Ympärivuorokautisessa laitoshoidossa asuvien ikääntyneiden ravitsemus : Kauhajoen terveyskeskuksen keittiö
Teir, Julia (2016)
Teir, Julia
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605046251
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605046251
Tiivistelmä
Ihmiset elävät nykyään kauemmin ja tällöin myös ikääntyneiden määrä lisääntyy. Ravitsemustila vaikuttaa ikääntyneen terveyteen, toimintakykyyn ja elämänlaatuun (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2010, 5), joten hyvä ravitsemus on keskeisessä asemassa ikääntymisessä.
Työssä tutkittiin ympärivuorokautisesti laitoksessa asuvien ikääntyneiden ravitse-musta tutkimalla Kauhajoen terveyskeskuksessa sijaitsevan Sanssin palvelukodin asiakkaiden ravinnonsaantia. Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa Sanssin palvelukodin asiakkaiden ravinnon saannista ruoasta ja tällöin myös tietoa valmistetun ruoan ravitsemuksellisuudesta.
Tutkimus toteutettiin sovelletulla kaksoisannosmenetelmällä, jolloin punnittiin jokainen potilaalle annosteltu ruokailun komponentti viikon aikana, ja laskettiin annoksen sisältämät ravintosisällöt Jamix-ruokalistasuunnitteluohjelman avulla. Ohjelma antoi tarkat tiedot ravintosisällöistä. Tuloksia verrattiin ravitsemussuosituksiin 2014. Terveyskeskuksen keittiö sai myös tulosten avulla arvokasta tietoa mahdollisista kehittämistarpeista ruokalistasuunnittelussa.
Tutkittavien ravinnonsaanti ei kaikilta osin vastannut Suomalaisia ravitsemussuosituksia ja parannettavia kohteita löytyi. Tuloksista suurin osa oli kuitenkin lähellä ravitsemussuositusten mukaisia. Todettiin myös, että ilmenneet ongelmakohdat ovat melko yleisiä verrattaessa niitä aikaisempiin tutkimuksiin sekä ravitsemussuosituksiin.
Työssä tutkittiin ympärivuorokautisesti laitoksessa asuvien ikääntyneiden ravitse-musta tutkimalla Kauhajoen terveyskeskuksessa sijaitsevan Sanssin palvelukodin asiakkaiden ravinnonsaantia. Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa Sanssin palvelukodin asiakkaiden ravinnon saannista ruoasta ja tällöin myös tietoa valmistetun ruoan ravitsemuksellisuudesta.
Tutkimus toteutettiin sovelletulla kaksoisannosmenetelmällä, jolloin punnittiin jokainen potilaalle annosteltu ruokailun komponentti viikon aikana, ja laskettiin annoksen sisältämät ravintosisällöt Jamix-ruokalistasuunnitteluohjelman avulla. Ohjelma antoi tarkat tiedot ravintosisällöistä. Tuloksia verrattiin ravitsemussuosituksiin 2014. Terveyskeskuksen keittiö sai myös tulosten avulla arvokasta tietoa mahdollisista kehittämistarpeista ruokalistasuunnittelussa.
Tutkittavien ravinnonsaanti ei kaikilta osin vastannut Suomalaisia ravitsemussuosituksia ja parannettavia kohteita löytyi. Tuloksista suurin osa oli kuitenkin lähellä ravitsemussuositusten mukaisia. Todettiin myös, että ilmenneet ongelmakohdat ovat melko yleisiä verrattaessa niitä aikaisempiin tutkimuksiin sekä ravitsemussuosituksiin.