Nuorten miesten ruokailutottumukset ja suhtautuminen terveelliseen ruokavalioon
Latvala, Milja; Aurasto, Siiri (2016)
Latvala, Milja
Aurasto, Siiri
Vaasan ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127420
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127420
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli saada tietoa nuorten miesten ruokailutottumuksista sekä tekijöistä, jotka vaikuttavat heidän jokapäiväisiin ruokailuvalintoihinsa. Tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää, miten nuoret miehet suhtautuvat terveelliseen ruokavalioon sekä selvittää, minkälaista tietoa heillä on ravitsemus-suosituksista ja miten kiinnostuneita ovat niistä. Tutkimuksessa nostettiin esille erityisesti miesnäkökulma ja juuri heidän tarpeensa. Tutkimuksen tavoitteena oli tiedon avulla mahdollisesti tehostaa opiskelijaterveydenhuollon ohjausta ja ennaltaehkäistä lihavuuteen johtavia tekijöitä.
Teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään ruokailutottumuksia, terveellistä ruoka-valiota sekä nuorten miesten suhtautumista terveelliseen ruokavalioon. Tutkimus tehtiin Pohjanmaalla sijaitsevalla ammattikoululla ja tutkimuksen kohderyhmän muodostivat 15–19-vuotiaat miesopiskelijat. Tutkimus on kvantitatiivinen. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella ja se analysoitiin SPSS-tilasto-ohjelmalla. Kyselylomakkeen avoimet kysymykset analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Ky-selyyn vastasi yhteensä 92 miesopiskelijaa.
Tutkimuksen mukaan nuorten miesten ruokailutottumukset olivat melko säännölliset ja heidän ravinnonsaantinsa oli monipuolista. Nuorilla miehillä oli oman arvion mukaan hyvin tietoa ravitsemussuosituksista. Monille ravitsemussuositusten nou-dattaminen päivittäin oli haastavaa. Perheen ruokailutottumuksilla näytti olevan eniten vaikutusta nuorten ruokailutottumuksiin. Perheitä olisi tuettava terveellisissä ruokailutottumuksissa enemmän. Nuoret saivat tietoa ravitsemuksesta eniten koulusta ja internetistä. Tätä tietoa voidaan hyödyntää terveyskasvatuksessa.
Teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään ruokailutottumuksia, terveellistä ruoka-valiota sekä nuorten miesten suhtautumista terveelliseen ruokavalioon. Tutkimus tehtiin Pohjanmaalla sijaitsevalla ammattikoululla ja tutkimuksen kohderyhmän muodostivat 15–19-vuotiaat miesopiskelijat. Tutkimus on kvantitatiivinen. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella ja se analysoitiin SPSS-tilasto-ohjelmalla. Kyselylomakkeen avoimet kysymykset analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Ky-selyyn vastasi yhteensä 92 miesopiskelijaa.
Tutkimuksen mukaan nuorten miesten ruokailutottumukset olivat melko säännölliset ja heidän ravinnonsaantinsa oli monipuolista. Nuorilla miehillä oli oman arvion mukaan hyvin tietoa ravitsemussuosituksista. Monille ravitsemussuositusten nou-dattaminen päivittäin oli haastavaa. Perheen ruokailutottumuksilla näytti olevan eniten vaikutusta nuorten ruokailutottumuksiin. Perheitä olisi tuettava terveellisissä ruokailutottumuksissa enemmän. Nuoret saivat tietoa ravitsemuksesta eniten koulusta ja internetistä. Tätä tietoa voidaan hyödyntää terveyskasvatuksessa.