Kouluruoka tutuksi -teemapäivä : Case Seinäjoen Ruokapalvelut
Niemelä, Terhi; Männikkö, Teemu (2016)
Niemelä, Terhi
Männikkö, Teemu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604255000
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604255000
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli järjestää Seinäjoen Ruokapalvelujen toimintaa esittelevä Kouluruoka tutuksi -teemapäivä Nurmon keskuskeittiön asiakkaiden vanhemmille. Vanhemmille tarjottiin mahdollisuus päästä itse kokemaan koulu- ja päiväkotiruuan laatu ja tilaisuus esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä asiantuntijoiden ollessa paikalla niihin vastaamassa. Tarkoituksena oli myös jakaa vanhemmille tietoa Ruokapalveluiden toiminnasta, tavarantoimittajista, raaka-aineiden alkuperästä ja kotimaisuusasteesta sekä ruokalistan laatimista koskevista kriteereistä. Teoriaosuudessa käsiteltiin kouluruokailua sääteleviä suosituksia, ruokalistasuunnittelua ja siihen liittyviä kriteerejä, kouluruokailussa harvinaista Sydänmerkkiä, elintarvikkeiden hankintaa ja lähiruokaa sekä ruokakasvatusta. Myös nonprofit-organisaatioiden markkinointia käsiteltiin jonkin verran.
Kouluruoka tutuksi -teemapäivä järjestettiin ravintolapäivänä, marraskuussa 2015. Kutsu tilaisuuteen jaettiin 1 800 peruskoululaisen ja lukiolaisen kotiin ja paikalle odotettiin saapuvan noin 150 henkilöä. Varsinaisia kohderyhmään kuuluvia henkilöitä paikalle saapui 34 ja asiakkaita kaiken kaikkiaan tapahtumassa oli 52. Suurin osa asiakkaista oli alakoululaisten vanhempia. Tilaisuudessa kartoitettiin kyselyn, havainnoinnin ja keskustelun avulla vanhempien mielipiteitä kouluruuasta ja viestinnän lisäämisestä.
Pääsääntöisesti asiakkaat olivat tyytyväisiä päivän sisältöön, tarjolla olleeseen ruokaan ja mahdollisuuteen saada faktatietoa kouluruokaan ja ruokailuun liittyvistä seikoista. Kouluruokailun tiedottamisen tarpeesta ei kuitenkaan saatu selkeää yksimielistä tulosta tässä kyselyssä. Tapahtuman aikana saatiin korjattua onnistuneesti virheellisiä olettamuksia kouluruuasta ja sen alkuperästä sekä nostettua kouluruuan imagoa ja annettua siitä positiivinen kuva.
Kouluruoka tutuksi -teemapäivä järjestettiin ravintolapäivänä, marraskuussa 2015. Kutsu tilaisuuteen jaettiin 1 800 peruskoululaisen ja lukiolaisen kotiin ja paikalle odotettiin saapuvan noin 150 henkilöä. Varsinaisia kohderyhmään kuuluvia henkilöitä paikalle saapui 34 ja asiakkaita kaiken kaikkiaan tapahtumassa oli 52. Suurin osa asiakkaista oli alakoululaisten vanhempia. Tilaisuudessa kartoitettiin kyselyn, havainnoinnin ja keskustelun avulla vanhempien mielipiteitä kouluruuasta ja viestinnän lisäämisestä.
Pääsääntöisesti asiakkaat olivat tyytyväisiä päivän sisältöön, tarjolla olleeseen ruokaan ja mahdollisuuteen saada faktatietoa kouluruokaan ja ruokailuun liittyvistä seikoista. Kouluruokailun tiedottamisen tarpeesta ei kuitenkaan saatu selkeää yksimielistä tulosta tässä kyselyssä. Tapahtuman aikana saatiin korjattua onnistuneesti virheellisiä olettamuksia kouluruuasta ja sen alkuperästä sekä nostettua kouluruuan imagoa ja annettua siitä positiivinen kuva.