Sairaanhoitajan osaamisalueet lasten ruoka-allergian hoidossa ja ruokasiedätyshoidossa
Virta, Jutta (2016)
Virta, Jutta
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605096705
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605096705
Tiivistelmä
Allergioiden hoitaminen on ajankohtainen, koska Kansallinen Allergiaohjelma on käynnissä vielä kaksi vuotta. Allergiaohjelman 2008−2018 tärkeimpiä periaatteita ovat allergioiden tunnistamisen lisääminen ja allergioiden vähentyminen väestössä. Tällä hetkellä välttämistä ei suositella, vaan kannustetaan siedättämään. (Tommila & Valovirta 2008.)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli aiemman tutkimustiedon avulla tuoda käytäntöön uusinta tietoa lasten ruoka-allergian ja ruokasiedätyksen hoidosta. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa sairaanhoitajan toteuttamasta lasten ruoka-allergioiden hoidosta ja ruokasiedätyshoidosta kirjallisuuskatsauksen tulosten avulla. Opinnäytetyön tavoitteena prosessin aikana oli löytää hyödynnettävää tietoa käytännön ruokasiedätykseen. Menetelmänä käytettiin deduktiivista sisällönanalyysiä. Opinnäytetyön tehtävinä oli kuvata millaisia ovat sairaanhoitajan osaamisalueet lasten ruoka-allergioiden hoidossa ja lasten ruokasiedätyshoidossa. Aineisto kerättiin PubMed-, Medic-, Melinda- ja Arto- tiedonhakukantoja ja manuaalista hakua hyödyntäen.
Aineiston perusteella voidaan tulkita, että yhä ajatellaan yhteisen ohjeistuksen olevan puutteellinen. Toisaalta Käypähoidon -suositus lasten ruoka-allergioita kohtaan on uusittu viime vuoden puolella ja ruoka-altistuksen yhteiset lomakkeet ja ohjeistukset ovat käytössä. Kuitenkin edelleen tarvitaan asiasta vielä kokemusta ja varmuutta.
Tämä opinnäytetyö tarjoaa tietoa sairaanhoitajan osaamisalueista lasten ruoka-allergian ja ruokasiedätyksen hoidosta. Samalla se tarjoaa sairaanhoitajille hyödyllistä tietoa ruoka-siedätyksestä tehdyistä tutkimuksista. Opinnäytetyön yhteistyökumppani oli Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
Tämän opinnäytetyön aineiston avulla selvisi, että lasten ruokasiedätyksen hoitoa on tutkittu hoitotyön näkökulmasta vähän. Ruokasiedätystä koskevissa tutkimuksissa näkyi lääketieteellinen näkökulma. Tuloksista saatiin vastaukseksi moniammatillisen osaamisen hyödyntämisen tärkeys ruoka-allergian hoidossa ja ruoka-allergiaa sairastavan lapsen perheen tukeminen.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli aiemman tutkimustiedon avulla tuoda käytäntöön uusinta tietoa lasten ruoka-allergian ja ruokasiedätyksen hoidosta. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa sairaanhoitajan toteuttamasta lasten ruoka-allergioiden hoidosta ja ruokasiedätyshoidosta kirjallisuuskatsauksen tulosten avulla. Opinnäytetyön tavoitteena prosessin aikana oli löytää hyödynnettävää tietoa käytännön ruokasiedätykseen. Menetelmänä käytettiin deduktiivista sisällönanalyysiä. Opinnäytetyön tehtävinä oli kuvata millaisia ovat sairaanhoitajan osaamisalueet lasten ruoka-allergioiden hoidossa ja lasten ruokasiedätyshoidossa. Aineisto kerättiin PubMed-, Medic-, Melinda- ja Arto- tiedonhakukantoja ja manuaalista hakua hyödyntäen.
Aineiston perusteella voidaan tulkita, että yhä ajatellaan yhteisen ohjeistuksen olevan puutteellinen. Toisaalta Käypähoidon -suositus lasten ruoka-allergioita kohtaan on uusittu viime vuoden puolella ja ruoka-altistuksen yhteiset lomakkeet ja ohjeistukset ovat käytössä. Kuitenkin edelleen tarvitaan asiasta vielä kokemusta ja varmuutta.
Tämä opinnäytetyö tarjoaa tietoa sairaanhoitajan osaamisalueista lasten ruoka-allergian ja ruokasiedätyksen hoidosta. Samalla se tarjoaa sairaanhoitajille hyödyllistä tietoa ruoka-siedätyksestä tehdyistä tutkimuksista. Opinnäytetyön yhteistyökumppani oli Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
Tämän opinnäytetyön aineiston avulla selvisi, että lasten ruokasiedätyksen hoitoa on tutkittu hoitotyön näkökulmasta vähän. Ruokasiedätystä koskevissa tutkimuksissa näkyi lääketieteellinen näkökulma. Tuloksista saatiin vastaukseksi moniammatillisen osaamisen hyödyntämisen tärkeys ruoka-allergian hoidossa ja ruoka-allergiaa sairastavan lapsen perheen tukeminen.