Lääkkeiden ja ravintotekijöiden yhteisvaikutuksia iäkkäillä : kirjallisuuskatsaus
Grönroos, Jonna; Khademi, Zahra (2016)
Grönroos, Jonna
Khademi, Zahra
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605106987
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605106987
Tiivistelmä
Suomen väestörakenteessa ennustetaan selkeitä muutoksia ja väestön ikääntyessä lääkehoidon merkitys korostuu ja lääkkeiden käyttö yleistyy. Ravitsemuksella on keskeinen rooli jokapäiväisessä elämässämme ja se vaikuttaa merkittävästi niin elämänlaatuun, terveyteen kuin hyvinvointiinkin. Ravintotekijät kykenevät muuttamaan lääkkeiden vaikutuksia. Nämä, yhteisvaikutukset, voivat johtaa poikkeavaan lääkevasteeseen.
Opinnäytetyömme tarkoituksena on kirjallisuuskatsauksen avulla kuvata lääkkeiden ja ravintotekijöiden yhteisvaikutuksia iäkkäillä. Tavoitteenamme on tarjota käyttökelpoista tietoa lääkkeiden ja ravintotekijöiden yhteisvaikutuksista iäkkäillä aiheesta kiinnostuneille, ammattilaisille ja opiskelijoille.
Opinnäytetyömme on osa seniori-ikäisten ravitsemus hoivapalveluissa – hanketta, jonka tavoitteena on kehittää, hoivapalveluja tuottavan Attendon kanssa, seniori-ikäisten ruokailua, keskeisenä osana asiakaslähtöistä ravitsemushoitoa hoivakodeissa.
Aineistoja on etsitty erilaisista terveydenhuollon tieteellisten julkaisujen tietokannoista, kuten Medic, CINAHL, ScienceDirect ja PubMed. Aineisto on analysoitu deduktiivisen sisällönanalyysin avulla. Valitsemamme aineisto koostuu viidestä artikkelista.
Yhteisvaikutuksia on kuvattu viidellätoista lääkeaineluokalla. Keskushermostolääkkeiden yhteisvaikutusten määrä on suhteutettuna korostunut muihin lääkeaineluokkiin nähden. Sydän- ja verenkiertoelimistön lääkkeiden yhteisvaikutukset nousevat myös esille. Varfariinilla ja asetyylisalisyylihapolla on yksittäisinä lääkeaineina suhteellisesti eniten tunnettuja yhteisvaikutuksia. Alkoholi on merkittävin ravintotekijä yhteisvaikutuksissa. Greippi, kava, lakritsikasvi, mäkikuisma ja kamomilla seuraavat yleisimpinä ravintotekijöinä lääkkeiden ja ravintotekijöiden yhteisvaikutuksissa.
Tulosten perusteella ei kyetä tekemään kattavia johtopäätöksiä vaikuttavien tekijöiden suuren määrän ja rajatun aineiston takia. Tälle merkittävälle aiheelle onkin tärkeä saada kattava tai kokoava tutkimus.
Opinnäytetyömme tarkoituksena on kirjallisuuskatsauksen avulla kuvata lääkkeiden ja ravintotekijöiden yhteisvaikutuksia iäkkäillä. Tavoitteenamme on tarjota käyttökelpoista tietoa lääkkeiden ja ravintotekijöiden yhteisvaikutuksista iäkkäillä aiheesta kiinnostuneille, ammattilaisille ja opiskelijoille.
Opinnäytetyömme on osa seniori-ikäisten ravitsemus hoivapalveluissa – hanketta, jonka tavoitteena on kehittää, hoivapalveluja tuottavan Attendon kanssa, seniori-ikäisten ruokailua, keskeisenä osana asiakaslähtöistä ravitsemushoitoa hoivakodeissa.
Aineistoja on etsitty erilaisista terveydenhuollon tieteellisten julkaisujen tietokannoista, kuten Medic, CINAHL, ScienceDirect ja PubMed. Aineisto on analysoitu deduktiivisen sisällönanalyysin avulla. Valitsemamme aineisto koostuu viidestä artikkelista.
Yhteisvaikutuksia on kuvattu viidellätoista lääkeaineluokalla. Keskushermostolääkkeiden yhteisvaikutusten määrä on suhteutettuna korostunut muihin lääkeaineluokkiin nähden. Sydän- ja verenkiertoelimistön lääkkeiden yhteisvaikutukset nousevat myös esille. Varfariinilla ja asetyylisalisyylihapolla on yksittäisinä lääkeaineina suhteellisesti eniten tunnettuja yhteisvaikutuksia. Alkoholi on merkittävin ravintotekijä yhteisvaikutuksissa. Greippi, kava, lakritsikasvi, mäkikuisma ja kamomilla seuraavat yleisimpinä ravintotekijöinä lääkkeiden ja ravintotekijöiden yhteisvaikutuksissa.
Tulosten perusteella ei kyetä tekemään kattavia johtopäätöksiä vaikuttavien tekijöiden suuren määrän ja rajatun aineiston takia. Tälle merkittävälle aiheelle onkin tärkeä saada kattava tai kokoava tutkimus.