettiryhmän ohjaustilanteissa. Länsimaissa mindfulnessin suosio on kasvanut viime vuosina ja siitä on tullut valtavirtaa, käypä ei-uskonnollinen menetelmä. Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo, perustuu vanhoihin itämaisiin meditaatioihin ja itämaiseen filosofiaan.
Ihmisen täytyy syödä, koska se on perusedellytys hengissä pysymiselle. Usein tämä toimenpide on kuitenkin ladattu täyteen tuskaa, ahdistusta, syyllisyyttä ja häpeää. Tietoisesti syömään opetellessa, syöminen voi muuttua kärsimyksen lähteestä itseymmärryksen, uudistumisen ja ilon lähteeksi.
Terveydenhoitaja ammatissaan tulee kasvavassa määrin toimimaan ylipainoisten asiakkaiden kanssa. On tärkeää osata ymmärtää ja ohjata asiakasta. Artikkeli antaa uutta näkökulmaa painonhallintaan ja on siksi tärkeää tuoda muidenkin nähtäville
Artikkelissa käsitellään mindfulnessia, tietoista syömistä, ylipainoisen väestön kasvua ja aiemmin valmistuneen opinnäytetyön tuloksia. Opinnäytetyön tutkimustuloksissa nousi esille ehdotuksia mielenhallinnan ja tietoisen syömisen käytöstä Erittäin niukkaenergisen dieetin, eli ENE-dieettiryhmän ohjaustilanteissa. Länsimaissa mindfulnessin suosio on kasvanut viime vuosina ja siitä on tullut valtavirtaa, käypä ei-uskonnollinen menetelmä. Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo, perustuu vanhoihin itämaisiin meditaatioihin ja itämaiseen filosofiaan.
Ihmisen täytyy syödä, koska se on perusedellytys hengissä pysymiselle. Usein tämä toimenpide on kuitenkin ladattu täyteen tuskaa, ahdistusta, syyllisyyttä ja häpeää. Tietoisesti syömään opetellessa, syöminen voi muuttua kärsimyksen lähteestä itseymmärryksen, uudistumisen ja ilon lähteeksi.
Terveydenhoitaja ammatissaan tulee kasvavassa määrin toimimaan ylipainoisten asiakkaiden kanssa. On tärkeää osata ymmärtää ja ohjata asiakasta. Artikkeli antaa uutta näkökulmaa painonhallintaan ja on siksi tärkeää tuoda muidenkin nähtäville